Οι ωκεανοί του πλανήτη ήταν πιο θερμοί που έχουν καταγραφεί ποτέ, γεγονός που καταδεικνύει το περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων, που συνέταξε τη νέα ανάλυση περί θερμότητας των ωκεανών διαπίστωσε ότι «οι κύκλοι ενέργειας και νερού της Γης έχουν μεταβληθεί βαθιά εξαιτίας της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οδηγώντας σε διάχυτες αλλαγές στο γήινο κλιματικό σύστημα».
Ο καθηγητής Τζον Άμπραχαμ στο Πανεπιστήμιο του St Thomas στη Μινεσότα και μέλος της ομάδας μελέτης, δήλωσε: «Αν θέλετε να μετρήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη και θέλετε να μετρήσετε που πηγαίνει, πάνω από το 90% πάει στους ωκεανούς.
Η μέτρηση των ωκεανών είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να προσδιορίσουμε πόσο εκτός ισορροπίας είναι ο πλανήτης μας. Έχουμε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών και αυτό έχει τεράστιες συνέπειες σε όλο τον κόσμο».
Από την πλευρά του ο Μάικλ Μαν, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, επίσης μέλος της ομάδας, ανέφερε:
«Θερμότεροι ωκεανοί σημαίνουν ότι υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για μεγαλύτερα φαινόμενα βροχόπτωσης, όπως είδαμε το περασμένο έτος στην Ευρώπη, την Αυστραλία και επί του παρόντος στη δυτική ακτή των ΗΠΑ».
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ έδειξε ότι πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα το 2022 έγιναν πιο πιθανά και πιο έντονα λόγω της κλιματικής κρίσης, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στο Τσαντ, τον Νίγηρα και τη Νιγηρία.
Οι αξιόπιστες μετρήσεις της θερμοκρασίας των ωκεανών χρονολογούνται από το 1940, αλλά είναι πιθανό οι ωκεανοό να βρίσκονται σήμερα στο θερμότερο σημείο των τελευταίων 1.000 ετώμ και να θερμαίνονται ταχύτερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 2.000 χρόνια.
Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advances in Atmospheric Sciences, χρησιμοποίησε δεδομένα θερμοκρασίας που συλλέχθηκαν από μια σειρά οργάνων σε όλους τους ωκεανούς και συνδύασε ξεχωριστές αναλύσεις από κινεζικές και αμερικανικές ομάδες για να υπολογίσει το θερμικό περιεχόμενο των ανώτερων 2.000 μέτρων, όπου λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης.
Οι ωκεανοί απορρόφησαν περίπου 10 zettajoules περισσότερη θερμότητα το 2022 από ό,τι το 2021, που ισοδυναμεί με κάθε άτομο στη Γη να λειτουργεί 40 στεγνωτήρες μαλλιών όλη μέρα, κάθε μέρα.
Οι ερευνητές, μεταξύ άλλων, ανέλυσαν την αλατότητα η οποία μαζί με τη θερμοκρασία καθορίζει την πυκνότητα του νερού και αποτελεί ζωτικό παράγοντα στους ωκεανούς. Ένας δείκτης μεταβλητότητας της αλατότητας έφτασε υψηλό ρεκόρ το 2022.
Ακόμη ένα χαρακτηριστικό είναι η διαστρωμάτωση των ωκεανών, της οποίας η μακροπρόθεση τάση αύξησης συνεχίστηκε. Ο Άμπραχαμ υπογραμμίζει ότι η λιγότερη ανάμειξη σημαίνει ότι το επιφανειακό στρώμα απορροφά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αυξάνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η θέρμανση των ωκεανών και οι επιπτώσεις στα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν έως ότου η ανθρωπότητα φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές.
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ