Οι Γερμανοί που διετέλεσαν στρατιωτικοί διοικητές την κατεχόμενη Ελλάδα. Αδίστακτοι και φανατικοί οδήγησαν χιλιάδες στα εκτελεστικά αποσπάσματα

Οι Γερμανοί που διετέλεσαν στρατιωτικοί διοικητές την κατεχόμενη Ελλάδα. Αδίστακτοι και φανατικοί οδήγησαν χιλιάδες στα εκτελεστικά αποσπάσματα
“Για κάθε ένα φόνο Γερμανού στην Ελλάδα, θα εκτελούνται από 50 έως και 100 Έλληνες, ανάλογα με το βαθμό του Γερμανού, ως αντίποινα”. Η διαταγή ανήκε στον Γερμανό αρχηγό των SS της Ελλάδας από τον Οκτώβριο του 1943, Βάλτερ Σιμάνα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του χιλιάδες αντιστασιακοί και αθώοι πολίτες εκτελέστηκαν.
Προκάτοχος του Σιμάνα ήταν ο Γιούργκεν Στρόοπ. Υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος των SS και ως επικεφαλής του τμήματος στη Βαρσοβία, ηγήθηκε της ισοπέδωσης του Γκέτο της Βαρσοβίας και της εξόντωσης δεκάδων χιλιάδων Εβραίων. Έμεινε στην ιστορία για την 75σέλιδη “Αναφορά Στρόοπ”, η οποία περιέγραφε εκτενώς τη θηριωδία των ναζιστικών στρατευμάτων και θεωρείται ένα από τα πλέον επονείδιστα έγγραφα όλων των εποχών.
Η θητεία του στην κατεχόμενη Αθήνα, αν και διήρκεσε μόλις δύο μήνες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της Γκεστάμπο και στην οργάνωση των βασανιστηρίων.
Ο μακελάρης της Βαρσοβίας στην Αθήνα

Τον Απρίλιο του 1943, ο αρχηγός των SS, Χέινριχ Χίμλερ, διέταξε την καταστροφή του Γκέτο της Βαρσοβίας, στο οποίο βρίσκονταν φυλακισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι. Η σθεναρή αντίσταση ανταρτών και κρατουμένων ανάγκασε το τάγμα της Βαρσοβίας σε άτακτη υποχώρηση. Ο Χίμλερ θεώρησε ότι χρειαζόταν μια πιο “αποφασισμένη ηγεσία” για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ισοπέδωση της εβραϊκής “συνοικίας”. Ο Γιούνγκερ Στρόοπ είχε αποδείξει την πίστη του στο κόμμα του Χίτλερ στην επιχείρηση κατά των παρτιζάνων στην Ουκρανία και έμοιαζε η καλύτερη επιλογή.

Πράγματι, η νέα εισβολή των γερμανικών SS υπό την καθοδήγηση του Στρόοπ ήταν ανελέητη. Στις 19 Απριλίου 1943, οι Ναζί στρατιώτες εξάλειψαν κάθε μορφή αντίστασης και κατέστρεψαν το γκέτο της πολωνικής πόλης. Και οι 56 χιλιάδες Εβραίοι της Βαρσοβίας σκοτώθηκαν. Ο Στρόοπ απέστειλε σχετική 75σέλιδη αναφορά στον προϊστάμενό του, Χάινριχ Χίμλερ, η οποία έμεινε στην Ιστορία ως “Αναφορά Στρόοπ“. Ο Στρόοπ δεν περιορίστηκε στην λεπτομερή περιγραφή της θηριωδίας, αλλά εμπλούτισε το υλικό με φωτογραφίες από την εξόντωση των κρατουμένων. Η αναφορά, χρησιμοποιήθηκε και ως αποδεικτικό στοιχείο στη Δίκη της Νυρεμβέργης.

Διαβάστε ακόμα: Έπρεπε να ζήσουν με 184 θερμίδες την ημέρα. Συγκλονιστικές φωτογραφίες από το γκέτο της Βαρσοβίας όπου χιλιάδες εβραίοι αποκλείστηκαν και εξοντώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, ο μακελάρης της Βαρσοβίας στάλθηκε στην Αθήνα. Κουβαλώντας τα παράσημα της προηγούμενης “επιτυχίας”, φάνταζε ο πλέον αρμόδιος. Ο Χίμλερ τον διόρισε διοικητή των SS και της γερμανικής αστυνομίας στην κατεχόμενη ελληνική πρωτεύουσα (HSSPF). Μόλις ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Ιωάννη Ράλλη και τον Υπουργό Εσωτερικών, ανακοινώνοντάς τους ότι πλέον θα λογοδοτούν σε αυτόν.

Στιγμιότυπο από την καταστροφή του Γκέτο της Βαρσοβίας. Η εικόνα συμπεριλαμβανόταν στην “Αναφορά Στρόοπ” (Πηγή: Wikipedia)

Την επόμενη μέρα εκφώνησε έναν λόγο από τον ραδιοσταθμό των Αθηνών, τον οποίο ο διάδοχός του, έφτασε να χαρακτηρίσει “αιμοδιψή”, καθώς δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά μία υβριστική και διεστραμμένη πολεμική έναντι των Εβραίων. Τις επόμενες μέρες επιδόθηκε στην οργάνωση της Γκεστάπο και στην εκπαίδευση των στελεχών της. Λέγεται ότι αρκετά από τα βασανιστήρια ήταν δικής του έμπνευσης.

Στις 3 Οκτωβρίου διέταξε την αναγκαστική καταγραφή όλων των Εβραίων στη Νότια Ελλάδα εντός πέντε ημερών. Όποιος δεν θα εμφανιζόταν  για την καταγραφή, θα θανατωνόταν. Οι Εβραίοι, ωστόσο, δεν προσήλθαν, αναγκάζοντας τις γερμανικές αρχές να δώσουν παράταση μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Τελικά από τους 3.500 περίπου Εβραίους των Αθηνών καταγράφηκαν οι 1.200.

Οι σπασμωδικές κινήσεις του Γερμανού διοικητή και η παραβίαση των γραφειοκρατικών κανόνων της Βέρμαχτ γρήγορα οδήγησαν στον εκτοπισμό του. Στις 4 Οκτωβρίου έλαβε εντολή να επιστρέψει στο Ράιχ. “Θα λυπάστε που πρέπει να εγκαταλείψετε τόσο σύντομα την Ελλάδα!” του είπε συμπονετικά αυτός που του έφερε την είδηση.

Διαβάστε ακόμα: Οι Έλληνες συνεργάτες των Ναζί στην κατοχή διέφυγαν στην Αυστρία και έκαναν κυβέρνηση για να σωθούν. Τι απέγινε ο «πρωθυπουργός» τους Έκτωρ Τσιρονίκος

Ο Στρόοπ πριν φύγει, απέσπασε από την Ιταλική διοίκηση το στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου και διόρισε διοικητή τον ταγματάρχη Πάουλ Ραντόμσκι, ο οποίος διέταξε την εκτέλεση δεκάδων αντιστασιακών μέχρι και την τελευταία μέρα πριν την αναχώρησή του για τη Γερμανία.

Με την ήττα των Ναζί, ο Στρόοπ συνελήφθη από τους Συμμάχους. Ύστερα από δική του αίτηση, δικάστηκε στην Πολωνία για την θηριωδία στο γκέτο της Βαρσοβίας όπου και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή εκτελέσθηκε με απαγχονισμό στη φυλακή Μοκότουφ της Βαρσοβίας στις 6 Μαρτίου 1952 και ώρα 7:00 μ.μ.

Ο Ναζί κυβερνήτης της κατεχόμενης Ελλάδας

Στις 18 Οκτωβρίου 1943, ο Βάλτερ Σιμάνα έφτασε στην Ελλάδα.

Ο Βάλτερ Σιμάνα, Γερμανός διοικητής της κατεχόμενης Αθήνας και ντε φάκτο κυβερνήτης της χώρας από τον Οκτώβριο του 1943 μέχρι την απελευθέρωση (Πηγή: Wikipedia)

Από το 1926, ήταν μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (NSDAP) και με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, ανέλαβε καθήκοντα Λοχαγού στην Αστυνομία. Από το 1941, υπηρέτησε ως διοικητής των SS και απέδειξε την πίστη του στην “Άρια φυλή” σε μια σειρά επιχειρήσεις κατά των ανταρτών σε Ρωσία και Λευκορωσία. Ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος, σταδιακά, αναρριχήθηκε στην κορυφή της διοίκησης των SS και συνέχισε τη ναζιστική του δράση στην Ελλάδα.

Ο Βάλτερ Σιμάνα ήταν ένας από τους εμπνευστές και στρατιωτικός διοικητής των Ταγμάτων Ασφαλείας, ενώ έπαιξε ενεργό ρόλο στον διωγμό των Εβραίων από την Ελλάδα και την αναγκαστική μεταφορά τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της αρχηγίας του, εκδόθηκε διαταγή, η οποία τοιχοκολλήθηκε στους δρόμους της Αθήνας. Ανέφερε ότι “για κάθε ένα φόνο Γερμανού στην Ελλάδα, θα εκτελούνται από 50 έως και 100 Έλληνες, ανάλογα με το βαθμό του Γερμανού, ως αντίποινα“. Εκτελέστηκαν περίπου 2.000 άμαχοι πολίτες.

Μετά την συνθηκολόγηση των Γερμανών συνελήφθη από τους Συμμάχους και προφυλακίστηκε, προκειμένου να δικαστεί. Αυτοκτόνησε το 1948, πριν τη διεξαγωγή της δίκης.

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Ο Ναζί που εφήρμοσε την «πολιτική του χάους». Η εκτέλεση των 59 ελλήνων κρατουμένων ως αντίποινα για τον θάνατο γερμανών αξιωματικών. Τους έδωσαν αποφυλακιστήριο για να τους ξεγελάσουν και τους εκτέλεσαν

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.