Οι μάχες του Ν. Πλαστήρα στην Μικρασία. Γιατί ο Κεμάλ τον επικήρυξε ζωντανό ή νεκρό. Ο “άγιος της προσφυγιάς” και τα ορφανά που υιοθέτησε. Νέα εκπομπή

Οι μάχες του Ν. Πλαστήρα στην Μικρασία. Γιατί ο Κεμάλ τον επικήρυξε ζωντανό ή νεκρό. Ο “άγιος της προσφυγιάς” και τα ορφανά που υιοθέτησε. Νέα εκπομπή
Τις μάχες του Νικολάου Πλαστήρα στη Μικρά Ασία, παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο, σε επανάληψη τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στις 21.00 στο Cosmote History. Η εκπομπή ερευνά τις σημαντικότερες πολεμικές αναμετρήσεις εναντίον του κεμαλικού στρατού και των τούρκων ανταρτών από το 1919 μέχρι το 1922.

Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 5 το απόγευμα.

Ο τότε συνταγματάρχης Νικόλαος Πλαστήρας υπήρξε ο φόβος και ο τρόμος για τον κεμαλικό στρατό, που τον αποκαλούσε “Καραπιπέρ” και τους τσολιάδες του 5/42 “Σειτάν ασκέρ”, δηλαδή στρατό του διαβόλου. Ο Κεμάλ μάλιστα τον είχε επικηρύξει ζωντανό ή νεκρό με μεγάλο χρηματικό ποσό. Η εκπομπή φωτίζει τις δραματικές μάχες στο Εσκί Σεχίρ και το Αφιόν Καραχισάρ, τα λάθη και τις παραλείψεις της στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και το καθοριστικό ρόλο του Πλαστήρα και των ευζώνων του, που προσπάθησαν να διασώσουν τους εγκλωβισμένους συναδέλφους τους.

Η εκπομπή εστιάζει ακόμα και στο ανθρωπιστικό έργο που προσέφερε, κατά τη διάρκεια της τριετούς παραμονής του στη Μικρά Ασία. Ο Νικόλαος Πλαστήρας ίδρυσε ορφανοτροφείο στη Μαγνησία, ενώ υιοθέτησε πολλά ορφανά παιδιά του πολέμου, τα οποία έστειλε να μεγαλώσουν με την οικογένειά του στην Καρδίτσα. Η Αργυρένια Παπαζώη μιλάει στην εκπομπή και περιγράφει τη συγκλονιστική ιστορία του πατέρα της Αλέξανδρου, που υιοθετήθηκε από τον Πλαστήρα στην Χρυσούπολη Καβάλας και αργότερα σταδιοδρόμησε στον ελληνικό στρατό.

Ο Νικόλαος Πλαστήρας ήταν από τους τελευταίους αξιωματικούς που εγκατέλειψαν συντεταγμένα τη Μικρά Ασία, σώζοντας κατά τη οπισθοχώρηση χιλιάδες κυνηγημένους πρόσφυγες, που προσπαθούσαν να αποφύγουν τον στρατό του Κεμάλ. Γι΄αυτό οι μικρασιάτες τον αποκαλούσαν ο «άγιος της προσφυγιάς».

Ήταν όμως και από τους πρώτους που σχεδίασαν την επανάσταση του στρατού, που ακολούθησε μετά από την καταστροφή της Σμύρνης.

Οι μάχες του Πλαστήρα στην Μικρασία. Ο προστάτης των ορφανών

Στην εκπομπή μιλούν οι βιογράφοι του Μαύρου Καβαλάρη Κωνσταντίνος Χατζηαντωνίου και Ιωάννης Σπανδωνής, ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων Δρ. Δημήτριος Μάλεσης, ο Αντιπτέραρχος ε.α Παναγιώτης Κατσαρός, ο Αντιστράτηγος ε.α Σπύρος Μπελεγράτης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ Αθανάσιος Καραθανάσης, , η υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας δρ. Φωτεινή Λέκκα, ο υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων του ΕΛΙΑ δρ. Δημήτριος Μπαχάρας και η Αργυρένια Παπαζώη που ο πατέρας της είχε υιοθετηθεί από τον Πλαστήρα.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr