Οι γυμνές φωτογραφίες της Χίλαρι Κλίντον, της Μέριλ Στρίπ, του Τζ. Μπους και χιλιάδων φοιτητών σε διάσημα πανεπιστήμια. Γιατί τους υποχρέωναν τα ιδρύματα σε αυτές τις φωτογραφίσεις

Οι γυμνές φωτογραφίες της Χίλαρι Κλίντον, της Μέριλ Στρίπ, του Τζ. Μπους και χιλιάδων φοιτητών σε διάσημα πανεπιστήμια. Γιατί τους υποχρέωναν τα ιδρύματα σε αυτές τις φωτογραφίσεις
Από τη δεκαετία του ’40 μέχρι και το 1970, η ελίτ των Αμερικάνικων πανεπιστημίων ζητούσε από τους πρωτοετείς φοιτητές, ανεξαρτήτου φύλου, να ποζάρουν γυμνοί για ερευνητικούς σκοπούς.

Ο επικεφαλής του εγχειρήματος κατηγορήθηκε πως τα κίνητρά του δεν ήταν επιστημονικά, αλλά εμπνευσμένα από τη Ναζιστική Γερμανία. Το περιβόητο σκάνδαλο έφερε στο φως ο δημοσιογράφος των New York Times, Ρον Ροουζενμπάουμ, το 1995.

Η διαδικασία

Όλα ξεκίνησαν το 1880, όταν το Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Χάρβαρντ φωτογράφιζε γυμνούς όλους τους πρωτοετείς φοιτητές. Με τη μοναδική διαφορά ότι τότε δεν υπήρχαν γυναίκες στο πανεπιστήμιο. Για τους άνδρες φοιτητές, το γυμνό στο κολέγιο δεν ήταν κάτι παράξενο. Εκτός από τη φωτογράφιση, οι άντρες έκαναν αγώνες κολύμβησης εντελώς γυμνοί, επειδή θεωρούσαν ότι έτσι είναι πιο “υγιεινά”. Επομένως, το να ποζάρουν γυμνοί στον πανεπιστημιακό φακό ήταν κάτι που το έκαναν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Από τη δεκαετία του 1940 μέχρι και το ’70, η Αμερικανική ελίτ των πανεπιστημίων απαιτούσε από όλους τους πρωτοετείς φοιτητές να ποζάρουν γυμνοί στον επαγγελματία φωτογράφο της σχολής. Οι φωτογραφίες χρησίμευαν, σύμφωνα με τα ιδρύματα, σε μια πανεθνική έρευνα για την σκολίωση και άλλες ορθοπεδικές διαταραχές. Επικεφαλής του ερευνητικού αυτού εγχειρήματος ήταν ο ερευνητής στον κλάδο της Ψυχολογίας, Γουίλιαμ Σέλντον, ο οποίος πραγματοποιούσε την έρευνα του σε συνεργασία με όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Διαβάστε ακόμη: H ανοικτή επιστολή μιας φοιτήτριας του Χάρβαρντ, που αποκαλύπτει ότι τη βίασαν στον κοιτώνα και το πανεπιστήμιο έθαψε την καταγγελία της

Η μαρτυρία μιας φοιτήτριας, που ήρθε στην δημοσιότητα το 1995 από τους New York Times, περιγράφει την ακριβή διαδικασία, την οποία αναγκαστικά ακολουθούσαν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. “Βρέθηκα σε ένα δωμάτιο του πρώτου ορόφου χωρίς καθόλου παράθυρα όπου κάποιου άντρες ντυμένοι από πάνω ως κάτω στα άσπρα μου ζήτησαν να βγάλω όλα μου τα ρούχα. Έπειτα μου τοποθετήσαν κάτι πινέζες κατά μήκος της σπονδυλικής μου στήλης. Με τοποθέτησαν απέναντι από έναν τοίχο, με φώτισαν με έναν προβολέα και με φωτογράφισαν“.

Το εξώφυλλο του New York Times Magazine που αποκάλυψε το σκάνδαλο των γυμνών φωτογραφίσεων. (Πηγή φωτογραφίας: YALE Alumni Magazine)

Παρά την παραβίαση της ιδιωτικότητας που μπορεί να ένιωθαν εκείνη την ώρα οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, ήταν αδύνατο να αρνηθούν. Μια φοιτήτρια σε δήλωσή της στο Yale’s Magazine είπε “ο φόβος να αμφισβητήσουμε την εξουσία του Yale από την πρώτη μέρα και τόσο νωρίς στην καριέρα μας, έβαλε τα συναισθήματά μας και την αμηχανία από την καταφανή εισβολή στην ιδιωτική μας ζωή, σε δεύτερη μοίρα“.

Ο Σέλντον κατηγορήθηκε για ευγονική. 

Όσο περνούσε ο καιρός, ολοένα και περισσότεροι πίστευαν πως οι λόγοι του ερευνητή Σέλντον δεν ήταν επιστημονικοί, αλλά εμπνευσμένοι από τη Ναζιστική Γερμανία. Ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο πανεπιστήμιο Yale, Τζώρτζ Χάρσλεϋ, δήλωσε πως ο πραγματικός λόγος πίσω από την συγκεκιμένη πρακτική του Σέλντον ήταν η πίστη του στην ευγονική μέθοδο. Ο Δρ. Σέλντον χρησιμοποιούσε τους πρωτοετείς φοιτητές ως πειραματόζωα για να μελετήσει τη σχέση ανάμεσα στον σωματότυπο ενός ανθρώπου και τη νοημοσύνη του.

Φωτογραφία μιας πρωτοετούς φοιτήτριας μαζί με τον φάκελό της, που βρέθηκε σε μια υπαίθρια αγορά της Αμερικής. (Πηγή φωτογραφίας: Messy Nessy)

Πολύ γρήγορα η πρακτική των γυμνών φωτογραφίσεων επεκτάθηκε και σε σχολεία της Αμερικής, που δεν άνηκαν στην ελίτ των κολλεγίων. Εκτός από τα σχολεία Η γυμνή φωτογράφιση επεκτάθηκε και σε άλλους χώρους. Σύμφωνα με καταγραφές, 46.000 άτομα φωτογραφήθηκαν γυμνά, σε στρατιωτικά και ιατρικά ιδρύματα εκείνη την περίοδο.

Ο Σέλντον συνέχισε ανενόχλητος την πρακτική του μέχρι το 1950. Τότε, μια πρωτοετής φοιτήτρια από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, τρομοκρατημένη αποκάλυψε στους γονείς της ότι της ζητήθηκε να φωτογραφηθεί γυμνή. Το επόμενο πρωί, μια ομάδα δικηγόρων μαζί με επίτιμα μέλη του πανεπιστημίου μπήκαν αιφνιδιαστικά στο εργαστήριο του Σέλντον και βρήκαν όλες τις φωτογραφίες των γυμνών κοριτσιών και τον υποχρέωσαν να τις κάψει.

Οι περισσότερες φωτογραφίες καταστράφηκαν μέχρι τη δεκαετία του 1970. Ο Σέλντον πέθανε την ίδια δεκαετία, χωρίς πολλές φωτογραφίες στην κατοχή του και ανήμπορος να αποδείξει τη σχέση πνεύματος και σώματος, όπως ήλπιζε. Ανάμεσα στις χιλιάδες φοιτητριών, υπήρχαν και γυμνές φωτογραφίες αρκετών διασημοτήτων που φοιτούσαν σε αυτά τα πανεπιστήμια, όπως η Χίλαρι Κλίντον, η Μέριλ Στρίπ και ο Τζώρτζ Μπους. Όσες φωτογραφίες δεν κάηκαν, φυλάσσονται στο αρχείο του Μουσείου Σμιθσόριαν στην Ουάσιγκτον και είναι προσβάσιμες μόνο από πιστοποιημένους ερευνητές και από το προσωπικό του μουσείου.

Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Messy Nessy

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η στημένη έρευνα καθηγητών του Χάρβαρντ, που αθώωναν τη ζάχαρη ως επιβαρυντική για τα καρδιακά νοσήματα. Τη χρηματοδότησαν βιομήχανοι της ζάχαρης και άλλαξε την διατροφική πολιτική παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.