Όταν η Αμερική μπήκε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι μετανάστες από την Ιαπωνία, περιορίστηκαν στη δυτική ακτή ώστε να μην αποτελούν πηγή πληροφοριών για τον εχθρό, για να μην κάνουν σαμποτάζ και για αν μην δεχθούν επιθέσεις από αμερικανούς πολίτες, που ήταν οργισμένοι μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.
Μετά το πρώτο σοκ όμως αποφασίστηκε ότι οι ιάπωνες που γεννήθηκαν σε αμερικανικό έδαφος και είχαν την υπηκοότητα μπορούσαν να πολεμήσουν για τη νέα πατρίδα τους. Αρκετοί κατατάχθηκαν εθελοντικά και κάποιοι κλήθηκαν να παρουσιαστούν όπως κάθε άλλος αμερικανός πολίτης. Συνολικά 33 χιλιάδες Ιάπωνες πολέμησαν για τις ΗΠΑ. 800 έχασαν τη ζωή τους στη μάχη. Αρκετοί από αυτούς θυσιάστηκαν στο μέτωπο της Γαλλίας, όπου οι αμερικανο- ιάπωνες έδειξαν πρωτοφανή ανδρεία.
Στη φωτογραφία βλέπουμε τον στρατηγό Νταχλίστ, διοικητή της 36ης αμερικανικής μεραρχίας, στην κηδεία του υπολοχαγού Wells Lewis τον Οκτώβριο του 1944. Αξιωματικοί και στρατιώτες της μεραρχίας αποτίουν και αυτοί τον ύστατο χαιρετισμό.
Στις 29 Οκτωβρίου ο Γουέλς συνοδεύοντας τον διοικητή του, αξιολογούσαν στο μέτωπο της Γαλλίας, την πρόοδο των πολεμικών επιχειρήσεων. Ξαφνικά ο Γουέλς χτυπήθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή και έπεσε νεκρός στην αγκαλιά του στρατηγού του. Θάφτηκε με όλες τις στρατιωτικές τιμές στο νεκροταφείο του Epinal.
O Στρατηγός Νταχλίστ ανέλαβε διοικητής της 36ης μεραρχία των σε ηλικία 48 ετών. Στην πρώτη του επιχείρηση στο Γαλλικό μέτωπο απέτυχε να καταλάβει τη περιοχή Montelimar. Οι ανώτεροί του θεώρησαν ότι η απειρία των ανδρών του ήταν μια από τις σοβαρές αιτίες της αποτυχίας.
Στη Γαλλία είχε μαζί τον υπολοχαγό Γουέλς, που μιλούσε άπταιστα γαλλικά και γι αυτό έγινε στενός συνεργάτης του. Ο υπολοχαγός είχε παρασημοφορηθεί με το αργυρό μετάλλιο ανδρείας, αλλά περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του δεν υπάρχουν.
Η πιο σημαντική μάχη που συμμετείχε ήταν στα βουνά VOSGES. Πρόκειται για οροσειρά μεταξύ των συνόρων Γαλλίας-Γερμανίας, όπου πρωταγωνίστησαν Ιάπωνες στρατιώτες. Δεν ήταν όμως υπήκοοι του Χιροχίτο, αλλά αμερικανοί πολίτες, που πολέμησαν εναντίον του άξονα στην Ευρώπη.
Η μάχη στα βουνά VOSGES
Η αμερικανική επίθεση ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου με πρώτο στόχο τη πόλη Bruyeres. Ο αμερικανός στρατηγός Νταχλίστ πίστευε ότι δεν υπήρχε γερμανική δύναμη στην περιοχή. ΟΙ Γερμανοί όμως ήταν καμουφλαρισμένοι στο δάσος της πόλης, όπου είχαν στήσει πολλές παγίδες.
Την αποστολή ανέλαβαν οι άνδρες του 442 συντάγματος πεζικού. Το 442 ήταν μονάδα που αποτελούνταν από Ιάπωνες δεύτερης γενιάς, που πολέμησαν για τις ΗΠΑ στη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου. Όταν έφτασαν οι Ιάπωνες στο δάσος δέχτηκαν σφοδρά πυρά από το γερμανικό πυροβολικό.
Ο λοχαγός Young Oak Kim διέκοψε την επαφή του λόχου του με τον στρατηγό για λόγους ασφαλείας και κατέλαβε το ύψωμα Χιλ αιχμαλωτίζοντας 100 γερμανούς στρατιώτες . Ωστόσο λίγη ώρα μετά πήρε διαταγή να αποσυρθεί από το πεδίο και να καταλάβει το ύψωμα Bruyeres και το χωριό Biffontaine.
Το αποτέλεσμα ήταν να περικυκλωθούν οι αμερικανο-ιάπωνες, από εκατοντάδες γερμανούς στρατιώτες.
Το 442 πολέμησε με πείσμα και άρνηση να παραδοθεί ή να δεχθεί το μοιραίο. Κράτησε τη θέση του παρά το γεγονός ότι σκοτώθηκαν περίπου οι μισοί άνδρες. Οι αμερικανοί τους απεγκλώβισαν μετά από δέκα ημέρες σκληρής μάχης.
Το χαμένο τάγμα
Στις 24 Οκτωβρίου ο στρατηγός Ντάχλιστ διέταξε το 1ο τάγμα του 161ου συντάγματος της αμερικανικής εθνικής φρουράς να καταλάβει τα υψώματα Βόσγκες. Κατά τη διάρκεια της μάχης το τάγμα περικυκλώθηκε από δύο γερμανικά συντάγματα.
Οι Αμερικανοί αν και έκαναν δυο απόπειρες για να τους απεγκλωβίσουν απέτυχαν παταγωδώς. Έτσι, ο στρατηγός Ντάχλιστ διέταξε τους Ιάπωνες να κάνουν γι άλλη μια φορά τη βρώμικη δουλειά. Και την έκαναν. Για πέντε ημέρες αγωνίστηκαν να φθάσουν στο «χαμένο τάγμα», όπως ονομάστηκε. Οι Γερμανοί πολέμησαν πολύ σκληρά καθώς ο ίδιος ο Χίτλερ είχε διατάξει να εξοντωθούν οι περικυκλωμένοι αμερικανοί ανεξάρτητα το κόστος για το γερμανικό στρατό. Συνηθισμένη εντολή για τον Φύρερ, ειδικά προς το τέλος του πολέμου.
Οι Αμερικανοί κατάφεραν να φτάσουν στους περικυκλωμένους συντρόφους τους, το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου ενώ οι γερμανοί χτυπούσαν αδιάκοπα με τον πυροβολικό τους τους εγκλωβισμένους στρατιώτες από το Τέξας.
Ο πρώτος στρατιώτης που έφτασε στους περικυκλωμένους ήταν ο Mutt Sakumoto. Οι Ιάπωνες στρατιώτες κατάφεραν να σώσουν 211 από τους 275 στρατιώτες του «Χαμένου τάγματος». Οι απώλειες του 100ου τάγματος του 442 συντάγματος πεζικού ανήλθαν σε 150 νεκρούς και 1.800 τραυματίες.
Οι παρασημοφορημένοι
Σε αυτή τη μάχη διακρίθηκαν 3 Ιάπωνες στρατιώτες, οι οποίοι παρασημοφορήθηκαν από τον πρόεδρο Κλίντον το 1999.
1) Barney F. Hajiro πολέμησε στην πόλη Μπρουγέρες. Στις 19 Οκτωβρίου 1944 σκότωσε δυο γερμανούς ελευθέρους σκοπευτές. Στις 22 Οκτωβρίου 1944 έστησε με έναν σύντροφό του ενέδρα σε γερμανική περίπολο σκοτώνοντας 2 γερμανούς και συλλαμβάνοντας αιχμαλώτους όλους τους υπόλοιπους. Στις 29 Οκτωβρίου συμμετείχε στις επιχειρήσεις για τη διάσωση του χαμένου τάγματος.
Σε μια δασώδη περιοχή κοντά στο Biffontaine, κάτω από το εχθρικό πυρ, κατέστρεψε δυο γερμανικά πολυβολεία.
2) O Τζέιμς Ογκούρο διακρίθηκε στις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στην Ανατολική Γαλλία. Στις 28 Οκτωβρίου επιχειρούσε πίσω από τις γραμμές του εχθρού και μετέφερε στα μετόπισθεν τραυματίες. Κατάφερε να σκοτώσει συνολικά 36 γερμανούς στρατιώτες. Στις 4 Νοεμβρίου ο Οκούμπο κάτω από τα πυρά των γερμανών εκκένωσε από το πεδίο της μάχης το πλήρωμα αμερικανικού τεθωρακισμένου που είχε τραυματιστεί σοβαρά. Σύμφωνα με το αμερικανικό πεντάγωνο ο Ογκούρο στη διάρκεια των επιχειρήσεων έσωσε 25 συναδέλφους του.
3) Τζώρτ Σακάτο. Συμμετείχε στη μάχη στο λόφο 617 στη περιοχή Biffontaine. Η διμοιρία του συνέτριψε 2 γερμανικά πολυβολεία. Ο Σακάτο σκότωσε πέντε γερμανούς και αιχμαλώτισε άλλους τέσσερις.
Όταν η διμοιρία του δέχτηκε σφοδρό εχθρικό πυρ και καθηλώθηκε, καθοδήγησε κατάλληλα τους άντρες του συμβάλλοντας στην απόκρουση της γερμανικής επίθεσης. Σκότωσε 12 Γερμανούς στρατιώτες, ενώ συνολικά άλλοι 34 αιχμαλωτίστηκαν. Για τη δράση του τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο ανδρείας Medal Of Honor από το πρόεδρο Κλίντον το 2000.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: World War in color
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο μάγειρας – ήρωας του Περλ Χάρμπορ. Έπιασε στα χέρια του για πρώτη φορά αντιεροπορικό και πολέμησε με αυτοθυσία. Ήταν ο πρώτος αφροαμερικανός που παρασημοφορήθηκε, αλλά σκοτώθηκε σε άλλη επιδρομή …
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr