(Αποσπάσματα από το βιβλίο: «Αριστοκράτες Επαναστάτες», Γκονζάγκ Σαιν Μπρι, εκδόσεις Ενάλιος)
Ο πασίγνωστος βρετανός αριστοκράτης έμεινε στην ιστορία για τα φιλελληνικά του αισθήματα και για το θάνατό του στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών στο Μεσολόγγι το 1824. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άγνωστες πτυχές της ζωής του, τις οποίες το ευρύ κοινό αγνοεί. Η ερωτική ζωή του λόρδου Μπάυρον ήταν ταραχώδης και η σχέση του με την πατρίδα του διαταραγμένη.
Οι ερωτικές περιπέτειες του λόρδου
Μια γυναίκα είχε κατορθώσει να τραβήξει την προσοχή του λόρδου Μπάυρον. Ήταν η γοητευτική Αναμπέλα Μίλμπαννκ, εξαδέλφη της Καρολάιν Λαμ, στην οποία πρότεινε γάμο. Εκείνη δυσπιστώντας, αρνήθηκε, παρά το ότι ήταν τρελά ερωτευμένη μαζί του.
Ο Μπάυρον βρήκε παρηγοριά στη λαίδη Όξφορντ, και έπειτα στην ετεροθαλή αδελφή του, την Αυγούστα Λη, την οποία εν τέλει γνώρισε και δεν άργησαν να ζήσουν έναν έντονο αιμομικτικό δεσμό, από τον οποίο γεννήθηκε την άνοιξη του 1814, μια κόρη, η Μεδώρα. Για χάρη της έγραψε το “Μνηστή της Αβύδου” και τον “Πειρατή”, που είχαν επίσης επιτυχία, ειδικά το πρώτο, το οποίο πούλησε 10.000 αντίτυπα την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του.
Στις 4 Ιανουαρίου 1815 όμως, ο Μπάυρον παντρεύτηκε την Ανναμπέλα Μίλμπανκ, η οποία δέχθηκε τελικά την πρότασή του, υποκύπτοντας στα αισθήματά της. Δεν ήταν, όμως, λόγω του έρωτα που είχε ζητήσει το χέρι της, αλλά για να την εκδικηθεί για την αρχική ταπεινωτική της άρνηση.
Παρά τη λαμπρή ζωή τους μέσα στην κοινωνία του Λονδίνου, όπου είχαν εγκατασταθεί σ’ ένα μεγαλόπρεπο κτήριο στο Πικαντίλυ Τέρας, πολύ κοντά στο Χάυντ Παρκ, της έκανε τη ζωή κόλαση, συνδυάζοντας σαδισμό με σκληρότητα. Της επεφύλασσε κάθε είδους ταπεινώσεις, εναλλάσσοντας τις στιγμές τρυφερότητας με άλλες στις οποίες της φερόταν απαίσια. Και αυτό, παρά τη γέννηση της κόρης τους, Ωγκάστα-Άντα, το χειμώνα του 1815.
Η Αναμπέλα τελικά κατέφυγε στους γονείς της, και τότε ήταν που η Καρολάιν Λαμ την πληροφόρησε ότι ο Μπάυρον όχι μόνο αφιέρωνε χρόνο στην ομοφυλοφιλία, αλλά επίσης διατηρούσε και αιμομικτικό δεσμό με την ετεροθαλή αδελφή του, πράγματα που στη Μεγάλη Βρετανία των αρχών του ΙΘ’ αιώνα αποτελούσαν ασυγχώρητα παραπτώματα, παρά το γεγονός ότι αρκετοί νέοι άνδρες επιδίδονταν σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις.
Έχοντας φρίξει, η Λαίδη Μπάυρον, η οποία είχε καταγράψει τα αίσχη που είχε υποστεί –στα οποία περιλαμβανόταν ο σοδομισμός που της είχε επιβάλει!– δρομολόγησε τη διαδικασία του διαζυγίου, αφού πρώτα προσπάθησε να πείσει τους ιατρούς ότι ο σύζυγός της ήταν τρελός.
Μην επιθυμώντας να ξεσπάσει νέο σκάνδαλο, ο σύζυγός της δέχθηκε το διαζύγιο και της απηύθυνε σαν αποζημίωση, ένα ποίημα με τίτλο «Να συμπεριφέρεσαι καλά». Αμέσως μετά, όμως, προκάλεσε ένα άλλο σκάνδαλο, αποκαλύπτοντας τους απαγορευμένους έρωτές του μέσα στο ποίημα «Στίχοι για την Αυγούστα».
«Απεχθάνομαι την Αγγλία και η Αγγλία απεχθάνεται εμένα»
Μέσα στα σαλόνια, ο λόρδος Μπάυρον δεν έπαυε να μιλάει υπέρ του Ναπολέοντα, τον οποίο οι Άγγλοι είχαν κοπιάσει πολύ για να νικήσουν δύο χρόνια πριν. Κάποια ημέρα μπαίνοντας στη Βουλή των Λόρδων έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες, ενώ μια άλλη ημέρα σε ένα χορό που έδινε η λαίδη Τζέρζυ, όπου είχε το θράσος να εμφανισθεί κρατώντας το μπράτσο της ετεροθαλούς αδερφής του, όλοι απομακρύνθηκαν από το ζεύγος και δεν του απηύθυναν το λόγο.
Συχνά τον έβλεπαν τύφλα στο μεθύσι μέσα στην πόλη να γλεντά με τις ηθοποιούς του θεάτρου Ντρούρυ Λέιν, του οποίου ήταν διευθυντής. Τον έβλεπαν, επίσης, να κυκλοφορεί μαζί με νεαρές πόρνες σε κακόφημες γειτονιές ή ακόμη να προσπαθεί να διώξει τους δικαστικούς κλητήρες, οι οποίοι προσπαθούσαν για ένατη φορά να κατάσχουν τα έπιπλά του για να πληρωθούν τους πιστωτές του, επειδή τον θεωρούσαν ακόμη έναν τζέντλεμαν! Αν το αναγνωστικό κοινό τον θεωρούσε ισάξιο με τον Σάουθυ, τον Γουέρτνσγουερθ και τον Κητς, ήταν πλέον τελείως καμένος μέσα στον κόσμο του, που είχε αποφασίσει να πάψει να τον δέχεται. Μόνο μια θαυμάστρια, η Κλερ Κέρμοντ δεν του γύρισε την πλάτη και προσπάθησε να τον παρηγορήσει. Ξεκίνησε μαζί της ένα νέο δεσμό.
Θεωρώντας πλέον ότι οι συμπατριώτες του ήταν τελείως ηλίθιοι, ο Μπάυρον, πιεζόμενος πάντοτε από τους πιστωτές του και θλιμμένος επειδή η ετεροθαλής αδελφή του διέκοψε το δεσμό τους για να προστατεύσει την υπόληψή της, αποφάσισε να εγκαταλείψει πάλι αυτήν την Αγγλία που απεχθανόταν με όλη του την καρδιά και την οποία ήθελε να αποχωρισθεί για πάντα.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikipedia
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο σφοδρός έρωτας του λόρδου Βύρωνα για τη 13χρονη Ελληνίδα από του Ψυρρή. Το ποίημά του που την πέρασε στην αθανασία
Ειδήσεις σήμερα:
- Συγγενής θύματος στα Τέμπη κατέθεσε αίτημα εκταφής. Πείραμα για την έκρηξη από έλαια σιλικόνης και τη δημιουργία πυρόσφαιρας
- Έναντι 6,2 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε η διάσημη μπανάνα του εκκεντρικού καλλιτέχνη Κατελάν. Ο συμβολισμός και το μήνυμα
- Ανεξαρτητοποιήθηκαν απο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τζάκρη και Πούλου. Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
- Ο «Νέος Μεταμφιεσμένος σε Έρωτα» του Τσαρούχη πωλήθηκε 572 χιλ. ευρω σε δημοπρασία στο Παρίσι
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ