Εκατομμύρια άνθρωποι φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις σε μια προσπάθεια να επιτύχουν αυτό που στα μάτια τους είναι η «τέλεια εμφάνιση» – με καταστροφικά όμως αποτελέσματα.
Η αισθητική χειρουργική μέχρι πρότινος ήταν προνόμιο για τους πλούσιους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι φθηνές αισθητικές επεμβάσεις στο εξωτερικό έχουν γίνει όλο και πιο δελεαστικές για χιλιάδες Βρετανούς, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Mirror.
Κάποιοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους με νέα δόντια, μαλλιά και στήθος ή γλουτούς, αλλά ορισμένοι δεν επιστρέφουν καθόλου. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας (ONS) εκτιμά ότι ο αριθμός των ατόμων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό από τη Βρετανία για πλαστική επέμβαση, σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε 4 χρόνια, με 248.000 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου να το επιλέγουν το 2019, σε σύγκριση με 120.000 το 2015.
Παρά τη σοβαρή φύση των επεμβάσεων, τα ραντεβού μπορούν να κλειστούν σχεδόν άμεσα, με τους ασθενείς να επιλέγουν να παρακάμψουν τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας για να επιλέξουν μια πληθώρα κλινικών στο εξωτερικό, οι οποίες υπόσχονται τα ίδια αποτελέσματα. Κι ενώ κάποιοι κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, υπάρχουν και ασθενείς που επιστρέφουν παραμορφωμένοι ή με βασανιστικούς πόνους μετά από αποτυχημένες επεμβάσεις, καθώς και κάποιοι που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια αυτών.
Πού οφείλεται η αύξηση των πλαστικών επεμβάσεων στο εξωτερικό
Η Βρετανική Ένωση Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών (BAAPS) δήλωσε πέρυσι ότι πιστεύει πως η ξαφνική αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων στο εξωτερικό είναι αποτέλεσμα του «Zoom Boom», το οποίο περιγράφει πώς οι Βρετανοί απέκτησαν μεγαλύτερη συνείδηση της εμφάνισής τους αφότου έβλεπαν τον εαυτό τους στην οθόνη όλη την ημέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Τουρκία, ειδικότερα, έχει γίνει η Μέκκα των προσιτών αισθητικών επεμβάσεων. Οι κλινικές εκεί χρεώνουν λιγότερα για τις υπηρεσίες τους, καθώς τα ενοίκια και τα έξοδα των ιατρικών εγκαταστάσεων είναι πολύ φθηνότερα απ’ ό,τι στην Ευρώπη. Κι ενώ η ίδια ακριβώς χειρουργική επέμβαση μπορεί να κοστίζει περίπου 7.000 λίρες στις ιδιωτικές κλινικές του Ηνωμένου Βασιλείου, στην Τουρκία το κόστος πέφτει κατά 30%-70%.
Πόσο κοστίζει μια πλαστική επέμβαση στην Αγγλία και πόσο στην Τουρκία
Σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο του Ηνωμένου Βασιλείου, η χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού -η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας ζώνης σιλικόνης γύρω από το στομάχι, ώστε να νιώθεις πιο χορτάτος νωρίτερα- κοστίζει 8.000 έως 10.000 λίρες, αλλά στην Τουρκία μπορεί να είναι μόλις 2.500 λίρες. Μια ρινοπλαστική στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κοστίσει περίπου 4.000 έως 7.000 λίρες, αλλά στην Τουρκία μπορεί να κοστίσει από 3.000 λίρες, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και του ξενοδοχείου. Το κόστος της λιποαναρρόφησης στην Τουρκία μπορεί να ανέλθει σε περίπου 1.500 έως 3.000 λίρες, σε σύγκριση με τις τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο από 5.000 έως 12.000 λίρες.
Στα τέλη του περασμένου έτους, έρευνα της Mirror αποκάλυψε πώς μια τουρκική ιατρική εταιρεία προσέφερε φθηνή πλαστική χειρουργική εγκαίρως για τα Χριστούγεννα, με προσφορές που προωθήθηκαν σε εκδήλωση στο Χαλ. Η δημοσιογράφος του βρετανικού μέσου ρώτησε συγκεκριμένα για ανόρθωση των γλουτών.
Σε μια 30λεπτη συνεδρία, ο συντονιστής ασθενών παραδέχτηκε ότι δεν είχε καμία ιατρική πιστοποίηση, αλλά περιέγραψε ένα σχέδιο θεραπείας. Της προσφέρθηκε έκπτωση στα αεροπορικά εισιτήρια και της συνέστησε να κάνει κράτηση μέχρι τον Ιανουάριο για να αποφύγει την αύξηση των τιμών, λέγοντας ότι η επέμβαση θα μπορούσε να γίνει στις 22 Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος της BAAPs δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για τα ευρήματα.
Οι κρυφοί κίνδυνοι
Υπάρχουν πράγματι αυστηρά πρότυπα, καθώς το τουρκικό υπουργείο Υγείας ρυθμίζει τους επαγγελματίες και τα νοσοκομεία, ενώ οι επαγγελματίες υγείας της πρέπει να ενταχθούν σε αναγνωρισμένες ενώσεις πριν μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμα. Πού πάνε στραβά τα πράγματα λοιπόν;
Με ζεστό κλίμα όλο το χρόνο, πολλές υποβαθμισμένες κλινικές προσφέρουν την τεχνογνωσία τους ως μέρος πακέτων διακοπών – προσελκύοντας ασθενείς και τις οικογένειές τους με πολυτελή καταλύματα. Η τάση της χρήσης αυτών των fancy διαφημίσεων με μειωμένες τιμές για πολλαπλές αισθητικές επεμβάσεις, ταυτόχρονα, έχει θορυβήσει την Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων (ASA), η οποία υποστήριξε ότι ορισμένες εταιρείες έχουν ευτελίσει το ότι μπαίνουν στο χειρουργικό τραπέζι.
Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις όπου λόγω του γλωσσικού εμποδίου ασθενείς έφυγαν από το νοσοκομείο με «βελτιώσεις» που δεν ζήτησαν ποτέ – ή να έπρεπε να φύγουν νωρίτερα αφού διαπίστωσαν ότι η μεταγενέστερη φροντίδα έχει επιπλέον χρέωση.
Πήγε για επέμβαση στο εξωτερικό και κατέληξε με λίφτινγκ που δεν ζήτησε ποτέ
Μιλώντας πέρυσι στο ITV News, εκπρόσωπος της BAAPS είπε πως μια 26χρονη γυναίκα δεν συνήλθε ποτέ από το σοκ όταν ανακάλυψε πως ενώ είχε ταξιδέψει για μια επέμβαση στο εξωτερικό, κατέληξε με λίφτινγκ προσώπου που δεν ζήτησε ποτέ. Σε μια άλλη περίπτωση, ένας άνδρας ταξίδεψε στην Τουρκία για μεταμόσχευση μαλλιών και την επόμενη ημέρα τού δόθηκε ειδική προσφορά για χειρουργική επέμβαση στα βλέφαρα, η οποία οδήγησε σε επιπλοκές.
Επιπλέον, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο προτού προχωρήσεις σε μια αισθητική επέμβαση θα συζητήσεις face-to-face με τον γιατρό, σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο Irwin Mitchell, που ασχολείται με μηνύσεις για περιστατικά αμέλειας μετά από αισθητικές επεμβάσεις, κάποιοι πελάτες τους έκλεισαν θεραπείες μέσω WhatsApp.
Γιατί δεν πρέπει να ταξιδεύετε μετά από μια αισθητική επέμβαση
Όπως προειδοποιεί το NHS, καμία χειρουργική επέμβαση δεν είναι ακίνδυνη. Επιπλοκές μπορεί να συμβούν μετά από χειρουργική επέμβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στο εξωτερικό. Παράλληλα, τα αεροπορικά ταξίδια μετά από μεγάλη χειρουργική επέμβαση αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβου αίματος, ο οποίος μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή. Συνιστάται να μην πετάτε για πέντε έως επτά ημέρες μετά από επεμβάσεις όπως η χειρουργική επέμβαση του μαστού και η λιποαναρρόφηση, και επτά έως δέκα ημέρες μετά από αισθητικές επεμβάσεις στο πρόσωπο ή κοιλιοπλαστική.
Ασθενείς έχουν καταλήξει να επιστρέφουν από την Τουρκία μόνο και μόνο για να χρειαστούν τελικά θεραπεία από το NHS, με προβλήματα που κυμαίνονται από πληγές που στάζουν μέχρι απειλητική για τη ζωή σηψαιμία.
Τα στοιχεία της BAAPS δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη μετά από επεμβάσεις στο εξωτερικό έχει αυξηθεί κατά 94% μέσα σε τρία χρόνια, με τις επεμβάσεις στην Τουρκία να αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα τρία τέταρτα αυτών.
Η διόρθωση των αποτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων κόστισε στο NHS 1,7 εκατ. λίρες το 2022, ποσό αυξημένο κατά 35% σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, περισσότερα από 25 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι γνωστό ότι πέθαναν μετά από ιατρικές επεμβάσεις στην Τουρκία από το 2019.
Μεταξύ 2020 και 2022, οι έρευνες για αισθητική αμέλεια στο εξωτερικό στην Irwin Mitchell διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση – από λιγότερο από μία ανά μήνα σε πολλαπλάσιες ανά εβδομάδα, παραμένοντας έκτοτε αρκετά σταθερές. Η εταίρος Cheryl Palmer-Hughes δήλωσε στη Mirror: «Η σπαρακτική πραγματικότητα είναι ότι με κάθε κλήση έχουμε την αίσθηση του déjà vu. Δυστυχώς, πολλοί πελάτες έμειναν σοβαρά τραυματισμένοι από την εμπειρία αυτή».
Ακολούθως, η Mirror ερευνά μερικές από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις αισθητικής χειρουργικής στην Τουρκία που πήγαν στραβά.
25 θάνατοι μέσα σε τρία χρόνια
H 20χρονη Μόργκαν Ριμπέιρο, η οποία επί χρόνια δεχόταν bullying για το βάρος της, πέθανε μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους στην Τουρκία. Αρρώστησε στο αεροπλάνο καθώς επέστρεφε στην πατρίδα της με τον σύντροφό της Τζέιμι Μπρούστερ.
Το λεπτό έντερό της φέρεται να είχε κοπεί κατά λάθος κατά τη διάρκεια της επέμβασης γαστρικού μανικιού 2.500 λιρών και η Μόργκαν πέθανε στις 13 Ιανουαρίου. Ο χειρουργός αρνήθηκε το γεγονός αυτό.
Μετά την επέμβαση στις 5 Ιανουαρίου, αρρώστησε από σηπτικό σοκ στο αεροπλάνο της επιστροφής και η πτήση έπρεπε να εκτραπεί προς το Βελιγράδι της Σερβίας, όπου πέθανε. Η μητέρα της, Έριν Γκίμπσον, δεν είχε ιδέα ότι η Μόργκαν θα πήγαινε στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε αισθητική επέμβαση. Οι γιατροί στη Σερβία ήταν αυτοί που είπαν στον σύντροφό της ότι το λεπτό έντερο της Μόργκαν είχε κοπεί.
Είχαν αφαιρέσει 10 εκατοστά του λεπτού εντέρου της και ήλπιζαν ότι θα τα κατάφερνε. Αλλά στις 9 Ιανουαρίου η Μόργκαν υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα στις 4 το πρωί.
Η Mirror εντόπισε τον γιατρό που έκανε την επέμβαση -τον δρα Serkan Bayil-, ο οποίος δήλωσε ότι ο θάνατός της δεν είχε καμία σχέση με την επέμβαση και ισχυρίστηκε ότι πέθανε λόγω εμβολής στο αεροπλάνο. «Τα ζωτικά της σημεία ήταν καλά όταν μας άφησε, εξαιτίας εμβολής», δήλωσε.
Ο δρ Bavil, χειρουργός εδώ και 20 χρόνια, δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές τον επισκέφθηκαν τη Δευτέρα για να αρχίσουν να ερευνούν την υπόθεση και του πήραν όλες τις εκθέσεις, αλλά του επιτρέπεται να συνεχίσει να εργάζεται στο μεταξύ. Εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για τον θάνατο της Μόργκαν, επιμένοντας ωστόσο ότι η Τουρκία είναι ένα ασφαλές μέρος για να χειρουργηθεί κανείς.
Το τραγικό τέλος της ζωής της έρχεται μετά τον θάνατο της Σόφι Χαντ. Η μητέρα δύο παιδιών, από το Νορθάμπτον, πέθανε τον Μάρτιο του 2022 αφού ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για λιποαναρρόφηση και κοιλιοπλαστική. Δύο ημέρες μετά την επέμβαση η 34χρονη υπέστη καρδιακή ανακοπή.
Η Melissa Kerr ήταν μία ακόμη, η οποία πέθανε σε ιδιωτικό νοσοκομείο σε ηλικία 31 ετών το 2019 μετά από επέμβαση ανόρθωσης γλουτών. Ένας ιατροδικαστής εξέφρασε ανησυχίες ότι η ίδια και άλλοι δεν είχαν λάβει επαρκείς πληροφορίες πριν ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Νεκρωμένο στήθος
Η Κλόε Ρόουζ, από το Γιορκσάιρ, κινδύνευσε όταν ταξίδεψε στην Τουρκία για μια επέμβαση ανόρθωσης στήθους. Η 22χρονη είχε πληθωρικό στήθος και ήθελε να αφαιρέσει μέρους αυτού λόγω της ανασφάλειάς της και του πόνου στην πλάτη της. Αλλά όταν συνήλθε από το χειρουργικό τραπέζι, ούρλιαζε από τον πόνο, πεπεισμένη πως θα πεθάνει.
Οι θηλές της άρχισαν να στάζουν και, σύμφωνα με συγγενή της, οι χειρουργοί αφαίρεσαν πολύ δέρμα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία του αίματος και να «νεκρώσει» το στήθος της.
Σύμφωνα με την ασθενή, στο πακέτο περιλαμβάνονταν και διερμηνέας, ωστόσο αναγκάστηκε να βασιστεί στο Google Translate μόλις βρέθηκε στο νοσοκομείο χωρίς αγγλόφωνους γιατρούς. Ισχυρίζεται επίσης πως μόνο αφού μίλησαν με τη βρετανική πρεσβεία, της δόθηκαν αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της μόλυνσης, ωστόσο η υγεία της δεν βελτιώθηκε.
«Δόντια Τουρκίας»
Μια άλλη δημοφιλής αισθητική επέμβαση για την οποία οι Βρετανοί σπεύδουν στην Τουρκία είναι οι θήκες για λαμπερό χαμόγελο, κάτι που ονομάζεται πλέον «δόντια Τουρκίας». Αμέτρητα άτομα με την ελπίδα για χολιγουντιανό χαμόγελο έχουν μείνει με «δόντια καρχαρία».
Σε μια περίπτωση, ένα ζευγάρι που πέταξε στην Τουρκία και ξόδεψε 4.000 λίρες για λαμπερό χαμόγελο προειδοποίησε τους άλλους να μην ακολουθήσουν τα βήματά τους, αφού έμειναν με «συνεχή πόνο» και μετά βίας μπορούσαν να φάνε ή να πιουν. Ο 32χρονος Τζέιντ Τούσινγκαμ και η σύντροφός της η 30χρονη Κέλι Τούσινγκαμ ταξίδεψαν στην Αττάλεια, τον Σεπτέμβριο του 2022, για να αποκτήσουν ολόλευκα δόντια, αφού παρασύρθηκαν από τις φθηνότερες τιμές.
Αλλά η απόφαση εξοικονόμησης χρημάτων έγινε γρήγορα ένας «εφιάλτης» που, όπως είπαν, «κατέστρεψε τη ζωή τους». Το ζευγάρι χρειάστηκε να λιμάρει το καθένα τα δόντια του, κάτι που, όπως λένε, τους προκάλεσε «άμεσο πόνο».
Οι προσωρινές θήκες έπρεπε να παραμείνουν για πέντε ημέρες πριν μπορέσουν να πάρουν τις μόνιμες και, εν τω μεταξύ, τα λιμαρισμένα δόντια τούς δυσκόλευαν να φάνε ή να πιουν λόγω της ευαισθησίας. Όταν τελικά επέστρεψαν για τις μόνιμες θήκες τους, η Τζέιντ είπε ότι υπήρχε «αίμα παντού».
Μια άλλη περίπτωση ήταν αυτή του μοντέλου Τζακ Τζέιμς, που αποφάσισε να δώσει 3.000 λίρες για λαμπερό χαμόγελο και ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για την επέμβαση.
Μετά την επιστροφή του στην Αγγλία, άρχισε να παρουσιάζει αιμορραγία και «απαίσια αναπνοή». Ισχυρίζεται επίσης ότι το στόμα του άρχισε να βγάζει πύον.
Αποφάσισε λοιπόν να επισκεφθεί έναν οδοντίατρο στο Μάντσεστερ, ο οποίος επιβεβαίωσε πως είχε ένα απόστημα και πως είχε προκληθεί μόλυνση. Σύμφωνα πάντα με το μοντέλο, ο οδοντίατρος του είπε ότι τα δόντια του ήταν «χάλια» και πως θα του κόστιζε έως και 20.000 λίρες για να τα φτιάξει.
Περιγράφοντας την τρομακτική του δοκιμασία, είπε: «Όταν έβγαλαν τις θήκες, είδα ότι είχαν τροχίσει τα δόντια μου πάρα πολύ. Έμοιαζα με καρχαρία. Ήταν σαν κάτι που βγήκε από ταινία τρόμου».
Η Πάλμερ Χιουγκ, του δικηγορικού γραφείου Irwin Mitchell, αναφέρει: «Γνωρίζουμε ότι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ο κόσμος ταξιδεύει στο εξωτερικό είναι το κόστος – τις περισσότερες φορές είναι πολύ φθηνότερη η χειρουργική επέμβαση στο εξωτερικό απ’ ό,τι η ιδιωτική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ναι, όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις ενέχουν κινδύνους, αλλά μπορεί να υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι όταν πηγαίνει κανείς στο εξωτερικό».
Προειδοποιήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών της Αγγλίας
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί τους ταξιδιώτες σχετικά με τον ιατρικό τουρισμό στην Τουρκία.
«Το επίπεδο των ιατρικών εγκαταστάσεων και των διαθέσιμων θεραπειών μπορεί να διαφέρει σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει η ιστοσελίδα τους. «Γνωρίζουμε για περισσότερους από 25 Βρετανούς υπηκόους που έχουν πεθάνει στην Τουρκία από τον Ιανουάριο του 2019 μετά από ιατρικές επεμβάσεις. Υπήρξαν αναφορές για μια επιδημία αλλαντίασης που συνδέεται με θεραπείες απώλειας βάρους που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη τον Φεβρουάριο του 2023».
Ειδήσεις σήμερα:
- Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου παγκοσμίως
- Πέθανε σε ηλικία 116 ετών η Γιαπωνέζα Τομίκο Ιτόκα, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο
- Στο φως οι υπόγειες δομές της Αγίας Σοφίας. Θα είναι προσβάσιμες στο κοινό σε περίπου ένα χρόνο
- Διάρρηξη με λεία Rolex και κοσμήματα στη Βάρη. Ένοπλη εισέβαλλαν σε μονοκατοικία
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ