Οι κλασικές ταινίες του Πάσχα και το παρασκήνιό τους. Από τον Μωυσή, στον Ιησού και άλλες θρησκευτικές ιστορίες

Οι κλασικές ταινίες του Πάσχα και το παρασκήνιό τους. Από τον Μωυσή, στον Ιησού και άλλες θρησκευτικές ιστορίες

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (1977)

Η μίνι σειρά βρετανικής και ιταλικής παραγωγής, διάρκειας 371 λεπτών, θεωρείται το κορυφαίο θρησκευτικό έργο, που αναφέρεται στη ζωή του Χριστού. Ο σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι αποτύπωσε με σεβασμό το θείο δράμα, με τα γυρίσματα να διαρκούν περίπου ένα χρόνο. Πραγματοποιήθηκαν σε χώρους και περιοχές, που αναφέρονται στις Γραφές.

Ο Ρόμπερτ Πάουελ στον ρόλο του Ιησού καθιερώθηκε ως η πιο χαρακτηριστική ερμηνεία Ιησού ενώ το καστ περιλάμβανε κορυφαίους ηθοποιούς όπως οι Λόρενς Ολίβιε, Άντονι Κουίν, Άννα Μανιάνι και Ροντ Στάιγκερ.

Στο έργο, συμμετείχε και ο έλληνας ηθοποιός Γιώργος Βογιατζής, στο ρόλο του Ιωσήφ.

“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέυ” ήταν υποψήφια σε 5 κατηγορίες για το βραβεία BAFTA και σε 2 για τα βραβεία Emmy.

“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ”…πίσω από τις κάμερες. Ο Τζεφιρέλι άφησε ώρες τον Ρόμπερτ Πάουελ δεμένο στον σταυρό και του κρατούσαν μια κουβέρτα κι ένα τσιγάρο

Τα Πάθη του Χριστού (2004)

Η ταινία παρουσιάζει τις τελευταίες 12 ώρες της ζωής του Χριστού, από την προσευχή του στη Γεσθημανή μέχρι την Ανάσταση. Σε σκηνοθεσία Μελ Γκίμπσον και με πρωταγωνιστές τους Τζίμ Καβίζελ και Μόνικα Μπελούτσι, το σενάριο πραγματεύεται κυρίως τα βασανιστήρια και τη σταύρωση.

Γυρισμένη στη λατινική και εβραϊκή γλώσσα, η ταινία προκάλεσε αντιδράσεις για τη βία και τις θεολογικές αποκλίσεις της από τις Γραφές, που αποδέχεται η εκκλησία. Παρά τις αμφιλεγόμενες κριτικές, σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία, αποφέροντας πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια.

«Τα Πάθη Του Χριστού». Η ταινία του Γκίμπσον όπου κατά λάθος μαστίγωσαν αληθινά τον πρωταγωνιστή, το συνεργείο είχε πολλούς τραυματισμούς και το σενάριο στρεβλώσεις

Βαραββάς (1961)

Η ταινία του Ρίτσαρντ Φλέτσερ βασίζεται στο μυθιστόρημα του Περ Λάγκερκβιστ και αφηγείται τη φανταστική πορεία του Βαραββά μετά την απελευθέρωσή του, όπως αναφέρεται στα Ευαγγέλια.

Ο Άντονι Κουίν ενσαρκώνει τον Βαραββά, έναν άνθρωπο που παλεύει με την ενοχή, την αμφιβολία και την αναζήτηση νοήματος στη ζωή τους. Η ταινία παρουσιάζει διάφορα γεγονότα, όπως η δουλεία, οι ρωμαϊκές μονομαχίες και οι πρώιμοι διωγμοί των χριστιανών.

Η ταινία έχει θεαματικές σκηνές, εκ των οποίων στη μία παρουσιάζεται μία σταύρωση κατά τη διάρκεια ηλιακής έκλειψης.

Η Βίβλος (1966)

Η ταινία σε σκηνοθεσία Τζον Χιούστον και παραγωγή Ντίνο ντε Λαουρέντις, είναι βασισμένη στα πρώτα 22 κεφάλαια της Γένεσης, από τη Δημιουργία έως τον Ισαάκ.

Ξεκινά με την εξιστόρηση της Δημιουργίας, ακολουθούν οι ιστορίες του Αδάμ και της Εύας, η δολοφονία του Άβελ από τον Κάιν, η Κατασκευή του Πύργου της Βαβέλ, η Καταστροφή των Σοδόμων και η Κιβωτός του Νώε, με εκατοντάδες ζώα από γερμανικό ζωολογικό κήπο.

Το τελευταίο μέρος αφορά τον Αβραάμ, τη Σάρα και τη δοκιμασία με τον Ισαάκ. Η κιβωτός κατασκευάστηκε σε πέντε διαφορετικές εκδοχές, με προϋπολογισμό 3 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Δέκα Εντολές (1956)

Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή του Μωυσή από τότε που υιοθετήθηκε από το παλάτι του Φαραώ και την παραλαβή των Εντολών στο Όρος Σινά. Η ταινία περιλαμβάνει σκηνές, όπως το άνοιγμα της Ερυθράς Θάλασσας και την εμφάνιση του Θεού στη φλεγόμενη βάτο ενώ γυρίστηκε με σκηνικά γιγαντιαίων διαστάσεων. Κέρδισε Όσκαρ Οπτικών Εφέ και έγινε εμπορικά μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες όλων των εποχών, με εισπράξεις άνω των 120 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τελευταίος Πειρασμός (1988)

Η ταινία βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και σκηνοθετημένη από τον Μάρτιν Σκορσέζε, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο Χριστός παρουσιάζεται όχι μόνο ως Θεός αλλά και ως άνθρωπος, που παλεύει με φόβους, αμφιβολίες και πειρασμούς, ακόμα και τον ερωτικό πόθο. Η πιστή μεταφορά του βιβλίου εξόργισε θρησκευτικούς κύκλους, κυρίως για τις σκηνές με τη Μαρία τη Μαγδαληνή. Το 1988, στην Ελλάδα και αλλού, οργανώθηκαν διαμαρτυρίες και πορείες έξω από τους κινηματογράφους για να αποτραπεί η προβολή της. Η ταινία τελικά απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες.

“Μου δώσατε μια κατάρα, σας δίνω μια ευχή”. Η απάντηση του Νίκου Καζαντζάκη στην εκκλησία που ήθελε να τον αφορίσει. Ο μητροπολίτης Καντιώτης απειλούσε ότι θα εμποδίσει την κηδεία του…

Μπεν Χουρ (1959)

Ο Ιούδας Μπεν Χουρ, γόνος ευγενούς οικογένειας στην Ιερουσαλήμ, συλλαμβάνεται άδικα μετά από ένα ατύχημα στην παρέλαση του Ρωμαίου διοικητή. Ο παιδικός του φίλος, Μεσάλας, τον προδίδει και τον στέλνει σκλάβο στις ρωμαϊκές γαλέρες, ενώ φυλακίζει τη μητέρα και την αδελφή του.

Χρόνια αργότερα, ο Ιούδας ελευθερώνεται, επιστρέφει και λαμβάνει μέρος σε αρματοδρομία, όπου νικά τον Μεσάλα. Μαθαίνει ότι η οικογένειά του έχει λέπρα. Καθώς συναντά τον Ιησού, βλέπει σε εκείνον την ελπίδα και την αλήθεια. Μετά τη Σταύρωση, η μητέρα και η αδερφή του θεραπεύονται, κι εκείνος βρίσκει τελικά λύτρωση. Η ταινία είναι τρίωρη και για πολλά χρόνια η φράση “Μπεν Χουρ”, έγινε συνώνυμο της μεγάλης διάρκειας.

Θάνατοι, ακρωτηριασμοί και σοβαροί τραυματισμοί σε ταινίες. Δείτε τις σκηνές που αποδείχτηκαν μοιραίες για ηθοποιούς και κομπάρσους (φωτο και βίντεο)…

Αρχική εικόνα: Youtube

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.