Οι ολυμπιακοί αγώνες που μετατέθηκαν 2 χρόνια, επειδή τότε βόλευε τον Νέρωνα. Ανακηρύχθηκε νικητής σε ανύπαρκτα αγωνίσματα

Οι ολυμπιακοί αγώνες που μετατέθηκαν 2 χρόνια, επειδή τότε βόλευε τον Νέρωνα. Ανακηρύχθηκε νικητής σε ανύπαρκτα αγωνίσματα

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Στην αρχαιότητα υπήρξε μία περίπτωση που οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έγιναν στην ώρα τους, αλλά δύο χρόνια αργότερα.

Πρόκειται για τους 211ους Ολυμπιακούς Αγώνες του 65 μ.Χ.

Ο Νέρωνας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο λόγος της αναβολής τους είχε να κάνει με τον διαβόητο Νέρωνα που ήταν αυτοκράτορας της Ρώμης. Ήθελε να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 65 μ.Χ. Δεν μπορούσε, όμως, να έλθει στην Ελλάδα καθώς είχε αποκαλυφθεί μια συνομωσία εναντίον του. Έτσι οι υπεύθυνοι των Αγώνων τους μετέφεραν στο 67 μ.Χ. όταν  βόλευε τον αυτοκράτορα!

Άγαλμα του Νέρωνα στην πατρίδα του το Άντζιο κοντά στη Ρώμη. Μετά το θάνατό του, η Σύγκλητος διέταξε να καταστραφούν όλα τα αγάλματά του. Το συγκεκριμένο είναι σύγχρονο και φιλοτεχνήθηκε το 2010. Πηγή Wikimediamtx Commons

Στην αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν μία θρησκευτική εκδήλωση αφιερωμένη στον Δία και από το 776 π. Χ. πραγματοποιούνταν κάθε τέσσερα χρόνια στην Ολυμπία.

Εκεί ανεγέρθηκε ένας επιβλητικός ναός του Δία όπου τοποθετήθηκε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του θεού, έργο του Φειδία και ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου.

Την πρώτη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιούνταν στην Ολυμπία τελετές προς τιμή του Δία με θυσίες και προσευχές. Αυτές γίνονταν με ταπεινότητα και απλότητα.

Όμως ο Νέρωνας και η μεγάλη κουστωδία του τις μετέτρεψαν σε τσίρκο! Το αποτέλεσμα ήταν να ξεφτιλίσει το θρησκευτικό συναίσθημα αφού όλοι ασχολούνταν με το αυτοκράτορα και την παρέα του αντί να προσεύχονται στον Δία!

Ο Νέρωνας παίζει τη λύρα του στην Αθήνα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα το 66-67 μ.Χ. Σχέδιο σε αγγλικό σχολικό βιβλίο των τελών του 19ου αι. Πηγή Pinterest

Από την αρχή φάνηκε ότι οι 211οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έμειναν στην ιστορία ως οι πιο ντροπιαστικοί. 

Τα “αθλήματα” του αυτοκράτορα

Τις επόμενες τρεις μέρες είχαν προγραμματιστεί να γίνουν τα αγωνίσματα. Το πρόβλημα για τον Νέρωνα ήταν ότι ήθελε να στεφθεί πολλές φορές Ολυμπιονίκης, αλλά δεν ήταν αθλητικός τύπος.

Καθώς έβλεπε τον εαυτό του ως καλλιτέχνη επέβαλε να προστεθούν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και «πνευματικά αθλήματα», όπως το παίξιμο της λύρας και τραγωδιών.

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι ο Νέρωνας ανακηρύχθηκε «νικητής» στα νέα «αγωνίσματα».

Επιπλέον, «νίκησε» και σε παραδοσιακά αγωνίσματα, όπως οι αρματοδρομίες, συγκεκριμένα, σε δύο, με τέθριππο και με μουλάρια, και στο αγώνισμα των σαλπιγκτών. Ο αυτοκράτορας εισήγαγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μία νέα αρματοδρομία με δέκα άλογα όπου συμμετείχε με μεγάλο ενθουσιασμό!  Πίστευε ότι θα ήταν και πάλι νικητής.

Σχέδιο των αρχών του 20ου αι. που απεικονίζει αρματοδρομία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πηγή Pinterest

Στη διάρκεια του αγώνα, ο Νέρωνας έχασε τον έλεγχο και πετάχτηκε από το άρμα του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Έτσι δεν κατάφερε να τερματίσει.

Παρ’ όλα αυτά, οι κριτές τον ανακήρυξαν «νικητή».

Το 67 μ.Χ. όλοι όσοι συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τον Νέρωνα βίωναν μια κωμωδία που δεν διαφέρει και πολύ από αντίστοιχη σκηνή της ταινίας του 2012 «Ο Δικτάτορας» με πρωταγωνιστή τον Σάσα Μπάρον Κοέν.

Τι πίστευε ο Νέρωνας;

Ο ίδιος ο Νέρωνας που ζούσε σ’ ένα δικό του σύμπαν θεωρούσε ότι ήταν πραγματικός Ολυμπιονίκης και δεν του είχαν χαριστεί οι κριτές! Μάλιστα «κέρδισε» συνολικά επτά νίκες στην Ολυμπία, ένα κατόρθωμα που ελάχιστοι αθλητές είχαν πετύχει.

Βέβαια, οι περισσότερες «νίκες» ήταν σε αγωνίσματα που εισήχθησαν αποκλειστικά γι’ αυτόν και δεν διοργανώθηκαν ποτέ ξανά. Κάθε φορά που ο Νέρωνας «κέρδιζε» κάποιο αγώνισμα, έστελνε θριαμβευτική αναφορά στη Σύγκλητο στη Ρώμη σαν να είχε κερδίσει κάποιο πόλεμο!

Ο Νέρωνας έφθασε στο σημείο να διατάξει το νομισματοκοπείο της Ρώμης να κόψει νομίσματα που στον οπισθότυπο δείχνουν τον ίδιο να παίζει τη λύρα. Τα νομίσματα αυτά ήταν της αξίας του ασσαρίου και από τα πιο κοινά στην αυτοκρατορία. Με τον τρόπο αυτό ο Νέρωνας διασφάλισε ότι η εικόνα του θα περνούσε και στον τελευταίο υπήκοό του. Πηγή εικόνας Βρετανικό Μουσείο

Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 67 μ. Χ. ο Νέρωνας πήρε μέρος και στους άλλους τρεις σημαντικούς πανελλήνιους Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν εκείνη τη χρονιά, Ίσθμια, Πύθια, Νεμέα. Ο αυτοκράτορας «νίκησε» σε όλα τα αγωνίσματα , στα οποία συμμετείχε.

Η πτώση

Όταν μετά από λίγο καιρό επέστρεψε στη Ρώμη, έκανε θριαμβευτική είσοδο με όλους τους κότινους που είχε κερδίσει στην Ελλάδα σαν να είχε κατακτήσει κάποια χώρα και έφερνε μαζί του πολύτιμα λάφυρα.

Ήταν μία από τις τελευταίες ευτυχισμένες στιγμές του Νέρωνα.

Μερικούς μήνες αργότερα υποχρεώθηκε να αυτοκτονήσει όταν ανατράπηκε από την εξουσία και κινδύνευε να πέσει στα χέρια του ρωμαϊκού όχλου. Λίγο πριν το τέλος επαναλάμβανε συνέχεια τη φράση: «Τι καλλιτέχνη χάνει η ανθρωπότητα!». Οι «νίκες» του Νέρωνα στην Ολυμπία, τον έπεισαν ότι ήταν μια καλλιτεχνική διάνοια.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.