Τη δράση του ελληνικού ναυτικού πριν από το 1821 παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY.
Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή στις 31 Μαρτίου στις 17.00
Η Μηχανή του Χρόνου παρουσιάζει πως αναπτύχθηκε το ελληνικό ναυτικό και δημιουργήθηκε αξιόμαχος στόλος πριν από την Επανάσταση χάρη στην άνοδο της ναυτιλίας και του εμπορίου κατά τον 18ο αιώνα. Ιστορικοί και ερευνητές αναλύουν τις συνθήκες που ευνόησαν τους Έλληνες ναυτικούς και τους μετέτρεψαν σε κυρίαρχους εμπόρους της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Οι καπετάνιοι του Αιγαίου πλούτισαν και στη συνέχεια διέθεσαν μέσα και χρήματα στον Αγώνα.
Οι Έλληνες ναυτικοί εκμεταλλεύτηκαν τους Ναπολεόντειους πολέμους, που απασχολούσαν το ναυτικό της Αγγλίας και της Γαλλίας. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τους υπόδουλους Έλληνες ώστε να μονοπωλήσουν στο εμπόριο παρά τις απαγορεύσεις στα μεγάλα λιμάνια.
Με το σπάσιμο των αποκλεισμών, οι καπετάνιοι από την Ύδρα, τις Σπέτσες, τα Ψαρά και τις υπόλοιπες περιοχές που είχαν ναυτική παράδοση, τροφοδοτούσαν τους Γάλλους, κυρίως με σιτηρά αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Η έρευνα φωτίζει την στάση της Υψηλής Πύλης απέναντι στην δράση των Ελλήνων καπετάνιων .
Ο Σουλτάνος, παραδόξως δεν εμπόδισε τους ρωμιούς να πλέουν ελεύθεροι στις θάλασσες. Θεώρησε ότι η ελληνική ναυτική παράδοση και τεχνογνωσία θα μπορούσε να σπάσει το μονοπώλιο των Ευρωπαίων στο εμπόριο.
Οι κίνδυνοι για τους Έλληνες ήταν μεγάλοι. Η ρήξη των αποκλεισμών ήταν επικίνδυνη αποστολή στα ταραγμένα νερά της Μεσογείου, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν τους αδίστακτους πειρατές της Αφρικής.
Έτσι, εξόπλισαν τα πλοία τους με κανόνια και είχαν προσωπικό οπλισμό για ναυμαχίες. Οι ναυτικοί κέρδισαν σημαντικές εμπειρίες και έγιναν ετοιμοπόλεμοι και υπολογίσιμη δύναμη.
Η εκπομπή παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο γινόταν κανείς ναυτικός, καθώς την περίοδο εκείνη δεν υπήρχαν σχολές (με εξαίρεση την Ύδρα που διέθετε) και η εκπαίδευση ήταν εμπειρική.
Η έρευνα απαντά στο ερώτημα πού και πώς ναυπηγούνταν τα πλοία των Ελλήνων καπεταναίων και ποια ήταν τα σημαντικότερα είδη που κυριάρχησαν στις θάλασσες. Ποια ήταν τα πλεονεκτήματα των μπρικιών και πώς χρησιμοποιούνταν οι Ψαριανές γολέτες.
H εκπομπή φωτίζει το προφίλ του πολεμιστή ναυτικού κατά την Επανάσταση. Ποιος ήταν ο ρόλος του και τι θα συνέβαινε εάν οι Έλληνες δεν είχαν γνώση του ναυτικού αγώνα.
Στην εκπομπή μιλούν:
Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου- προϊσταμένη Γ.Α.Κ Ύδρας,
Νίκος Βασιλάτος- ιστορικός
Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου- συγγραφέας, ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας
Ευάγγελος Γρυπιώτης- μικροναυπηγός – ερευνητής ναυτικής ιστορίας
Κατερίνα Γαλάνη – μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΙΜ – ιστορικός
Μιχάλης Κατσικαρέλης- ιστορικός
Νίκος Γιαννόπουλος- ιστορικός
Αντώνης Κλάψης- Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Έρευνα επεισοδίου: Φανή Κατσικάρη
Ειδήσεις σήμερα:
- Πιο κοντά από ποτέ στα μεσάνυχτα μετακινήθηκε το Ρολόι της Αποκάλυψης. Μόλις 89 δευτερόλεπτα από την “ώρα μηδέν” για την ανθρωπότητα
- Η 17χρονη που έσωσε το 3χρονο παιδί αποκαλύπτει τον διάλογο μάνας και του συντρόφου της (Βίντεο)
- Αναβλήθηκαν οι εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών μετά το θάνατο φοιτητή από μηνιγγίτιδα
- Έπεσαν βράχοι στο φαράγγι του Κουρταλιώτη στο Ρέθυμνο. Στο σημείο θα τοποθετηθεί ειδικό πλέγμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ