Κλαδοράχη Φλώρινας, 9 Αυγούστου 1943. Η φωτογραφία ντοκουμέντο αποτυπώνει ένα ακόμα έγκλημα των Ναζί στην Ελλάδα. Τα απαγχονισμένα σώματα 15 ελλήνων που έμειναν κρεμασμένα για τρεις ημέρες.
Στην περιοχή γίνονταν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των γερμανών σε συνεργασία με την προδοτική ομάδα του απότακτου Γεώργιου Πούλου που είχε εξοπλιστεί από τους γερμανούς με οπλισμό και είχε δημιουργήσει ισχυρή δύναμη. Στόχος τους ήταν οι αντιστασιακές ομάδες του ΕΛΑΣ και γι αυτό τον σκοπό έκαναν εφόδους και έκαψαν σπίτια στο Νυμφαίο και το Λέχοβο.
Λίγο πριν από την ενέδρα μια ομάδα ανταρτών επενέβη για να αποτρέψει την μεταφορά δέκα ανδρών σε καταναγκαστική εργασία σε μεταλλεία των Γερμανών στη Χαλκιδική. Οι αντάρτες διέλυσαν το απόσπασμα επικεφαλής του οποίου ήταν ο πρόεδρος της Κλαδοράχης. Στη συνέχεια έγινε το χτύπημα στον δημόσιο δρόμο Φλώρινας – Κλαδοράχης.
Η ενέδρα οργανώθηκε από ομάδα νέων από το χωριό Άνω Κλεινές. Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα του καθηγητή ιστορίας στο ΑΠΘ Στράτου Δαρδανά, επικεφαλής ήταν ο Γεώργιος Σιμάκης, γνωστός ως Κατής. Η ομάδα αυτή ήταν πρωτόβγαλτη και η επίθεση στο φορτηγό ήταν η πρώτη της ενέργεια.
Ήταν Κυριακή στις 8 Αυγούστου 1943. Το Γερμανικό απόσπασμα αποτελούσαν δυο στρατιώτες, ένας μοτοσικλετιστής και ένας πολίτης. Ένας εξ αυτών θεωρούταν σκληρός εκτελεστής. Οι γερμανοί είχαν αποστολή την επίταξη βοοειδών από την περιοχή της Φλώρινας. Σε αυτήν την επίθεση σκοτώθηκε ο οδηγός, ενώ οι δυο Γερμανοί και ο εφοριακός υπάλληλος Μίμης Παπαδόπουλος συνελήφθησαν.
Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Κλαδοράχης, Παναγιώτης Παπάς, υπό τον φόβο των αντιποίνων επικοινώνησε με το Γερμανικό Φρουραρχείο Φλώρινας και τον Νομάρχη Φλώρινας, Κωνσταντίνο Μπόνη.
Η απόφαση του γερμανού φρούραρχου λοχαγού Φρανς Κομπ ήταν άμεσα αντίποινα με απαγχονισμό 15 Ελλήνων για το θάνατο του Γερμανού στρατιώτη. Μάλιστα διέταξαν ότι εάν δεν απελελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι, θα εκτελούνταν συνολικά 50 Έλληνες. Ο αριθμός των θυμάτων τελικά δεν αυξήθηκε διότι απελευθερώθηκαν οι αιχμάλωτοι.
Η λίστα με τους 15 συμπληρώθηκε με συλληφθέντες από την περιοχή και με κρατούμενους των Γερμανικών Φυλακών Φλώρινας. Ρόλο στις υποδείξεις της λίστας των μελλοθανάτων, φαίνεται να έπαιξαν και Βούλγαροι στρατιωτικοί που είχαν στοχοποιήσει πρόσωπα για την αντιστασιακή τους δράση.
Η εκτέλεση των πατριωτών έγινε τα χαράματα της Δευτέρας 9 Αυγούστου 1943, με απαγχονισμό σε ενιαία δοκό η οποία στηρίχτηκε σε δύο δένδρα και οι απαγχονισθέντες, έμειναν κρεμασμένοι επί τρεις ημέρες προς παραδειγματισμό – εκφοβισμό. Την ώρα της εκτέλεσης οι Γερμανοί έθεσαν σε λειτουργία τις μηχανές των αυτοκινήτων τους για να μην ακούγονται οι φωνές των θυμάτων τους.
Με πληροφορίες από τη διατριβή του Στράτου Δορδανά «Αντίποινα των γερμανικών αρχών κατοχής στη Μακεδονία (1941-1945)»
Διαβάστε ακόμη: «Να σκάψετε ένα λάκκο που να χωράει 500 άτομα». H διαταγή του ναζί εγκληματία Φριτς Σούπερτ, στη σφαγή των Γιαννιτσών. Είχε στο πλευρό του τον Έλληνα προδότη, Γ. Πούλο…
Ειδήσεις σήμερα:
- ΗΠΑ. Επιχείρηση-σκούπα για παράτυπους μετανάστες στο Σικάγο από την επομένη της ορκωμοσίας Τραμπ
- Η οικογένεια Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Ο ρόλος που θα αναλάβει το κάθε μέλος
- Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις στη δήλωση του 2025. Οι αλλαγές στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων
- Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ