του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ο Ισαάκ Νεύτωνας (1642-1727) είναι από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στην ιστορία. Έγραψε έργα φυσικής, μαθηματικών, αστρονομίας, φιλοσοφίας και θεολογίας. Η μεγαλύτερη επιστημονική συμβολή του ήταν στη φυσική και τα μαθηματικά. Θεωρείται ο θεμελιωτής της σύγχρονης φυσικής, καθώς διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις «νόμους της κίνησης» αλλά και το «νόμο της βαρύτητας». Μεγάλης ιστορικής σημασίας υπήρξαν ακόμη κι οι μελέτες του σχετικά με τη φύση του φωτός καθώς επίσης και η καθοριστική συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών.
Δείτε εδώ:
Αλχημιστής και θεολόγος
Ο Ισαάκ Νεύτωνας δραστηριοποιήθηκε στα τέλη του 17ου και τις αρχές του 18ου αιώνα, την εποχή που έμπαιναν τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης. Οι περισσότεροι επιστήμονες τότε ήδη είχαν αρχίσει να απορρίπτουν την αλχημεία ως μία «αρχαία απάτη». Όμως, όχι ο Νεύτωνας που τη θεωρούσε κανονική επιστήμη!
Έτσι για τριάντα χρόνια προσπαθούσε να μετατρέψει μέταλλα σε χρυσό αντιγράφοντας τακτικές αρχαίων αλχημιστών. Φυσικά δεν είχε καμία επιτυχία.
Ο Ισαάκ Νεύτωνας επίσης έγραψε θεολογικά συγγράμματα. Ένα απ’ αυτά ήταν υπέρ του Αρείου, του αρχηγού της αίρεσης του αρειανισμού και εναντίον του Μέγα Αθανασίου, βασικού αντιπάλου του Αρείου.
Ο Νεύτωνας μελέτησε τη θεολογία γιατί πίστευε ότι μαζί με τη φυσική θα του αποκάλυπτε τα μυστικά του σύμπαντος. Μάλιστα ισχυριζόταν ότι είχε βρει στη Βίβλο έναν κρυμμένο κώδικα βάσει του οποίου το τέλος της ανθρωπότητας θα ερχόταν το 2060. Θα προηγούνταν βιβλικές καταστροφές, πανδημίες και πόλεμοι, όπως καταγράφονται στην Αποκάλυψη!
Οι “παραξενιές” του Νεύτωνα
Ίσως να μην είναι περίεργο ότι ο Ισαάκ Νεύτωνας δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Είχε ελάχιστους φίλους και με κανένα δεν έκανε στενή παρέα. Όσοι τον γνώριζαν ισχυρίζονται ότι δεν είχε ποτέ καμία ερωτική σχέση.
Είχε μεγάλο σεβασμό για τη θρησκεία. Αποκήρυξε ένα από τους φίλους του γιατί του είχε πει ένα βρώμικο αστείο για μια καλόγρια.
Λέγεται ότι μόνο μια φορά εθεάθη να γελά δημόσια.
Η ιλαρότητά του είχε προκληθεί από την ερώτηση ενός γνωστού του που ξεφυλλίζοντας ένα αντίτυπο των Στοιχείων του Ευκλείδη στη βιβλιοθήκη του, ρώτησε με αφέλεια ποια θα μπορούσε να είναι η χρησιμότητα ενός τόσο «ακαταλαβίστικο» βιβλίο.
Ο Νεύτωνας ήταν γνωστός για την αφηρημάδα του. Συχνά έπεφτε σε βαθύ διαλογισμό και κατέληγε να κάνει περίεργα πράγματα. Μια μέρα, ενώ προσπαθούσε να προσδιορίσει τον αριθμό των δευτερολέπτων που χρειάζονταν για να βράσει ένα αυγό, συνειδητοποίησε, μετά από ένα λεπτό αναμονής, ότι κρατούσε το αυγό στο χέρι του με το οποίο μετρούσε το χρόνο και ότι είχε βάλει το ρολόι να βράσει!
Υπεύθυνος του νομισματοκοπείου και βουλευτής
Ο Ισαάκ Νεύτωνας ήταν τυχερός γιατί η μεγάλη προσφορά του στην επιστήμη αναγνωρίστηκε ενώ ήταν εν ζωή.
Έτσι ο Γουλιέλμος Γ΄, βασιλιάς της Αγγλίας τον διόρισε υπεύθυνο του νομισματοκοπείου στο Λονδίνο. Εκείνη την εποχή πολλά από τα αγγλικά νομίσματα ήταν κίβδηλα, κάτι που είχε σοβαρή επίπτωση στην οικονομία.
Ο Νεύτωνας κυνήγησε αποτελεσματικά τους κιβδηλοποιούς κάνοντας ο ίδιος τον ντέντεκτιβ, και δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριοδοτών σε όλη την Αγγλία! Επίσης, βελτίωσε σημαντικά τη νομισματική παραγωγή εισάγοντας νέες τεχνολογίες, δικής του σχεδίασης, στο νομισματοκοπείο.
Το 1689 και το 1701 εκλέχθηκε βουλευτής στην αγγλική βουλή. Η εκλογή του χαροποίησε τα άλλα μέλη της βουλής που ανυπομονούσαν να ακούσουν τις ομιλίες ενός τόσο λαμπρού και πολύπλευρου επιστήμονα.
Όμως ο Νεύτωνας δεν πήρε ποτέ τον λόγο! Καθόταν στα έδρανα αμίλητος και βυθισμένος στις σκέψεις του.
Μόνο μια φορά σήκωσε το χέρι του. Στην αίθουσα επικράτησε απόλυτη ησυχία. Αφού του δόθηκε άδεια να μιλήσει, σηκώθηκε όρθιος και είπε:
«Θα ήθελα να σας παρακαλέσω κάποιος να κλείσει το παράθυρο δίπλα μου, γιατί έρχεται πολύς αέρας πάνω μου».
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr