Η υπόθεση της Ahoo Daryaei, της φοιτήτριας που διαμαρτυρήθηκε χωρίς τα ρούχα της σε πανεπιστήμιο του Ιράν, έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα. Όμως δεν είναι η μόνη γυναίκα, που έχει κακοποιηθεί από το θεοκρατικό καθεστώς.
Στις αρχές του ’70, το Ιράν ήταν ένα από τα πιο εκσυγχρονισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής. Η ιρανική επανάσταση του 1979 είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή της Σαρίας.
Επιβλήθηκε δηλαδή ο ισλαμικός νόμος βάσει του Κορανίου, με την εγκαθίδρυση Ισλαμικής δημοκρατίας και την ανάδειξη του Αγιατολάχ Χομεϊνί ως απόλυτου θρησκευτικού και πολιτικού ηγέτη.
Η Σαρία που είναι συνώνυμη του ισλαμικού τρόπου ζωής, ετυμολογικά σημαίνει “ο δρόμος προς την πηγή ύδατος” και προέρχεται από το ρήμα «shara’a».
Διαβάστε περισσότερα, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
Σήμερα, οι φωτογραφίες του παλιού Ιράν με γυναίκες που φορούν μαγιό και κοντές φούστες, ή χρησιμοποιούν μακιγιάζ και έχουν ακάλυπτα τα μαλλιά τους, αποτελούν μακρινή ανάμνηση.
Οι γυναίκες βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Ακόμα και το παραμικρό λάθος στον ενδυματολογικό κώδικα, που επιβάλει το χιτζάμπ, είναι ικανό να αποτελέσει αιτία για βιαιοπραγίες από την περιβόητη Αστυνομία Ηθών.
Το 2020, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενέι, είχε δηλώσει ότι όσες «δεν φορούν σωστά τη μαντίλα πρέπει να νιώθουν ανασφαλείς»
Τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται χωρίς την υποχρεωτική ισλαμική μαντίλα στον δημόσιο χώρο, μετά το παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί, το 2022. Ακολούθησε διαδήλωση κατά του θεοκρατικού καθεστώτος και η Χάντις Νατζάφι δέχτηκε 6 σφαίρες.
Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί
Η Μαχσά Αμινί, βρέθηκε στην Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο του 2022, για να επισκεφτεί τον αδερφό της. Στις 13 Σεπτεμβρίου, συνελήφθη από την αστυνομία ηθών, ενώ ήταν με την οικογένειά της. Ο λόγος ήταν γιατί δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ και παραβίαζε τους κανόνες σεμνότητας του ισλαμικού νόμου.
Οι αρχές είπαν στον αδερφό της ότι θα την πήγαιναν στο κέντρο κράτησης για να παρακολουθήσει ένα «ενημερωτικό μάθημα» και θα την άφηναν ελεύθερη μια ώρα μετά. Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι κατέρρευσε ξαφνικά.
Στο νοσοκομείο, όπου διακομίστηκε, διαπιστώθηκε ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή. Πέθανε δύο ημέρες αργότερα.
Οι γυναίκες που ήταν κρατούμενες μαζί με την Αμίνι υποστήριξαν ότι η 22χρονη ξυλοκοπήθηκε άγρια επειδή αντέδρασε στις προσβολές και τις κατάρες των αστυνομικών που τη συνέλαβαν.
Ορισμένοι γιατροί έκριναν ότι, με βάση τα κλινικά συμπτώματα, υπέστη τραύματα στον εγκέφαλο, αιμορραγία από τα αυτιά και μώλωπες κάτω από τα μάτια. Ο αδερφός της Αμίνι ισχυρίστηκε ότι το σώμα της είχε μελανιές στο κεφάλι και στα πόδια της.
Σύμφωνα με το BBC, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς λίγο μετά τη σύλληψή της, ενώ βρισκόταν στο βαν της αστυνομίας. Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, η ιρανική αστυνομία αρνιόταν τους ισχυρισμούς για ξυλοδαρμό και ισχυριζόταν ότι είχε «υποστεί μια ξαφνική καρδιακή ανεπάρκεια».
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν ώρες μετά το θάνατο της Αμινί, ξεκινώντας από το νοσοκομείο της Τεχεράνης όπου νοσηλευόταν. Γρήγορα οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σε απάντηση η ιρανική κυβέρνηση μπλόκαρε την πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Οι γυναίκες ως αντίδραση στο θεοκρατικό καθεστώτος που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα έβγαζαν και έκαιγαν μαζικά τις μαντήλες τους.
Ο θάνατος της Χάντις Νατζάφι
Κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί, η 22χρονη Χάντις Νατζάφι δέχτηκε 6 σφαίρες. Τα πυρά την βρήκαν στο πρόσωπο, το χέρι, το λαιμό, την κοιλιά και την καρδιά.
Λίγο πριν από τον θάνατό της, τραβούσε με το κινητό της βίντεο στη διαδήλωση, λέγοντας: «Ελπίζω σε λίγα χρόνια όταν κοιτάξω πίσω, να είμαι χαρούμενη που όλα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο». Ασχολούταν με τη μόδα και της άρεσε να δημοσιεύει σχετικά βίντεο, φτιάχνοντας τα μαλλιά της με και χωρίς χιτζάμπ.
Η ιρανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι πυροβολήθηκε από διαδηλωτές και όχι από αστυνομικούς!
Σύμφωνα με τη μητέρα της Νατζάφι, απαγορεύτηκε στην οικογένειά της να τη δει στο νοσοκομείο. Τους επετράπη, αφού ένας φύλακας τους λυπήθηκε. Η οικογένεια υποστήριξε ότι πιέστηκε από την κυβέρνηση να πει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr