Οι κατακόμβες της Βιέννης. Το μακάβριο μυστικό με τις νεκροκεφαλές στις κρύπτες του καθεδρικού ναού. Ποιοι θάφτηκαν (βίντεο)

Οι κατακόμβες της Βιέννης. Το μακάβριο μυστικό με τις νεκροκεφαλές στις κρύπτες του καθεδρικού ναού. Ποιοι θάφτηκαν (βίντεο)

Στη μέση της Βιέννης, ο σκοτεινός και επιβλητικός καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom) προσελκύει χιλιάδες τουρίστες για να θαυμάσουν τη μεγαλειώδη αρχιτεκτονική.

Κάτω όμως από τα πέτρινα δάπεδα βρίσκονται οι σκελετοί περίπου 11.000 ανθρώπων.

Η μακάβρια ιστορία  ξεκίνησε το 1735 στη Βιέννη όταν  ξέσπασε βουβωνική πανώλη. Σε μια προσπάθεια να κρατηθεί μακριά “ο Μαύρος Θάνατος”, έριξαν πτώματα και οστά σε λάκκους που είχαν σκαφτεί στο πάτωμα της κρύπτης.

Η δυσωδία και τα διάσπαρτα οστά

Μεταξύ 1735 και 1783, πάνω από 10.893 άνθρωποι θάφτηκαν στις κρύπτες κάτω από τον καθεδρικό ναό. Ο χώρος γέμισε μέχρι πάνω με σωρούς και σφραγίστηκε. Η δυσωδία όμως που ανέδυαν οι κατακόμβες, καθιστούσε αδύνατες τις θρησκευτικές λειτουργίες και η εκκλησία έκλεισε.

Για την καταπολέμηση της δυσάρεστης μυρωδιάς, καθώς και για να δημιουργηθεί χώρος για περισσότερα πτώματα, επιστράτευσαν κατάδικους. Τους  κατέβασαν στους λάκκους και τους υποχρέωσαν να σπάσουν τους σκελετούς και να τους κάνουν κομμάτια. Έπειτα τα στοίβαξαν με τη σειρά με τα κρανία από πάνω.

Φαίνεται ότι η μακάβρια αυτή δουλειά δεν ολοκληρώθηκε, καθώς έως και σήμερα μπορεί κανείς να βρει ακόμα σε τμήματα της κρύπτης διάσπαρτα οστά και φθαρμένα φέρετρα.

Πηγή φωτογραφίας CHRIS.P-LifeAfterGravity

Η “δουκική” κρύπτη

Λίγοι επισκέπτες επιλέγουν να εισέλθουν στην κρύπτη. Η είσοδος στον υπόγειο τάφο είναι κρυμμένη κάτω από μια σκάλα στην αριστερή πλευρά του κυρίως ορόφου. Η τεράστια κρύπτη κάτω από το ναό χωρίζεται σε μια σειρά από μικρότερες κρύπτες και κατακόμβες και εξακολουθεί να είναι ένα ενεργό σημείο ταφής.

Ο πιο πρόσφατος “ένοικος” που μετακόμισε ήταν ο Franz Cardinal König, ο αρχιεπίσκοπος της Βιέννης, ο οποίος κηδεύτηκε εκεί το 2004.  Η ταφή στις κατακόμβες ήταν “προνόμιο” μόνο των φτωχών. Οι αποκαλούμενοι γαλαζοαίματοι είχαν άλλη μεταχείριση.

Τα περισσότερα από τα σώματα των βασιλιάδων των Αψβούργων είναι ενταφιασμένα κοντά στην Αυτοκρατορική Κρύπτη στην πλατεία Neuer Markt.

Σε ένα άλλο τμήμα, γνωστό ως “δουκική” κρύπτη, φυλάσσονται τα όργανα από πρίγκιπες, βασίλισσες και αυτοκράτορες. Μαζί με μερικά σώματα και καρδιές, πάνω από 60 βάζα με αυτοκρατορικά εντόσθια. Ένα από αυτά περιέχει το στομάχι της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας.

Η κρύπτη είναι ανοιχτή στο κοινό μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε μια ετήσια εκδήλωση«die lange Nacht der Kirche» (“τη μεγάλη νύχτα των εκκλησιών”).

Σημείο αναφοράς του Καθεδρικού του Αγίου Στεφάνου αποτελεί η περίτεχνα διακοσμημένη και πολύχρωμη στέγη, η οποία είναι μήκους 111 μέτρων και καλύπτεται από 230.000 στιλβωμένα κεραμικά πλακίδια.

Ένα οστό “μαμούθ”  αποτελεί μέρος μιας συλλογής που ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Βρέθηκε τον 19ο αιώνα, κοντά στην είσοδο του καθεδρικού ναού. Σε αυτό είναι ζωγραφισμένος ένας κύλινδρος, το έτος 1443 και τα γράμματα «A.E.I.O.U.», με πιθανές ερμηνείες των φωνηέντων:

«Είναι η μοίρα της Αυστρίας να κυβερνά τον κόσμο» ή «Η Αυστρία θα υπάρχει αιώνια» 

Οι κρύπτες έκλεισαν τον Αύγουστο του 1784 και μόνο σε λίγους ανθρώπους επιτρεπόταν να επισκεφτούν αυτούς τους φρικιαστικούς θόλους. Λόγω της υγρασίας που εισχωρούσε στις κρύπτες, τα περισσότερα σώματα και φέρετρα μεταφέρθηκαν σε μικρότερα και τώρα περιφραγμένα δωμάτια.

Σήμερα μπορεί κανείς να επισκεφτεί τις κρύπτες στο πλαίσιο επίσημης ξενάγησης.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου. Πηγή φωτογραφίας CHRIS.P-LifeAfterGravity

Το Steffl

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου δεν είναι μόνο το πιο σημαντικό γοτθικό κτήριο της Αυστρίας. Το Steffl, όπως το λένε χαϊδευτικά, αποτελεί ορόσημο, σύμβολο ταυτότητας και συνώνυμο της ανοικοδόμησης της Δημοκρατίας, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κατασκευή του καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου ξεκίνησε τον 12ο αιώνα και το εσωτερικό του άλλαξε επανειλημμένα, μέχρι που τελικά δόθηκε η σημερινή του μπαρόκ εμφάνιση.

Ο ψηλότερος από τους τέσσερις πύργους του είναι ο νότιος πύργος στα 136 μέτρα. Το δωμάτιο του πύργου, από το οποίο έχει μια πανοραμική θέα σε όλη τη Βιέννη, είναι προσβάσιμο μέσω 343 σκαλοπατιών.

Το 1137 τίθεται ο θεμέλιος λίθος του ναού και μία δεκαετία αργότερα, αφιερώθηκε στον Αγ. Στέφανο. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Βασιλέα Κορράδου Γ΄ της Γερμανίας, του Επισκόπου Όθωνος  και άλλων επιφανών Γερμανών, που θα απέπλεαν για τη Β΄ Σταυροφορία. Πηγή φωτογραφίας CHRIS.P-LifeAfterGravity

Συνολικά κρέμονται στο ναό 13 καμπάνες. Η πιο γνωστή είναι η Pummerin, η οποία κρέμεται στον βόρειο πύργο σε ύψος 68 μέτρων. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελεύθερη καμπάνα στην Ευρώπη.

Στην οροφή του καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου, τοποθετήθηκαν πολύχρωμα κεραμίδια για να δημιουργηθεί ο Βασιλικός και Αυτοκρατορικός δικέφαλος αετός και το οικόσημο της πόλης της Βιέννης. 

Δείτε στο βίντεο του συνεργάτη μας CHRIS.P-LifeAfterGravity τις κρύπτες κάτω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.