Οι επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι για τον Αμαζόνιο. Δραματική συρρίκνωση των μεγάλων ποταμών του λόγω ξηρασίας

Οι επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι για τον Αμαζόνιο. Δραματική συρρίκνωση των μεγάλων ποταμών του λόγω ξηρασίας

Τεράστιοι παραπόταμοι που τροφοδοτούν τον  Αμαζόνιο – τον μεγαλύτερο ποταμό στον πλανήτη – έχουν πέσει σε επίπεδα ρεκόρ καθώς η ξηρασία πλήττει τη Βραζιλία.

Η χώρα αυτή τη στιγμή υπομένει τη χειρότερη ξηρασία της από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1950, σύμφωνα με το Cemaden, το κέντρο παρακολούθησης φυσικών καταστροφών της χώρας. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ακραίας ξηρασίας στη Βραζιλία. Σχεδόν το 60% της χώρας έχει πληγεί, με ορισμένες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μπραζίλια, να υπομένουν περισσότερες από 140 συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή.

Στην καρδιά του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, ο αντίκτυπος στα ποτάμια είναι συγκλονιστικός και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τι σημαίνει αυτό για την περιοχή.

Ο Ρίο Νέγκρο, ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αμαζονίου, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για αυτή την εποχή κοντά στην πόλη Manaus στην πολιτεία Amazonas. Η στάθμη του νερού  πέφτει περίπου 7 ίντσες την ημέρα, σύμφωνα με τη γεωλογική υπηρεσία της Βραζιλίας.

Τα χαρακτηριστικά μαύρα νερά του ποταμού διέρχονται συνήθως μέσα από τον παχύ λαβύρινθο των καναλιών του, αλλά οι δορυφορικές εικόνες το δείχνουν τώρα δραστικά συρρικνωμένο με εκτεθειμένες τεράστιες επιφάνειες κοίτης.

Το ίδιο και ο ποταμός Solimões, του οποίου τα  νερά συγκλίνουν με το Rio Negro στο Manaus για να σχηματίσουν τον Αμαζόνιο.

Αυτόν τον μήνα, ο Solimões έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για αυτήν την εποχή του χρόνου στην Tabatinga, μια πόλη της Βραζιλίας στα σύνορα με την Κολομβία και το Περού.

Τα πλοία έχουν μείνει αιχμάλωτα και τεράστιες εκτάσεις άμμου είναι ορατές εκεί που κάποτε έρεε νερό.

Σε πολλές περιοχές του Αμαζονίου «η ξηρασία είναι ήδη πιο έντονη σήμερα από ό,τι ήταν στο χειρότερο σημείο πέρυσι», δήλωσε ο Romulo Batista, βιολόγος και εκπρόσωπος της Greenpeace Brazil.

Οι συνέπειες είναι έντονες για τους ντόπιους που βασίζονται στα ποτάμια για τρόφιμα, φάρμακα, βιοπορισμό και μεταφορές, δήλωσε ο André Guimarães, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Έρευνας του Αμαζονίου, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

«Υποφέρουμε μια κατάσταση που δεν έχει ξανασυμβεί», είπε στο CNN, προσθέτοντας, «η μείωση των ροών του ποταμού είναι απολύτως τεράστια».

Πηγή: cnn.com

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr