Η νέα κοπέλα με τα ασιατικά χαρακτηριστικά απολαμβάνει τη βόλτα της στην παραλία, αλλά για παν ενδεχόμενο, κουβαλάει μαζί της και μια σημαία της Κίνας.
Στην καρδιά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ήταν πολύ επικίνδυνο να κυκλοφορεί ένας ασιάτης στις ΗΠΑ, όταν οι φονικές μάχες στον Ειρηνικό στοίχισαν τις ζωές χιλιάδων νέων Αμερικανών. Ο κίνδυνος να τον περάσουν για Ιάπωνα ήταν άμεσος και οι συνέπειες μια τέτοιας παρεξήγησης μπορούσαν να ήταν ο θάνατος.
Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και τις φονικές μάχες με τους Ιάπωνες στον Ειρηνικό, οι Κινέζοι Αμερικανοί, από φόβο και αγανάκτηση, προσπάθησαν να ξεχωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τους Ιάπωνες και να «αποδείξουν την αμέριστη πίστη τους στην αμερικανική πολεμική προσπάθεια».
Λίγες μέρες μετά την επίθεση, το κινεζικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο άρχισε να εκδίδει ταυτότητες και οι Κινέζοι Αμερικανοί άρχισαν να φοράνε κουμπιά και κονκάρδες με φράσεις όπως «Είμαι Κινέζος. Πάνω τους»!
Ελπίζοντας να αποδείξουν την πίστη τους στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρα από κάθε αμφιβολία, τα κινεζικά περιοδικά υιοθέτησαν επίσης την ηχηρή αντι-ιαπωνική ρητορική και φυλετικά επιθέματα που χρησιμοποιούνται από τον αμερικανικό Τύπο.
Οι κινέζοι εχθροί που έγιναν φίλοι
Ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε η αμερικανική κοινή γνώμη την κινεζική κοινότητα των ΗΠΑ.
Από τα τέλη του 19ου οι Κινέζοι κακοποιούνταν, ειδικά σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια που ήταν το κέντρο των αντι-κινεζικών συναισθημάτων των Η.Π.Α.
Οι Κινέζοι είχαν μεταναστεύσει μαζικά για να εργασθούν στα ορυχεία εξόρυξης χρυσού στην περιοχή, όπου είχαν εντοπιστεί μεγάλα κοιτάσματα χρυσού. Στη συνέχεια, πολλοί δούλεψαν στα μεγάλα έργα κατασκευής του αμερικανικού σιδηροδρομικού δικτύου, όμως δεν ήταν δημοφιλείς.
Ο ανταγωνισμός για τις θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη εποχή μετά τον αμερικανικό εμφύλιο καλλιέργησε ένα κλίμα ρατσισμού εναντίον των Κινέζων, που δούλευαν για ελάχιστα χρήματα.
Τελικά η μετανάστευση Κινέζων στις ΗΠΑ σταμάτησε με νόμο το 1882, θεωρητικά για να μην τους εκμεταλλεύονται.
Οι Κινέζοι, κυρίως για ρατσιστικούς λόγους, κατέληξαν να είναι μια μισητή μειονότητα κατακερματισμένη σε γκέτο, τις γνωστές κινεζουπόλεις (Chinatowns).
Όλα άλλαξαν με την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941.
Αμέσως, η αντίληψη των Αμερικανών για τους Κινέζους διαφοροποιήθηκε. Από εκεί που αντιμετώπιζαν την Κίνα σαν τον «άρρωστο άνθρωπο της Ασίας» η ασιατική χώρα έγινε ένας ζωτικός σύμμαχος στον πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά των Ιαπώνων.
Οι αλλόθρησκοι Κινέζοι έγιναν ξαφνικά σύμμαχοι και φίλοι. Το 1943 ένα στέλεχος του Κογκρέσου δήλωσε ότι αν δεν υπήρχε η 7η Δεκεμβρίου, η Αμερική ίσως να μη μάθαινε ποτέ πόσο καλοί Αμερικανοί ήταν οι Κινέζοαμερικανοί!
Άλλωστε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος άλλαξε και την εικόνα που είχαν οι Αμερικανοί, για τους Έλληνες που ήταν και αυτοί θύματα της ρατσιστικής βίας και προκατάληψης.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: RareHistoricalPhotos
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι «Άγγελοι του Θανάτου». Η αποστολή αυτοκτονίας 5.000 καμικάζι για να αλλάξουν την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου υπέρ της Ιαπωνίας. Τι απέγινε ο εμπνευστής του σχεδίου
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ