Την ιστορία της Φυσικής Επιστήμης παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025 στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY.
Επανάληψη: Κυριακή 19 Ιανουαρίου στις 19.00.
Η εκπομπή φωτίζει τα αίτια που οδήγησαν τους Έλληνες φιλοσόφους να ασχοληθούν πρώτοι με την επιστήμη της φυσικής. Προσπάθησαν να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόμενα, ξεπερνώντας τη θεοκρατική ερμηνεία, για να λύσουν προβλήματα της καθημερινότητάς του αλλά και για να ξεπεράσουν τον φόβο τους για τα φαινόμενα της φύσης.
Ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε τις ιδιότητες του ήλεκτρου και πώς έλκονται τα σωματίδια με την τριβή. Ο Αναξίμανδρος έφτιαξε τον πρώτο χάρτη και το πρώτο ηλιακό ημερολόγιο, ενώ ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς δημιούργησε την πρώτη ατμομηχανή παγκοσμίως.
Ο Δημόκριτος και ο Λεύκιππος ήταν οι πρώτοι που μίλησαν για τα άτομα και το κενό προσπαθώντας να εξηγήσουν τις ιδιότητες της ύλης και του σύμπαντος.
Η Μηχανή του Χρόνου παρουσιάζει τις σπουδαίες εφευρέσεις του Αρχιμήδη τις οποίες κατάφερε να κατασκευάσει χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του στη φυσική και στα μαθηματικά. Μία από αυτές ήταν ο κοχλίας που χρησίμευε στην άρδευση νερού.
Μερικές από τις εφευρέσεις του χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα στην πολιορκία των Συρακουσών από τους Ρωμαίους.
Η έρευνα φωτίζει την πολυτάραχη ζωή του Γαλιλαίου του ανθρώπου που θεμελίωσε τη σύγχρονη αστρονομία, καθώς ήταν ο πρώτος που έστρεψε το τηλεσκόπιο προς τον ουρανό. Καταδικάστηκε από την Ιερά Εξέταση επειδή ισχυριζόταν ότι μπορούσε να αποδείξει ότι η Γη δεν είναι το κέντρι του κόσμου όπως πίστευαν μέχρι τότε, αλλά ένας πλανήτης που γυρίζει γύρω από τον ήλιο.
Στο δεύτερο επεισόδιο που θα προβληθεί τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 21.00 και σε επανάληψη την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις πέντε το απόγευμα, από το COSMOTE HISTORY, η Μηχανή του Χρόνου παρουσιάζει τις ανακαλύψεις της φυσικής επιστήμης που άλλαξαν τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Από τον 17ο αιώνα η φυσική έγινε επιστήμη και οι επιστήμονες άλλαξαν τον κόσμο και έκαναν την καθημερινότητά μας ευκολότερη. Χωρίς τους φυσικούς δεν θα είχαμε ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες, τρένα, αεροπλάνα και αμέτρητες συσκευές που βασίστηκαν στα πειράματα και τις θεωρίες τους.
Έρευνα επεισοδίων: Τζέννη Διονυσοπούλου
Στην εκπομπή μιλούν κατά σειρά εμφάνισης:
Γιώργος Βλαχάκης καθηγητής ιστορίας των επιστημών & φιλοσοφίας ΕΑΠ ,
Ξενοφών Μουσάς, καθηγητής φυσικής του διαστήματος Παν/μιου Αθηνών,
Μανώλης Καρτσωνάκης – καθηγητής επικοινωνίας της επιστήμης ΕΑΠ ,
Γιώργος Μαντάς – φυσικός – μέλος Κέντρου Επιστήμης & Τεχνολογίας Ιδρύματος Ευγενίδου, Δημήτρης Σταθόπουλος – φυσικός – μέλος Κέντρου Επιστήμης & Τεχνολογίας Ιδρύματος Ευγενίδου,
Κώστας Γαβρόγλου – ομότιμος καθηγητής ιστορίας της επιστημής Παν/μιου Αθηνών,
Κώστας Ταμπάκης – ερευνητής ιστορίας & φιλοσοφίας επιστήμης – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,
Θοδωρής Αραμπατζής, Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μάντυ Σεβαστού – φυσικός
![Εδουάρδος Μάσον. Ποιος ήταν διαβόητος Σκωτσέζος κατήγορος στη Δίκη των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα. Η δράση του στην Ελλάδα](https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2025/01/photo-collage.png-7-400x300.png)
Ειδήσεις σήμερα:
- Επιστήμονες εκτιμούν πως ο πυρήνας της Γης μπορεί να έχει αλλάξει σχήμα. Τι δείχνει νέα έρευνα
- Νετανιάχου. «Αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει ομήρους το Σαββάτο, θα ξεκινήσουν νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα»
- ΕΚΠΑ για Σαντορίνη. Πάνω από 14.000 δονήσεις από τις 26 Ιανουαρίου (Χάρτης)
- Η Πέγκυ Ζουμπουλάκη δωρίζει 6.099 αρχαία αντικείμενα στο Ελληνικό Δημόσιο. Θα ενταχθούν στις συλλογές δημοσίων μουσείων
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ