Την 1η Σεπτεμβρίου 1939, μόλις μία εβδομάδα μετά την υπογραφή του συμφώνου μη επίθεσης ανάμεσα στη ναζιστική Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση, πάνω από 1 εκατομμύριο Γερμανοί στρατιώτες μαζί με 50.000 Σλοβάκους, εισέβαλαν στην Πολωνία.
Ήταν η αρχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Δύο εβδομάδες αργότερα, μισό εκατομμύριο ρώσοι στρατιώτες επιτέθηκαν στην Πολωνία από ανατολικά.
Ο φαινομενικός σκοπός της απρόκλητης επίθεσης της Γερμανίας, όπως δήλωσε ο Χίτλερ, ήταν ο έλεγχος μιας περιοχής στην οποία κατοικούσαν ήδη Γερμανοί και ήταν απαραίτητη για την επέκταση και την επιβίωση του Ράιχ.
Όπως αποδείχτηκε, ο Χίτλερ δεν είχε καμία πρόθεση να εξαντλήσει την επιθετικότητά του στα σύνορα της Πολωνίας και η επίθεση εναντίον της σηματοδοτούσε την έναρξη ενός πολέμου εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης.
Η εισβολή, κατά την οποία τα γερμανικά στρατεύματα δεν έδειξαν καμία διάκριση ανάμεσα στους στρατιωτικούς και τους αμάχους, διήρκεσε ένα μήνα.
Η ξηρασία ευνοούσε την ανάπτυξη των μηχανοκίνητων στρατιών του Χίτλερ που είχαν απέναντί τους έναν απαρχαιωμένο στρατό με εξοπλισμό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ιππήλατο πυροβολικό και περίπου 100 παλιά άρματα.
Απέναντί τους, τα πάντσερ και η Λουτβάφε, που από πλευράς μαχητικής ισχύος, έπιασαν τους Πολωνούς στον ύπνο και σφυροκοπούσαν ανηλεώς τις αμυντικές τους θέσεις. Συνολικά 36 μεραρχίες των Ναζί συμμετείχαν στην επίθεση που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα από βορρά και νότο.
Η στρατιωτική διοίκηση περίμενε μεν γερμανική επίθεση, αλλά αργότερα, καθώς υπολόγιζε με δεδομένα του 1914. Αντί για πολυήμερες προετοιμασίες και αψιμαχίες στη μεθόριο, οι γερμανικές στρατιές εισέβαλαν στο πολωνικό έδαφος σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων μέσα σε 36 ώρες! Ήταν ο περίφημος κεραυνοβόλος πόλεμος.
Έντρομοι οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τις εστίες τους κακήν κακώς.
Ο Χίτλερ είχε προγραμματίσει την επίθεση για τις 25 Αυγούστου, αλλά την ακύρωσε γιατί επεδίωκε να εξασφαλίσει ότι δεν θα αντιδράσει η Αγγλία.
Στις 3 Σεπτεμβρίου, η Αγγλία και η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία. Ωστόσο, στις 7 Σεπτεμβρίου που υπήρξε η πρώτη στρατιωτική αντίδραση από τη Γαλλία με την είσοδο στρατευμάτων της σε γερμανικό έδαφος, η πολωνική αντίσταση είχε ήδη καταρρεύσει.
Η 3η στρατιά καταλάμβανε τη Βαρσοβία και η 4η προχωρούσε κατά μήκος του Βιστούλα ως το Τορν. Μια ύστατη απόπειρα των πολωνικών στρατευμάτων στο Πόζναν να αντεπιτεθούν απέτυχε παταγωδώς, καθώς εγκλωβίστηκαν από τα μηχανοκίνητα σώματα στρατού των Γερμανών και 19 μεραρχίες αιχμαλωτίστηκαν.
Η κατάληψη και από τη ΕΣΣΔ
Στις 17 Σεπτεμβρίου η Μόσχα δηλώνει πως η Πολωνική Δημοκρατία έπαψε να υπάρχει και κατά συνέπεια, η Σοβιετική Ένωση προβαίνει στην κατάληψη των εδαφών που αναγνωριζόταν ως σφαίρα δικής της επιρροής στη συμφωνία με το Ράιχ.
Η Βαρσοβία μετατρέπεται σε φρούριο που θα υποκύψει στις 27 Σεπτεμβρίου μετά από αδιάκοπους βομβαρδισμούς τεσσάρων ημερών.
Εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε δύο τεράστιες ένοπλες δυνάμεις, ο πολωνικός στρατός και η Πολεμική Αεροπορία πολέμησαν γενναία, σε αντίθεση με το μύθο που λέει ότι οι Πολωνοί υπέκυψαν αμαχητί. Oι στρατιώτες και αεροπόροι της Πολωνίας που αγωνίστηκαν σε δύο μέτωπα, απλώς εξαντλήθηκαν από την ανωτερότητα των αντιπάλων τους.
Άντεξαν 19 ημέρες. Οι Γερμανοί συνέλαβαν 694.000 αιχμαλώτους και 217.000 οι Ρώσοι.
Σύμφωνα με την ιδεολογική ανάλυση των Ναζί, οι Πολωνοί στη νέα τάξη πραγμάτων ήταν κατώτερα όντα, στο επίπεδο των ζώων και ο προορισμός τους ήταν να είναι οι σκλάβοι της Άριας φυλής.
Γι αυτό και μία από τις πρώτες ενέργειες των Γερμανών ήταν να εξοντώσουν μαζικά το μορφωμένο πληθυσμό της χώρας και την πολιτική ελίτ, για να εκμηδενίσουν πνευματικά τον λαό της Πολωνίας.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Θα περάσουν χίλια χρόνια και οι ενοχές της Γερμανίας δεν θα έχουν εξαλειφθεί». Η απολογία του «Χασάπη της Πολωνίας». Είπε πως ανέκτησε τη ρωμαιοκαθολική του πίστη
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ