COSMOTE HISTORY 28 Οκτωβρίου στις 21.00: Οι ηθοποιοί που πολέμησαν στο Έπος του’40. Κατράκης, Παπαγιαννόπουλος, Κωνσταντάρας.
Οι ηθοποιοί που πολέμησαν στο Έπος του 40. Κατράκης, Παπαγιαννόπουλος, Κωνσταντάρας και άλλοι. Μια λιγότερο γνωστή παράμετρο του ελληνο-ιταλικού πόλεμου παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο COSMOTE HISTORY.
Θα μεταδοθεί τη Δευτέρα στις 28 Οκτωβρίου στις 21.00
Μέσα από αφηγήσεις ειδικών και ντοκουμέντα έρχεται στο φως η συμμετοχή των Ελλήνων ηθοποιών στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η εκπομπή εστιάζει στα πρόσωπα του Μάνου Κατράκη, του Διονύση Παπαγιαννόπουλου και του Λάμπτρου Κωνσταντάρα, ενώ παρουσιάζει και την δράση των υπολοίπων.
Μάνος Κατράκης
Την εποχή που κηρύχθηκε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος ο Μάνος Κατράκης ήταν ήδη γνωστός ηθοποιός. Παρόλα αυτά βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Χάρη στο ανάστημά του και το γεγονός ότι ήταν έφιππος, είχε αποκτήσει το προσωνύμιο, Αη Γιώργης. Με το άλογό του παραλίγο να χάσει τη ζωή και η εκπομπή περιγράφει το δραματικό περιστατικό. Ο Κατράκης έζησε και ένα ακόμη τραγικό συμβάν στον πόλεμο με την αυτοκτονία του διοικητή του.
Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος πολέμησε και αυτός στην πρώτη γραμμή και θυμόταν για πάντα την μάχη για την κατάληψη ενός υψώματος στη Χειμάρρα, όταν βρέθηκε να πολεμάει για μία ολόκληρη μέρα με μόλις πέντε σφαίρες.
Αργότερα στην Κατοχή ο Παπαγιαννόπουλος έδειξε γενναιότητα όταν στο θέατρο, όπου έπαιζε, εμφανίστηκε ο σφαγέας των εβραίων της Θεσσαλονίκης, Μαξ Μέρτεν και αρνήθηκε να τον χαιρετίσει.
Ο τραυματισμός του Λάμπρου Κωνσταντάρα
Πριν από τον πόλεμο ο Κωνσταντάρας είχε αρνηθεί στους γονείς του να ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα στο στρατό. Μάλιστα είχε δραπετεύσει από τη σχολή εφέδρων αξιωματικών της Κέρκυρας στην οποία τον είχε στείλει η οικογένεια του. Όταν όμως ήρθε η στιγμή της ιταλικής επίθεσης στρατεύτηκε χωρίς κανένα ενδοιασμό. Δεν πρόλαβε να έχει πολεμική δράση εξαιτίας ενός ιταλικού βομβαρδισμού. Τότε κινδύνευσε να σκοτωθεί, αλλά του έσωσε τη ζωή ένας ανθυπολοχαγός, που μετά τον πόλεμο θα διέπρεπε στα ελληνικά γράμματα. Ήταν ο νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης.
Μέσα από ντοκουμέντα και αφηγήσεις ειδικών η Μηχανή του Χρόνου ρίχνει φως σε ένα λιγότερο προβεβλημένο κομμάτι της ελληνικής συμμετοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην εκπομπή μιλούν:
Τάσος Σακελλαρόπουλος -ιστορικός, Μαρίνα Πετράκη- ιστορικός, Κωνσταντίνος Λαγός-ιστορικός, Γιώργος Κρικέλας-ιστορικός ερευνητής, Ήρα Ρόκου- ηθοποιός, μέλος ΔΣ ΣΕΗ, Δημήτρης Κωνσταντάρας- δημοσιογράφος γιος Λάμπρου Κωνσταντάρα, Τάκης Βλαστός-ηθοποιός-ανιψιός Διονύση Παπαγιαννόπουλου, Αντώνης Πρέκας- δημοσιογράφος
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ