Οι Έλληνες στις φονικές μάχες του πολέμου της Κορέας στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY. Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα.
Η «Μηχανή του Χρόνου» στο δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην αναμέτρηση που καθόρισε τον Ψυχρό Πόλεμο ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, παρουσιάζει συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων βετεράνων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή.
Περιγράφουν συγκλονιστικές στιγμές από την αιματηρή σύγκρουση στον 38ο παράλληλο και ειδικότερα τις επιχειρήσεις για την κατάληψη του υψώματος Σκοτς. Ήταν η πιο φονική μάχη για το ελληνικό τάγμα που είχε 25 νεκρούς.
Βετεράνοι που τραυματίστηκαν μιλούν ακόμα για τη μάχη στο ύψωμα Μεγάλο Νόρι και περιγράφουν την τραγικότερη στιγμή του κορεατικού πολέμου, όταν βομβαρδίστηκαν κατά λάθος από τους σύμμαχους Αμερικανούς.
Η εκπομπή παρουσιάζει ακόμα την τελευταία μεγάλη μάχη του πολέμου που έγινε τον Ιούνιο του 1953, λίγες ημέρες πριν από την ανακωχή και τη λήξη του Κορεατικού εμφυλίου. Ήταν η μάχη στο Ύψωμα Χάρι όπου οι Έλληνες το ονόμασαν Χάρο καθώς αποδείχθηκε η πιο αιματηρή συμπλοκή του πολέμου.
Οι Έλληνες στρατιώτες μέσα από τις μαρτυρίες τους ρίχνουν φως στην κατάσταση της εμπόλεμης Κορέας, που ήταν μια χώρα οικονομικά διαλυμένη και με χιλιάδες ορφανά.
Στην εκπομπή ο Αλέξανδρος Τσανγκ, ο οποίος γεννήθηκε στη Βόρεια Κορέα περιγράφει πώς πολέμησε μαζί με το ελληνικό τάγμα.
Βετεράνοι και συγγενείς πεσόντων περιγράφουν στον Χρίστο Βασιλόπουλο τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά τον Μάρτιο του 1955, όταν επέστρεψαν 172 Έλληνες μέσα σε φέρετρα.
Ο «ξεχασμένος πόλεμος» και η συμμετοχή των Ελλήνων μέσα από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα των βετεράνων στη «Μηχανή του Χρόνου», τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY.
Στην εκπομπή μιλούν:
Σούσοκ Λιμ – Πρέσβης της Νότιας Κορέας στην Ελλάδα, Γιώργος Καζαμίας- καθηγητής ιστορίας, Θεοδόσιος Καρβουναράκης- καθηγητής διπλωματικής ιστορίας, Ηλίας Μαγκλίνης- δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Πρωινή Γαλήνη» με θέμα τον πόλεμο της Κορέας, Αλέξανδρος Τσανγκ- Κορεάτης που γεννήθηκε στη Βόρεια Κορέα και πολέμησε μαζί με το ελληνικό Τάγμα, Μίνμο Τσονγκ- ιστορικός ερευνητής, Δημήτριος Ματσούκας- αδερφός πεσόντα και γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Παλαίμαχων Πολεμιστών Κορέας και οι βετεράνοι Στυλιανός Δράκος- Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Παλαίμαχων Πολεμιστών Κορέας, Νίκος Φίλης, Γιάννης Γιαννόπουλος, Χρίστος Παρασκευουλάκος, Σπύρος Βάϊος από τη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Τσαμαδιάς από τη Λαμία, Αριστοφάνης Ανδρουλάκης από τον Ευαγγελισμό Ηρακλείου Κρήτης, Ελευθέριος Τσικανδηλάκης – Πρίσμα Μαλεβιζίου, Ηρακλείου Κρήτης, Εμμανουήλ Πιτσουλάκης – Επισκοπή Ηρακλείου Κρήτης, Εμμανουήλ Ιερωνυμάκης- Προφήτης Ηλίας Ηρακλείου Κρήτης, Χαράλαμπος Θεοδωράκης – Λούρες Ηρακλείου Κρήτης,Ιωάννης Πλουμάκης – Ηράκλειο Κρήτης, Κωνσταντ΄νος Τζιτζιμπάκης- Καστέλι Ηρακλειου Μηνάς Κατσαράκης – αεροπόρος στο πόλεμο της Κορέας, Ακριβός Τσολάκης – αεροπόρος που πολέμησε με το ελληνικό σμήνος στην Κορέα.
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr