του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ίσως με μία πρώτη ματιά, η φωτογραφία μοιάζει με λήψη από αποθήκη κάποιου σπιτιού ή καφενείου στην Ελλάδα πριν από μερικές δεκαετίες. Όμως, στην πραγματικότητα είναι μία από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μέσα από τον τάφο του Τουταγχαμών, αμέσως μετά την ανακάλυψή του το 1923!
Η έγχρωμη φωτογραφία είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας που έγινε πρόσφατα σε μία από τις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το εσωτερικό του τάφου του Τουτγχαμών. Η ίδια διαδικασία έγινε και σε άλλες ασπρόμαυρες φωτογραφίες με το ίδιο θέμα. Οι έγχρωμες αυτές φωτογραφίες κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακή τη σπουδαία αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη.
Η ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών
Ο τάφος του Αιγύπτιου φαραώ της 18ης Δυναστείας, Τουταγχαμών, που βασίλεψε μεταξύ 1336-1327 π.Χ., βρέθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ. Μπορεί να ήταν ένας από τους πιο ασήμαντους φαραώ της Αιγύπτου, αλλά σήμερα ο Τουταγχαμών είναι ο πιο διάσημος. Ο λόγος προφανής.
Ο τάφος του Τουταγχαμών είναι ο μοναδικός ενός φαραώ που βρέθηκε άθικτος και με όλα τα κτερίσματά του
Για τον Τουταγχαμών και την ανακάλυψη του τάφου του, δείτε εδώ.
Παρά ταύτα, ο τάφος του νεαρού φαραώ, που οι αρχαιολόγοι έχουν δώσει τον κωδικό όνομα KV62, ήταν αρκετά μικρός για βασιλική ταφή. Έτσι υπάρχουν διάφορες θεωρίες γιατί ο Τουταγχαμών τάφηκε εκεί.
Ίσως ο συγκεκριμένος φαραώ προοριζόταν για ένα άλλο τάφο, ο οποίος ήταν πολύ μεγαλύτερος, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του όταν πέθανε.
Έτσι, πιθανόν ο τάφος να ανήκε αρχικά σε κάποιον αυλικό ή ακόμη και να ήταν αποθηκευτικός χώρος, αλλά χρησιμοποιήθηκε την τελευταία στιγμή ως τάφος για τον Τουταγχαμών. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει καταδείξει ότι ο νεαρός φαραώ μπορεί να δηλητηριάστηκε και έτσι να πέθανε ξαφνικά.
Ο μικρός και μάλλον ασήμαντος τάφος είναι και ο βασικός λόγος γιατί η πλούσια αυτή ταφή διέφυγε της προσοχής των αρχαίων τυμβωρύχων και έτσι δεν λεηλατήθηκε. Προφανώς δεν θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να είχε ταφεί εκεί ένας φαραώ.
Τα πλούσια κτερίσματα
Παρά το μικρό μέγεθος του τάφου, αυτός περιείχε περισσότερα από 5000 αντικείμενα. Είχαν στοιβαχτεί το ένα πάνω στο άλλο προκειμένου να χωρέσουν όλα στο σχετικά περιορισμένο χώρο.
Τα περισσότερα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν είναι από χρυσό και άλλα πολύτιμα υλικά. Αποτελούν τεκμήρια του πολυτελή τρόπου ζωής στο βασιλικό παλάτι.
Ανάμεσά τους είναι και προσωπικά είδη του Τουταγχαμών, που τα χρησιμοποιούσε στην καθημερινή του ζωή, όπως ρούχα, κοσμήματα, καλλυντικά, θυμίαμα, έπιπλα, καρέκλες, παιχνίδια, όπλα, σκεύη και μία άμαξα. Η άμαξα εκτός από τους βασικούς τροχούς της είχε αρκετές “ρεζέρβες”.
Έγχρωμες φωτογραφίες
Η ανακάλυψη του μοναδικού ασύλητου τάφου ενός φαραώ, ήταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο. Αν και οι φωτογραφίες που συνόδευαν τότε την είδηση στον Τύπο ήταν ασπρόμαυρες, προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση καθώς έδειχναν περίτεχνα και πολυτελή έργα τέχνης, πολλά από τα οποία ήταν χρυσά.
Οι φωτογραφίες σήμερα επιχρωματίστηκαν και μας δίνουν μία πολύ καλύτερη εικόνα του τι αντίκρυσαν ο Κάρτερ και οι συνεργάτες του όταν άνοιξαν τον τάφο.
Όλα τα αντικείμενα είναι στη θέση ακριβώς που είχαν τοποθετηθεί εκεί 3200 χρόνια πιο πριν, κατά την κηδεία του νεαρού φαραώ και πριν αυτός σφραγιστεί. Όπως είναι φυσικό κυριαρχεί το χρυσό χρώμα.
Πηγή αρχικής εικόνας: flashbak.com.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr