Τα παράθυρα θα μετατρέπονται σε τοίχους, δεν θα υπάρχουν πρίζες, ενώ τα φώτα και η μουσική στα δωμάτια θα ενεργοποιούνται αυτόματα.
«Όλα αυτά θα είναι δυνατά το 2020».
Στο κατώφλι της δεκαετίας του ’90, το 1989, μία εκπομπή στο BBC προσπάθησε να προβλέψει πώς θα ήταν τα σπίτια των ανθρώπων 30 χρόνια στο μέλλον. Η παρουσιάστρια του Tomorrow’s World («Ο κόσμος του Αύριο»), κάλεσε ειδικούς για να μιλήσουν σχετικά με τις διευκολύνσεις που θα παρέχει η τεχνολογία στην καθημερινότητα των ανθρώπων το 2020.
Η κεντρική καλεσμένη, η Κριστίνα Μακνάλτι, σύμβουλος επιχειρηματικής στρατηγικής, τόνισε την πολυπλοκότητα, καθώς και την έλλειψη αισθητικής και πρακτικότητας των γκάτζετ της εποχής τους.
Στο μέλλον αυτό θα άλλαζε.
«Η τεχνολογία θα είναι ενσωματωμένη στα θεμέλια του σπιτιού και σε όλα τα έπιπλα» προέβλεψε η Μακνάλτι. Όπως εξήγησε η παρουσιάστρια, η τεχνολογία θα βρίσκεται παντού, απλώς δεν θα τη βλέπουμε. Η διακόσμηση του σπιτιού θα μπορεί να αλλάζει με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ τα παράθυρα θα μετατρέπονται σε τοίχους ή γιγάντιες οθόνες κατά το δοκούν.
«Μπαχ, παρακαλώ» φωνάζει ο δεύτερος παρουσιαστής και αμέσως αρχίζει να παίζει κλασική μουσική. Όπως ενημερώνει τους τηλεθεατές, στο μέλλον τα φώτα και ο ήχος θα είναι αυτόματα. Οι πρίζες δε θα είναι αναγκαίες, καθώς οι τοίχοι, βάσει κατασκευής, θα είναι διαρκώς φορτισμένοι με ηλεκτρισμό και συνεπώς, η τοποθέτηση της άκρης μίας συσκευής σε οποιοδήποτε σημείο τους θα αρκεί για να της παρέχει ενέργεια. Η οικιακή θέρμανση θα είναι επίσης αυτόματη. Το σπίτι θα διατηρείται σε μία σταθερή και ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, η οποία θα διαχέεται μέσω των τοίχων και του δαπέδου.
Σε αυτό το σκέλος των προβλέψεων, οι παρουσιαστές έπεσαν μέσα. Στην ουσία περιέγραψαν ένα σύγχρονο “smart-home”, όπου όλες οι συσκευές συνδέονται μέσω διαδικτυακού λογισμικού, υπάρχουν αισθητήρες και αυτόνομη ενδοδαπέδια θέρμανση. Ναι μεν, τα σπίτια αυτά ακόμα δεν αποτελούν τον κανόνα, εξαπλώνονται όμως με ταχύτατους ρυθμούς στις νέες κατασκευές.
Στο τελευταίο μέρος του αποσπάσματος, η Μακνάλτι αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική επαγρύπνηση του κόσμου στο μέλλον.
«Το 2020 θα δεχόμαστε τεράστια πίεση να μειώσουμε δραστικά την καύση ορυκτών καυσίμων για την προστασία του περιβάλλοντος. Η οικιακή ενεργειακή διαχείριση θα αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας».
Στη συνέχεια, οι παρουσιαστές έδειξαν κάποιες πιθανές λύσεις που θα χρησιμοποιούνται ευρέως σε 30 χρόνια. Ισχυρά θερμομονωτικά υλικά που θα διατηρούν και θα διαχέουν τη θερμότητα και αισθητήρες που θα σβήνουν τις συσκευές όταν ο χρήστης φεύγει από το δωμάτιο. «Εφευρέσεις που θα ρίξουν τους λογαριασμούς θέρμανσης κοντά στο 0 και θα βοηθήσουν να μειώσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων».
Είναι χαρακτηριστικό το ότι η συγκεκριμένη εκπομπή του 1989 δεν αναλώθηκε στις στερεοτυπικές φουτουριστικές προβλέψεις για ιπτάμενα αυτοκίνητα, ρομπότ και κάμερες παντού. Παρουσιάστηκαν ρεαλιστικές και πρακτικές διευκολύνσεις της καθημερινής ζωής, που η εξέλιξη της τεχνολογίας θα μπορούσε να υλοποιήσει σε βάθος μιας τριακονταετίας.
Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή του BBC το 1989:
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Βρετανοί μαθητές του 1966 «προφήτευσαν» την ζωή μετά το 2000. «Είδαν» τον υπερπληθυσμό, την κλιματική αλλαγή και την ανεργία. «Οι άνθρωποι θα είναι στατιστική» (βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- Συγκλονιστικές εικόνες από την απελευθερωση των 4 ομήρων απο τη Χαμάς στη Γάζα
- Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου. Την Πέμπτη στα Τίρανα η κηδεία
- Εμμανουήλ Καραλής. Κορυφαία επίδοση στον κόσμο στο μίτινγκ κλειστού στίβου στη Γαλλία. Ξεπέρασε τα 5.85 μέτρα
- Ερευνητές δίνουν μια νέα περιγραφή για όσα συνέβησαν στην Πομπηία με την έκρηξη του Βεζούβιου πριν από 1946 χρόνια!
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ