1. Η κρυμμένη παραλία στο Μεξικό
Η παραλία Playa del Amor, γνωστή και ως “Hidden Beach”, βρίσκεται σε έναν ιστορικό χώρο στρατιωτικών δοκιμών, στα νησιά Marietas στο Μεξικό. Η παραδεισένια παραλία δεν είναι ορατή από μακριά, καθώς είναι κρυμμένη στο εσωτερικό ενός βουνού, και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο κολυμπώντας μέσω ενός υποβρύχιου τούνελ.
Πιστεύεται ότι οι δοκιμαστικές βόμβες που εξερράγησαν στην συγκεκριμένη περιοχή, δημιούργησαν τις “αλλόκοτες τρύπες” στο έδαφος των νησιών και φανέρωσαν την αξιοθαύμαστη παραλία. Διαφορετικές πηγές αναφέρουν ότι η παραλία αποκαλύφθηκε ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες εκρήξεις ηφαιστείων, που σημειώθηκαν από το 1900 και μετά. Η περιοχή φιλοξενεί μερικά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO ενώ αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ιδιαίτερα για νεόνυμφα ζευγάρια.
2. Η “θάλασσα των αστεριών” στις Μαλδίβες
Ανάμεσα στα τροπικά ψάρια, στους καρχαρίες και στα κοράλλια του Ινδικού Ωκεανού στις Μαλδίβες, ζουν δισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των δινομαστιγωτών, ένα είδος φυτοπλαγκτού. Αυτό που διαφοροποιεί το “Lingulodinium polyedrum”, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, από τους άλλους μικροοργανισμούς είναι η ικανότητά του να παράγει φως.
Το στρες που προκαλείται στο πλαγκτόν από την κίνηση της θάλασσας και τα κύματα, το οδηγεί να εκπέμπει φως, ή βιοφωταύγεια, ως μηχανισμό άμυνας. Το βιοφωσφορίζον φως έχει ένα νέον-μπλε χρώμα, που ακτινοβολεί περισσότερο όταν το κύμα φτάνει στην ακτή.
Το φαινόμενο είναι πραγματικά εντυπωσιακό και μπορεί να το απολαύσει κανείς στην “παραλία των αστεριών” στο νησί Vaadhoo, στην ατόλη Raa στις Μαλδίβες, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά της χώρας. Σύμφωνα με τους ντόπιους το φαινόμενο είναι πιο έντονο από το τέλος του καλοκαιριού μέχρι και τον Δεκέμβριο.
3. Η “γυάλινη παραλία” της Καλιφόρνια
Στις αρχές του 20ου αιώνα η παραλία Fort Bragg στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ αποτελούσε έναν σκουπιδότοπο. Η περιοχή είχε μετατραπεί σε χωματερή, με τόνους πεταμένων σκουπιδιών να βρίσκονται διασκορπισμένα, μολύνοντας το περιβάλλον. Τη δεκαετία του 1960 και ύστερα από απόφαση των Αρχών και παρέμβαση του Συμβουλίου Ποιότητας Υδατοπρομήθειας απαγορεύτηκε στους κατοίκους να πετούν τα σκουπίδια τους εκεί ενώ θεσπίστηκε ένα πρόγραμμα καθαρισμού.
Μερικά χρόνια μετά, αποδείχτηκε πως η φύση συνεργάστηκε με την ανθρώπινη παρέμβαση, μετατρέποντας μπουκάλια, γυαλιά, φανάρια αυτοκινήτων και κεραμικά σε γυάλινα βότσαλα. Τα κύματα δημιουργήσαν τη σημερινή “γυάλινη παραλία”, η οποία από χωματερή κατάφερε να αναδειχθεί σε πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, καθώς αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του κόσμου. Το σημείο είναι εύκολα προσβάσιμο και οι λουόμενοι το προσεγγίζουν με τα πόδια, σκαρφαλώνοντας μερικά βραχάκια.
4. Η κόκκινη παραλία στα νησιά Γκαλαπάγκος
Η κόκκινη παραλία των Γκαλαπάγκος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ραμπίντα, ενός μικρού ηφαιστειακού νησιού, περίπου 600 μίλια δυτικά του Ισημερινού. Το έντονο κόκκινο χρώμα της άμμου οφείλεται στο υψηλό ποσοστό σιδήρου, που υπάρχει στην περιοχή εξαιτίας του γειτονικού ηφαιστείου. Η παραλία αποτελεί το μοναδικό διαθέσιμο λιμάνι του νησιού και είναι γνωστή για την παρθένα ομορφιά της. Στην αμμουδιά και στα νερά της κατοικούν θαλάσσια λιοντάρια και μία τεράστια ποικιλία πτηνών.
Το νησί Ραμπίντα, το οποίο αρχικά ήταν γνωστό ως νησί Jervis προς τιμήν του Βρετανού ναυάρχου του 18ου αιώνα, ονομάζεται πλέον επίσημα “Isla Rábida”. Καταλαμβάνει έκταση μόλις 2 τετραγωνικών μιλίων και προσφέρει στους επισκέπτες μια από τις πιο ασυνήθιστες όψεις του αρχιπελάγους Γκαλαπάγκος. Πίσω από την παραλία υπάρχει μια λιμνοθάλασσα με υφάλμυρο νερό, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να δουν ροζ φλαμίνγκο, πάπιες, καφέ πελεκάνους και χελώνες. Το νησί, αν και ακατοίκητο, είναι προσβάσιμο για το κοινό μέσω ημερήσιων εκδρομών και ξεναγήσεων, που διοργανώνονται από τοπικούς τουριστικούς πράκτορες.
5. H παραλία των πιγκουίνων στην Αφρική
Η παραλία “Boulders Beach” είναι μια προστατευμένη παραλία που αποτελείται από κολπίσκους ανάμεσα σε γρανιτένιους ογκόλιθους, στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός όχι λόγω των κρυστάλλινων νερών της αλλά εξαιτίας μιας αποικίας αφρικανικών πιγκουίνων, που εγκαταστάθηκαν εκεί το 1982. Το συγκεκριμένο είδος πιγκουίνου συναντάται μόνο στις ακτές της Ν. Αφρικής και βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Το 1982, οι αφρικανοί πιγκουίνοι μεταφέρθηκαν στην παραλία, προκειμένου να μπορούν να περιπλανώνται και να αναπαράγονται ελεύθερα, σε ένα προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα να μπορούν να παρατηρούνται σε καθημερινή βάση από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Από μόλις δύο ζευγάρια πιγκουίνων που εγκαταστάθηκαν εκεί το 1982, η αποικία αυξήθηκε στους 3.000 πιγκουίνους τα τελευταία χρόνια. Γεγονός που οφείλεται κυρίως στην απαγόρευση της εμπορευματοποιημένης αλιείας με τράτα στον γειτονικό κόλπο, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πληθυσμοί σαρδέλας και γαύρου στα νερά της παραλίας, που αποτελούν μέρος της διατροφής των πιγκουίνων.
Στην παραλία “Boulders Beach” δεν επιτρέπεται το κολύμπι αλλά όσοι θέλουν να απολαύσουν το σπάνιο είδος πιγκουίνων, μπορούν να επισκεπτούν τη γειτονική παραλία “Foxy Beach”, η οποία διαθέτει ειδικά κατασκευασμένους διαδρόμους, προκειμένου οι πιγκουίνοι να είναι ορατοί από ψηλά και σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων.
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ