Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποφασίσει να βάλει τέλος στη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ουάσιγκτον σε πρωτοβουλίες για τον εμβολιασμό σε αναπτυσσόμενες χώρες, αποκάλυψε την Τετάρτη η εφημερίδα New York Times, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται νέα οπισθοδρόμηση όσον αφορά την αμερικανική διεθνή συνεργασία στο πεδίο της υγείας.
Σύμφωνα με έγγραφο 281 σελίδων που παρουσιάστηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο και συμβουλεύτηκε η εφημερίδα, η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει σειρά νέων μέτρων για την εξοικονόμηση πόρων, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού κάθε χρηματοδότησης στην Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI).
Η διεθνής σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αυτή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόσβαση στα εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα 25 χρόνια ύπαρξής της συνεισέφερε στον εμβολιασμό ενός και πλέον δισεκατομμυρίου παιδιών σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες της υφηλίου εναντίον θανατηφόρων ασθενειών, όπως η ιλαρά, ο κίτρινος πυρετός, η χολέρα.
Η αμερικανική κυβέρνηση συνεισέφερε μέχρι σήμερα το 13% του προϋπολογισμού του, σημειώνουν οι Τάιμς.
Ο τερματισμός της αμερικανικής συμβολής «θα απειλούσε σοβαρά τις αξιοσημείωτες προόδους που έγιναν στη μείωση των θανάτων εξαιτίας ασθενειών που μπορούν να προλαμβάνονται χάρη στον εμβολιασμό», προειδοποίησε ο Γουίλιαμ Μος, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Πρόσθεσε ότι «θα αύξανε τον κίνδυνο (εκδήλωσης) επιδημιών εδώ στις ΗΠΑ», καθώς οι μολυσματικές ασθένειες τείνουν να κυκλοφορούν σ’ όλο τον κόσμο.
Η κίνηση εγγράφεται στο πλαίσιο σειράς περικοπών χρηματοδότησης και παρόμοιων αποφάσεων, πάνω απ’ όλα της αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), θύμισε ο Άντριου Πόλαρντ, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν (…) από μολύνσεις που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί χάρη στα εμβόλια», επέμεινε.
Σύμφωνα με το ντοκουμέντο που συμβουλεύτηκε η εφημερίδα, κι άλλες καίριας σημασίας χρηματοδοτήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας (USAID), η οποία συρρικνώνεται δραματικά από τη νέα κυβέρνηση, θα κοπούν.
Μελέτη προειδοποιεί για εκτίναξη των ποσοστών μόλυνσης από HIV παγκοσμίως
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet HIV» προειδοποιεί ότι οι προτεινόμενες περικοπές από τις μεγαλύτερες χώρες-χορηγούς χρηματοδότησης της εξωτερικής βοήθειας θα μπορούσαν να αναιρέσουν την πρόοδο δεκαετιών που έχει σημειωθεί για τον τερματισμό του HIV/AIDS ως απειλής για τη δημόσια υγεία και οι θάνατοι θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ξανά στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας 2000.
Όπως επισημαίνεται, από το 2015, οι διεθνείς δωρητές έχουν συνεισφέρει περίπου το 40% του συνόλου της χρηματοδότησης για τον HIV σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθιστώντας την υποστήριξή τους ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες προσπάθειες θεραπείας και πρόληψης του HIV. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία αντιπροσωπεύουν μαζί πάνω από το 90% της διεθνούς χρηματοδότησης. Ωστόσο, αυτές οι χώρες έχουν πρόσφατα ανακοινώσει σχέδια για την εφαρμογή σημαντικών περικοπών στην ξένη βοήθεια, οδηγώντας σε μια προβλεπόμενη μείωση κατά 24% της παγκόσμιας διεθνούς χρηματοδότησης για τον HIV έως το 2026. Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που παρέχει σχεδόν το 73% της συνολικής στήριξης, ανέστειλε όλη τη χρηματοδότηση για ξένη βοήθεια (με περιορισμένες εξαιρέσεις) στις 20 Ιανουαρίου 2025 για 90 ημέρες, για να προβεί σε αναθεώρηση και αξιολόγηση των χρηματοδοτήσεων.
Όπως εκτιμάται στη μελέτη μοντελοποίησης για 26 χώρες, αν δεν μετριαστούν οι περικοπές της χρηματοδότησης για τα σχετικά με τον HIV προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί από τις πέντε μεγαλύτερες δωρήτριες χώρες, μπορεί να υπάρξουν ανησυχητικές επιπτώσεις: ως το 2030 θα μπορούσαν να συμβούν από 4,4 έως 10,8 εκατομμύρια πρόσθετες νέες μολύνσεις από τον ιό HIV σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και από 770.000 έως 2,9 εκατομμύρια θάνατοι από τον ιό σε παιδιά και ενήλικες.
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος από περικοπές χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα είναι στην υποσαχάρια Αφρική και στους ευάλωτους και περιθωριοποιημένους πληθυσμούς.
Από το 2010 ως το 2023 πολλές χώρες που λαμβάνουν σήμερα υποστήριξη, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη θεραπεία και την πρόληψη του HIV με ετήσια μείωση κατά 8,3% των νέων μολύνσεων κατά μέσο όρο και κατά 10,3% των θανάτων που σχετίζονται με τον HIV.
Οι ερευνητές καλούν την παγκόσμια κοινότητα να ενωθεί για να υποστηρίξει τη συνέχιση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων για τον HIV.
Ποιο νησί μοιάζει εντυπωσιακά στο σχήμα του με την Κρήτη, αλλά είναι 16 φορές μεγαλύτερο
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέες διαρροές δεδομένων κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ. Βρήκαν ακόμα και τα κινητά υπουργών
- Σαββατοκύριακο με καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας. Πότε αναμένεται βελτίωση
- Σεισμός 7,7 Ρίχτερ Μιανμάρ. Ξεπέρασαν τους 1000 οι νεκροί. Νερά πισίνας από ουρανοξύστη σάρωσαν πεζούς
- Ισχυρά φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο από το βράδυ. Που θα βρέξει το Σάββατο (Χάρτες)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ