Στα 30 του χρόνια o Σταύρος Νιάρχος ήταν ήδη εκατομμυριούχος, καθώς όπως έλεγε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, “κανένας δεν υπήρξε τόσο καπάτσος ή τόσο τυχερός, κάνοντας τις κατάλληλες κινήσεις την κατάλληλη ώρα, όσο ο Σταύρος Νιάρχος”.
Ήταν ο πρωταγωνιστής ενός κολοσσιαίου ομίλου, αλλά και μιας πολυτάραχης προσωπικής ζωής. Η ερωτική ζωή του Έλληνα κροίσου απασχολούσε διαρκώς τον Τύπο της εποχής. Παντρεύτηκε πέντε γυναίκες, δύο από τις οποίες ήταν αδερφές!
Μετά τα 70 του χρόνια είχε ερωτικές σχέσεις με την πριγκίπισσα της Ιορδανίας, Firyal και την πριγκίπισσα Μaria Gabriella, κόρη του τέως βασιλιά της Ιταλίας.
Γνώριζε να κολακεύει τις γυναίκες με πολλούς τρόπους όπως το να στείλει τον πιλότο του από τη Ζυρίχη στο Σαιν Μόριτζ για να αγοράσει τσιγάρα Moratti για μια Νοτιοαμερικάνα. Υπήρχαν όμως και φορές που κουραζόταν και έχανε το ενδιαφέρον του.
“Εσύ δεν είσαι το όμορφο κορίτσι που είχα συναντήσει στη Μονεμβασιά;” είχε πει σε μια ιταλίδα μοντέλο που την κυνηγούσε τον προηγούμενο χρόνο. “Θεέ μου πως χάλασες έτσι;”, τη ρώτησε στη συνέχεια.
Οι δύο προτάσεις γάμου στην Τίνα Λιβανού και ο γάμος με την αδερφή της
Τη δεκαετία του ’30 η αθηναϊκή κοινωνία ήταν σχεδόν ερμητικά κλειστή. Τα ραντεβού με τα κορίτσια της υψηλής κοινωνίας κλείνονταν το απόγευμα και πάντα υπό επίβλεψη. Ο πρώτος γάμος του Σταύρου Νιάρχου έγινε νωρίς, όταν ήταν μόλις 21 χρόνων. Παντρεύτηκε το 1930 την Ελένη Σπορίδη, κόρη ναυάρχου, με την οποία χώρισε έναν χρόνο αργότερα. Μέσα από αυτόν τον γάμο είχε την ευκαιρία να γνωρίσει αξιωματικούς του Ελληνικού Ναυτικού και κατάφερε να παίρνει άδειες όσο υπηρετούσε τη θητεία του. Στα μέσα της δεκαετίας του ’30 μετανάστευσε με τον θείο του Νίκο Κουμάνταρο, στην Αμερική. Στη Νέα Υόρκη γνώρισε και παντρεύτηκε τη Μελπομένη Κάπαρη, κόρη πλοιοκτήτη από τη Σύρο και χήρα διπλωμάτη. Εκεί είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα, ενώ είχε ήδη σπίτια στην Αθήνα και στο Παρίσι. Παράλληλα νοίκιασε και ένα διαμέρισμα στο θρυλικό Clarige’s και έναν πύργο στο Cap D’ Antibe.
Tα χρόνια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ζούσε στην Αμερική και αξιοποίησε τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν. Όταν οι ΗΠΑ, πουλούσαν μαζικά πλοία, ο Νιάρχος αγόραζε σε συμφέρουσες τιμές. Το 1947 ο γάμος του με τη Μελπωμένη έληξε σε φιλικό κλίμα. Πριν ακόμη εκδοθεί το διαζύγιο, ζήτησε το χέρι της 14χρονης Τίνας Λιβανού, κόρης του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού. Ο πατέρας όμως δεν έδωσε τη συγκατάθεση του με τη δικαιολογία ότι είναι πολύ νωρίς η κόρη του να παντρευτεί έναν άντρα που δεν έχει πάρει ακόμη διαζύγιο από την προηγούμενη σύζυγο του. Δύο χρόνια αργότερα ο Νιάρχος ζήτησε ξανά να παντρευτεί την Τίνα. Ο Λιβανός αρνήθηκε και πάλι, αλλά του προσέφερε ως αντάλλαγμα τη μεγαλύτερη αδερφή της, Ευγενία, την οποία και τελικά παντρεύτηκε. Η Ευγενία του χάρισε 4 παιδιά.
Το παιδί με τη Σαρλότ
Τρία χρόνια αργότερα, όμως, η Τίνα παντρεύεται τον μεγάλο ανταγωνιστή του, Αριστοτέλη Ωνάση, γεγονός που εξοργίζει τον Νιάρχο. Η διαμάχη των δύο αντρών εντάθηκε γιατί ο Νιάρχος θεώρησε ότι ο Ωνάσης του άρπαξε την Τίνα. Τα επόμενα χρόνια ο μεγιστάνας έγινε μία από τις πιο γνωστές προσωπικότητες του τζετ σετ. Το 1954 νοίκιασε τον πύργο Chateau de la Croe, ενώ έκλεινε πέντε δωμάτια παραπάνω στο ξενοδοχείο Palace στο Σαιν Μόριτζ για το πλήρωμα της Dakota. Τέσσερα χρόνια αργότερα αγόρασε τη Σπετσοπούλα. Εξόπλισε το μικρό ιδιόκτητο νησί του Αργοσαρωνικού με 15 ξενώνες, σάουνα, πισίνα, μηχανήματα γυμναστικής και σινεμά. Στο νησί το ζευγάρι Νιάρχου έδειχνε ευτυχισμένο έως το 1964.
Τότε ο μεγιστάνας μπήκε στο καράβι του Χένρι Φορντ, “Santa Maria” και πρόσεξε τη μεγαλύτερη κόρη του, Σαρλότ.
Μετά από ένα σύντομο ειδύλλιο, η Σαρλότ έμεινε έγκυος. Αρνήθηκε όμως να ρίξει το παιδί του και έτσι ο Νιάρχος έπεισε την Ευγενία να του δώσει διαζύγιο. Τον Δεκέμβριο του ΄65 ο Νιάρχος ταξίδεψε με τη Σαρλότ στο Μεξικό, όπου και παντρεύτηκαν. Πριν από την τελετή μάλιστα έβγαλε από ένα φάκελο ένα διαμάντι 40 καρατίων και της το έδωσε. Αυτό το διαμάντι οι Φορντ το ονόμασαν “Τhe Skatting Ring”. Δύο μήνες αργότερα, ο Νιάρχος γύρισε στο Σαιν Μόριτζ με τη νέα του σύζυγο. Παράλληλα περνούσε χρόνο με την Ευγενία και τα παιδιά τους. Όταν η Σαρλότ γέννησε την Έλενα, ο Νιάρχος επέστρεψε στην Ευγενία. Εκείνη, θορυβημένη από τη γέννηση της Έλενας, κλείστηκε στον εαυτό της, στις δεξιώσεις ήταν απόμακρη, ενώ άρχισε να έχει προβλήματα αϋπνίας.
Ο θάνατος της Ευγενίας και διπλή νεκροψία
Η Σαρλότ αποφάσισε να γυρίσει στο Μεξικό και να πάρει διαζύγιο. Η ελληνική εκκλησία βέβαια δεν αναγνώρισε ούτε τον γάμο του με τη Σαρλότ ούτε το διαζύγιο με την Ευγενία. Στις 3 Μαΐου 1970, η Ευγενία άκουσε ένα τηλεφώνημα του Νιάρχου με τη Σαρλότ σχετικά με το ενδεχόμενο να έρθει η Έλενα στη Σπετσοπούλα μαζί με τη μητέρα της. Το ζεύγος Νιάρχου λογομάχησε μέχρι που η Ευγενία αποσύρθηκε στο δωμάτιο της. Όταν ο Νιάρχος την έψαξε για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, τη βρήκε σε κώμα, με ένα μπουκάλι βαρβιτουρικών Σενοκάλ δίπλα της.
Μέχρι να έρθει γιατρός από την Αθήνα, η Ευγενία ήταν νεκρή. Εξαιτίας των πολλών τραυμάτων που είχε στο σώμα της, ο γιατρός αρνήθηκε να υπογράψει πιστοποιητικό θανάτου. Το πτώμα μεταφέρθηκε στην Αθήνα για νεκροψία. Η ιατροδικαστική αναφορά έγραψε ότι πέθανε από υπερβολική δόση Σενοκάλ, ενώ τα σημάδια στο σώμα της αποδόθηκαν στις προσπάθειες του Νιάρχου να τη συνεφέρει. Στη δεύτερη νεκροψία υποστηρίχτηκε ότι η ποσότητα βαρβιτουρικών που βρέθηκε στον οργανισμό της δεν ήταν θανάσιμη και ότι ο θάνατος της προήλθε από τους τραυματισμούς. Αυτός που πίεσε περισσότερο για τη συνέχεια της έρευνας ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος βρισκόταν σε διαμάχη με τον Νιάρχο για ένα συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο τελευταίος γάμος
Ένα μήνα αργότερα το τριμελές του Πειραιά αθώωσε τον Νιάρχο και υποστήριξε ότι η γυναίκα του αυτοκτόνησε. Πριν αυτοκτονήσει, είχε αφήσει ένα σημείωμα:
“Για πρώτη φορά σε ολόκληρη τη ζωή μας σε παρακαλώ να με βοηθήσεις. Σε ικετεύω. Το λάθος είναι δικό μου. Αλλά κάποτε κάποιος πρέπει να συγχωρεί και να ξεχνά”. Ο Νιάρχος κατέρρευσε, ενώ υπέφερε από κρίσεις κατάθλιψης.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1971, ο Σταύρος Νιάρχος παντρεύτηκε τη μικρή αδερφή της Ευγενίας, Τίνα Λιβανού, η οποία μαζί με τον Ωνάση είχε αποκτήσει δύο παιδιά, τη Χριστίνα και τον Αλέξανδρο. Η τελετή ήταν σύντομη και πραγματοποιήθηκε χωρίς δημοσιότητα στο Παρίσι. Τον Ιανουάριο του 1973 ο γιος της Αλέξανδρος σκοτώθηκε. Η Τίνα άρχισε να πίνει και να παίρνει χάπια.
Στις 10 Οκτωβρίου 1974 βρέθηκε νεκρή σε ηλικία 42 χρόνων. Η επίσημη γνωμάτευση έγραφε πνευμονικό οίδημα. Μετά τον θάνατο της, ο Νιάρχος δεν ξαναπαντρεύτηκε. Ανέπτυξε πολλές ερωτικές σχέσεις μεταξύ των οποίων με την πριγκίπισσα της Ιορδανίας, Firyal και την πριγκίπισσα Μaria Gabriella, κόρη του τέως βασιλιά της Ιταλίας.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο αιφνίδιος θάνατος της Ευγενίας Νιάρχου στην Σπετσοπούλα. Ποιο ήταν το πόρισμα των ιατροδικαστών. Ένα χρόνο αργότερα ο Σταύρος Νιάρχος, παντρεύτηκε την αδερφή της Τίνα Ωνάση
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ