Οι πολύχρωμες κούπες των 3000 ετών που μοιάζουν με σύγχρονες. Το κατασκευαστικό θαύμα των Μινωιτών από κέλυφος αυγών!

Οι πολύχρωμες κούπες των 3000 ετών που μοιάζουν με σύγχρονες. Το κατασκευαστικό θαύμα των Μινωιτών από κέλυφος αυγών!

Οι κούπες της φωτογραφίας δεν βρίσκονται σε κάποιο κατάστημα, ούτε είναι σύγχρονες. Βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, προέρχονται από τον Μινωϊκό Πολιτισμό και είναι πάνω από 3.000 ετών.

Είναι οι πιο εξελιγμένες κούπες που παρήγαγαν οι Μινωίτες. Εκτός από την όμορφη πολύχρωμη διακόσμηση, η πιο εντυπωσιακή τους ιδιαιτερότητα είναι ότι ήταν λεπτές και ελαφριές σαν κέλυφος αυγών.

Κανείς άλλος δεν ήταν ικανός να παράγει κάτι τέτοιο εκείνη την εποχή. 

Τα Καμαραϊκά αγγεία

Οι κούπες ανήκουν στα θαυμάσια αγγεία της Μεσομινωικής περιόδου. Είναι γνωστά ως «καμαραϊκά» και θεωρούνται τα σημαντικότερα αγγεία της μινωικής τέχνης.

Πολυτελή αγγεία, πίθοι, πρόχοι, αμφορείς και σκεύη διαφόρων σχημάτων και μεγεθών με πλούσια πολύχρωμη, λευκή και καστανόχρωμη κόσμηση σε μαύρο ή άβαφο φόντο, είναι χαρακτηριστικά δείγματα της ανεξάντλητης ποικιλομορφίας του καμαραϊκού ρυθμού.

Χαρακτηριστικά δείγματα της ποικιλομορφίας του καμαραϊκού ρυθμού. 1800-1700 π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Πηγή φωτογραφίας: ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΚΝΩΣΟΣ MINOAN CIVLIZATION – KNOSOS KING MINOS 

Τα Καμαραϊκά αγγεία ανήκουν στην κεραμική της Μεσομινωικής περιόδου που διακρίνεται για την πολύχρωμη διακόσμησή της και την υψηλή καλλιτεχνική της ποιότητα. Διακοσμούνταν συνήθως με πολύπλοκα καμπυλόγραμμα σχέδια γεμάτα φαντασία και πιο σπάνια με θέματα από τον ζωικό και φυτικό κόσμο.

Παράγονταν προφανώς σε ανακτορικά εργαστήρια (κυρίως στην Κνωσό και τη Φαιστό) και εξάγονταν στην Αίγυπτο και τη Συροπαλαιστίνη.

Το επίθετο «καμαραϊκός» προέρχεται από τον τόπο της εύρεσης της πρώτης μεγάλης ομάδας αυτών των αγγείων στην Κρήτη, το σπήλαιο των Καμαρών στις νότιες παρυφές του όρους Ψηλορείτη.

Καμαραϊκός Ρυθμός

Ήταν ο ρυθμός που κυριάρχησε στην Μεσομινωική περίοδο, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε ευρέως ο ταχύστροφος κεραμικός τροχός, αφού αυξήθηκε η ζήτηση των αγγείων.

Η διακόσμηση αυτού του ρυθμού γινόταν με έντονα χρώματα επάνω στο σκουρόχρωμο επίχρισμα της επιφάνειας των αγγείων.

Διακόσμηση σε αγγείο Καμαραϊκού Ρυθμού. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Τα διακοσμητικά θέματα ήταν άλλοτε φυσιοκρατικά και άλλοτε σχεδιαστικά απλουστευμένα. Η διακόσμηση εντασσόταν σε απλές ζώνες ή σε ελεύθερες συνθέσεις που κάλυπταν μια πλευρά, ή απλώνονταν σε όλη την επιφάνεια των αγγείων.

Πολύ συχνά, στις ελεύθερες αυτές συνθέσεις αναπτύσσονταν δυναμικά θέματα που έδιναν την ψευδαίσθηση του ρυθμού και της κίνησης.

Τα σχήματα των καμαραϊκών αγγείων είναι γωνιώδη ή ημισφαιρικά. Οι συνηθέστεροι τύποι είναι τα κύπελλα με λαβή, τα άωτα κωνικά κύπελλα, οι σκύφοι και τα γεφυρόστομα αγγεία ή τσαγιέρες.

Καμαραϊκά αγγεία που εκτείθονται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Ο Μινωικός πολιτισμός

Ο μινωικός πολιτισμός χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Άνθισε από το 3000 π.Χ. έως 1450 π.Χ. και έπειτα από μια μακρά περίοδο παρακμής έληξε τελικά περίπου το 1100 π.Χ.

Αντιπροσωπεύει τον πρώτο προηγμένο πολιτισμό της Ευρώπης που άφησε πίσω του μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα, εργαλεία, έργα τέχνης, συστήματα γραφής και εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο

Ο πολιτισμός ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Βρετανό αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς. Ο όρος “μινωικός” προέρχεται από τον μυθικό βασιλιά Μίνωα και επινοήθηκε από τον Άρθουρ Έβανς, ο οποίος συνέδεσε την Κνωσό με τον λαβύρινθο και τον Μινώταυρο.

Ο μινωικός πολιτισμός έχει περιγραφεί ως ο πρώτος του επιπέδου του στην Ευρώπη, ενώ ο ιστορικός Γουίλ Ντυράν τον χαρακτήρισε ως «τον πρώτο κρίκο στην ευρωπαϊκή αλυσίδα».

Ο μινωικός πολιτισμός είναι αξιοσημείωτος για τα μεγάλα και περίτεχνα ανάκτορα του, ύψους έως και τεσσάρων ορόφων, με περίπλοκα υδραυλικά δίκτυα και τοιχογραφίες.

Η Μινωική περίοδος χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο εμπόριο μεταξύ των οικισμών στην Κρήτη, στο Αιγαίου και στην Μεσόγειο ιδιαίτερα στην Ανατολή.

Μέσω των εμπόρων και των καλλιτεχνών τους, η πολιτιστική επιρροή των Μινώων έφτασε πέρα ​​από την Κρήτη στις Κυκλάδες, στην Αίγυπτο, στην Κύπρο, στο Λεβάντε και στην Ανατολία. Μερικά από τα αξιολογότερα μινωικά έργα τέχνης, σώζονται στο Κυκλαδικό οικισμό του Ακρωτηρίου στο νησί της Σαντορίνης, ο οποίος καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου του νησιού.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Archaeology & Civilizations

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.