Οι εξωτικές ροζ λίμνες της Νάξου. Πως εξηγείται το πολύχρωμο φαινόμενο των Αλυκών. Εντυπωσιακές φωτογραφίες από ψηλά

Οι εξωτικές ροζ λίμνες της Νάξου. Πως εξηγείται το πολύχρωμο φαινόμενο των Αλυκών. Εντυπωσιακές φωτογραφίες από ψηλά

Πίσω από τη διάσημη παραλία του Αγίου Προκοπίου στη Νάξο, βρίσκονται οι Αλυκές που σχηματίζουν τρεις μικρές λίμνες. Όταν ανεβαίνει η στάθμη του νερού συνενώνονται. Σε αντίθεση με άλλες λίμνες αυτές έχουν εξωτικό ροζ χρώμα.

Ο υδροβιότοπος της Αλυκής Νάξου (στο Αεροδρόμιο), είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος των Κυκλάδων και ένας από τους μεγαλύτερους στο Νότιο Αιγαίο.

Ωστόσο, οι ξεχωριστές αποχρώσεις του ροζ χρώματος οφείλονται σε μικροοργανισμούς εντός των νερών, που όμως δεν είναι ευδιάκριτοι με γυμνό μάτι.

Νάξος

Οι τρεις ροζ λίμνες πίσω από τη διάσημη παραλία του Αγίου Προκοπίου στη Νάξο (Λήψη: Μηχανή του Χρόνου, Οκτώβριος ’21)

Το ροζ- κοκκινωπό χρώμα των νερών παρατηρείται σε λεκάνες με πολύ υψηλή αλατότητα. Οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη μικροοργανισμών του νερού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στις ροζ λίμνες επιβιώνει ένα είδος βακτηριδίου που αντέχει στις πολύ υψηλές αλατότητες και ονομάζεται Halobacterium salinarum. Επιπλέον το χρώμα καθορίζεται από την ανάπτυξη ενός φυτοπλαγκτονικού είδους, που αποκαλείται μικροφύκος, και το οποίο αντέχει σε πολύ υψηλές αλατότητες. Αυτό ονομάζεται Dunaliella salina.

Στο τελικό χρωματισμό συμβάλουν δευτερευόντως και κάποιοι άλλοι οργανισμοί που ζουν στα υπεράλμυρα νερά.

Νάξος

Το ροζ – κόκκινο νερό της λίμνης οφείλεται σε μικροοργανισμούς που επιβιώνουν εντός των νερών (Λήψη: Μηχανή του Χρόνου, Οκτώβριος ’21)

Ο Υγροβιότοπος των Αλυκών της Νάξου

Ο υδροβιότοπος της Αλυκής βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο της Νάξου, σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ νότια της Χώρας της Νάξου. Απλώνεται σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων και εκεί βρίσκουν καταφύγιο, τις μεταναστευτικές περιόδους, εκατοντάδες  είδη πουλιών.

Παλαιότερα η Αλυκή ήταν ένας ενιαίος υγρότοπος που επικοινωνούσε ελεύθερα με τη θάλασσα, όμως αργότερα κτίστηκε ένα τεχνητό ανάχωμα που έκλεισε τα νερά και πλέον σήμερα μόνο μία τάφρος συνδέει τα γλυκά νερά με την θάλασσα.

Για αιώνες η λιμνοθάλασσα λειτουργούσε ως αλυκή, ενώ παλαιότερα ονομαζόταν και «ταλιάνι» που σήμαινε ιχθυοτροφείο και ήταν ξακουστό για την μεγάλη του παραγωγή σε αλιεύματα.

Νάξος

Ο υδροβιότοπος της Αλυκής βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο της Νάξου, σε απόσταση 2,5 χλμ από τη Χώρα της Νάξου. (Λήψη: Μηχανή του Χρόνου, Οκτώβριος ’21)

Περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί επισημαίνουν ότι οι ροζ λίμνες του Αγίου Προκοπίου απειλούνται από την τουριστική πίεση τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι κάθε καλοκαίρι που οι λίμνες συρρικνώνονται, μετατρέπονται σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων των επισκεπτών του νησιού. Έτσι οι φωλιές των πουλιών καταστρέφονται.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες οριοθέτησης της κίνησης των οχημάτων με τοποθέτηση καλόγουστων ξύλινων εμποδίων. Επίσης η περιοχή σημάνθηκε και τοποθετήθηκαν απαγορευτικές πινακίδες. Με αυτό τον τρόποι περιορίστηκε η ανεξέλεγκτη ρίψη οικοδομικών υλικών από ασυνείδητους που συνήθιζαν να πετούν μπάζα.

Συνεργεία του Δήμου Νάξου απομάκρυναν τα σκουπίδια, αλλά χρειάζεται συνεχής επιτήρηση και φροντίδα. Παράλληλα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου φύτεψαν δεκάδες αλμυρίκια, καθώς και συκιές, μουσμουλιές και μικρούς φοίνικες.

Τα πουλιά των Αλυκών

Στις λίμνες του Αγίου Προκοπίου ζουν και αναπαράγονται κυρίως ποταμοσφυριχτές (Charadrius dubius) και θαλασσοσφυριχτές (Charadrius alexandrinus) ενώ κατά περιόδους βρίσκουν καταφύγιο στα νερά τους, διάφορα αποδημητικά πουλιά.

Θαλασσοσφυριχτής στα αριστερά και Ποταμοσφυριχτής στα δεξιά.

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 120 είδη πουλιών. Ξεχωρίζει η παρουσία της σπάνιας και όμορφης καστανόπαπιας που τα τελευταία χρόνια επανέκαμψε και αναπαράγεται στην περιοχή.

Στις πιο ενδιαφέρουσες ή περιστασιακές παρουσίες περιλαμβάνονται η χαλκόκοτα, το φοινικόπτερο, η βαλτόπαπια, ο στρειδοφάγος, ο ερημοσφυριχτής, η χουλιαρομύτα, η καλημάνα και το κουφαηδόνι.

Οι μεταναστευτικές περίοδοι για τον υγρότοπο της Αλυκής είναι δύο. Η πρώτη καλύπτει την περίοδο από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Μαϊου. Τότε έχουν καταγραφεί περισσότερα από 75 είδη πουλιών.

Η δεύτερη μεταναστευτική περίοδος ξεκινάει από αρχές Ιουλίου και καταλήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου καταγράφονται περισσότερα από 40 είδη πτηνών.

Με πληροφορίες από allovergreece.com

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr