Δύο παράτολμοι Έλληνες βετεράνοι αλεξιπτωτιστές, από τη Μακεδονία, κατάφεραν να κατακτήσουν τον Βόρειο Πόλο με αλεξίπτωτο και να μπουν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες του 1993!
“Καρφώσαμε την ελληνική σημαία δίπλα στην πινακίδα, όπου προσδιορίζεται ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος” δήλωσαν στις εφημερίδες οι δύο αθλητές.
Οι δύο Έλληνες αλεξιπτωτιστές, ήταν ο 49χρονος γιατρός, Αλέξανδρος Λιόλιος, από τη Θεσσαλονίκη και ο 41χρονος ασφαλιστής Άγγελος Κάτσικας, από τις Σέρρες, μέλη της Λέσχης των Ελλήνων Καταδρομέων, που έκαναν το επικίνδυνο άλμα πάνω στα παγόβουνα της Αρκτικής από ύψος χιλίων μέτρων, με θερμοκρασία -60 βαθμούς και ισχυρή ανεμοθύελλα.
Ο κ. Λιόλιος περιέγραψε:
“Όταν άνοιξε η ράμπα του “Ιλιούσιν 76”, βρεθήκαμε μπροστά σ’ ένα μαγευτικό τοπίο. Ένα απέραντο παγοδρόμιο με παγωμένους “λόφους” και “τοίχους”, σ’ ένα χρώμα λευκό και γαλάζιο που δεν το έχω ξαναδεί. Ήταν ανεπανάληπτη εμπειρία στην άκρη του κόσμου”.
Η όλη επιχείρηση πτώσης με αλεξίπτωτο οργανώθηκε από την Ομάδα Αρκτικής Διάσωσης του ρωσικού στρατού και στην αποστολή συμμετείχαν άλλοι 93 βετεράνοι αλεξιπτωτιστές από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Νέα Ζηλανδία.
Ο βετεράνος αλεξιπτωτιστής περιέγραψε:
“Η θέα του άσπρου τοπίου ήταν μοναδική, αλλά η πτώση στον πάγο επικίνδυνη. Ο παγωμένος αέρας που έπνεε με 45 χιλιόμετρα την ώρα, μας έκοβε το πρόσωπο σαν ξυράφι. Δεν απελευθερώθηκα αμέσως και το φουσκωμένο αλεξίπτωτο με παρέσυρε στα παγωμένα “μπλόκια” σπάζοντας την ωμοπλάτη μου και δύο πλευρά”.
Επικίνδυνη αποστολή
Η πτώση με το αλεξίπτωτο είναι ίσως από τα πιο επικίνδυνα αθλήματα. Aν και το ποσοστό θνησιμότητας είναι μικρότερο απ’ όσο μπορεί να φανταστεί κανείς, κατά μέσο όρο 19 θάνατοι ετησίως, το επίπεδο τραυματισμών είναι αρκετά μεγάλο. Ειδικά, στον Βόρειο Πόλο, με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τις καθημερινές χιονοθύελλες, οι πιθανότητες τραυματισμού αυξάνονται κατακόρυφα.
Ο δεύτερος Έλληνας αθλητής, ο κ. Άγγελος Κάτσικας, έφεδρος ταγματάρχης, που υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις δέκα χρόνια, σε προηγούμενη αποστολή, είδε τους συναδέλφους του να παρασύρονται από την ανεμοθύελλα και να χτυπούν στα παγόβουνα. Αμέσως απασφάλισε το αλεξίπτωτο κι έπεσε στον πάγο από ύψος τριών μέτρων, για να προσφέρει βοήθεια.
“Ένας Αμερικάνος είχε σκεπαστεί από τα χιόνια και μόνο το χέρι του φαινόταν”, περιέγραψε. “Είχε χάσει τις αισθήσεις του και κινδύνευε να παγώσει. Βοήθησα να μεταφερθεί στο ελικόπτερο υποστήριξης και να σωθεί”. Και συμπλήρωσε:
Αρκετοί συνάδελφοι είχαν σπασμένα κεφάλια, λεκάνες και χέρια
Η επιτυχημένη αποστολή των Ελλήνων αλεξιπτωτιστών έγινε τον Απρίλιο του 1993, επειδή θεωρήθηκε ως η πιο κατάλληλη εποχή, γιατί οι πάγοι ήταν σταθεροί κι ο ήλιος έμενε μόνιμα στις 14 μοίρες στον ορίζοντα. Οι δύο Έλληνες πήραν μέρος ως εκπρόσωποι της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων και ενισχύθηκαν οικονομικά από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ύστερα από έξι ώρες πτήση από τη Μόσχα, με αεροπλάνο “Ιλιούσιν 76”, οι βετεράνοι αλεξιπτωτιστές έφτασαν στο αεροδρόμιο της μικρής πόλης Χάταγκα, στις παρυφές της Σιβηρίας, όπου βρισκόταν το “αρχιπέλαγος Μπουλάγκ”. Από εκεί, σε τρεις ώρες έφτασαν στο σημείο της πτώσης που είχε προσδιοριστεί με τοπογραφική πυξίδα με τη βοήθεια δορυφόρων.
“Παρά τις αντιξοότητες, νιώσαμε μεγάλη συγκίνηση για την επιτυχημένη πτώση και τιμή για την Ελλάδα που συμπεριληφθήκαμε στο βιβλίο των ρεκόρ. Για μας ήταν μια ακόμα προσπάθεια και πρόκληση”.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ