Όταν η Μαρία Θηρεσία ανέβηκε στον θρόνο, η Αυστρία ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Όταν πέθανε, το 1780, σε ηλικία 63 ετών, το κράτος της ήταν αναγεννημένο και με μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη. Ο μεγάλος της καημός όμως, ήταν ο άντρας της.
Ο σύζυγος της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας, Φραγκίσκος, την απατούσε συνέχεια, διατηρώντας χρόνιους δεσμούς με κυρίες της Αυλής. Η αυτοκράτειρα για να ξεσπάσει το θυμό της, τιμωρούσε τους υπηκόους που διέπρατταν μοιχεία, ενώ επιβλήθηκε στους γάμους των παιδιών της. Παρόλα αυτά το αυτοκρατορικό ζεύγος απέκτησε συνολικά 16 παιδιά!
Ο Φραγκίσκος φλέρταρε συνεχώς με νεαρές χορεύτριες και τραγουδίστριες της όπερας. Παράλληλα, διατηρούσε σχέση με την κατά 30 χρόνια μικρότερή του πριγκίπισσα Άουερσπεργκ. Βρίσκονταν σε ραντεβού στα κυνηγετικά περίπτερα , στο θεωρείο του ή στο σπίτι, που της είχε αγοράσει.
Τα παιδιά του γνώριζαν την κατάσταση. «Ο αυτοκράτορας είναι ένας πολύ καλόκαρδος πατέρας. Μπορεί κάποιος να βασιστεί πάνω του ως φίλος και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον προστατεύσουμε από την αδυναμία του», έγραψε η κόρη του, Χριστίνα.
Η Μαρία Θηρεσία δε μπορούσε να ελέγξει το σύζυγός της. Το γεγονός της δημιουργούσε μεγάλη δυσαρέσκεια, με αποτέλεσμα να «ξεσπά» στους υπηκόους της. Ίδρυσε την Επιτροπή Αγνότητας, ένα ειδικό τμήμα των αρχών υπεύθυνο για την καταστολή της «ακολασίας». Καθημερινά, διενεργούσαν περιπολίες σε θέατρα, δημόσιες συγκεντρώσεις και σε σπίτια.
Για όποιον έδινε υποψίες ότι παρανομούσε τον συνελάμβαναν, ενώ οι ξένοι που θεωρούσαν ότι διέφθειραν τους ντόπιους εξορίζονταν.
Λέγεται ότι η Μαρία Θηρεσία μεταμφιεζόταν και κυκλοφορούσε στους δρόμους της Βιέννης για να βρει τον Φραγκίσκο να την απατά
Όσοι καταδικάζονταν για ηθικές παραβάσεις, αλυσοδένονταν σε κολόνες στις πύλες της πόλης και κάθονταν στις ακαθαρσίες τους για εβδομάδες ή και μήνες. Οι ντόπιοι τους έφερναν νερό και φαγητό και κορόιδευαν την αυτοκράτειρα για τον άπιστο σύζυγό της.
Η νύφη που ερωτεύτηκε την κόρη
Η Μαρία Θηρεσία ανακατευόταν και στους γάμους των παιδιών της. Για τον διάδοχο Ιωσήφ επέλεξε την πριγκίπισσα Ισαβέλλα της Πάρμας. Ο πρίγκιπας ερωτεύτηκε τη νεαρή γυναίκα. Δε θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για την Ισαβέλλα. Η πριγκίπισσα είχε ερωτευτεί την αδερφή του Ιωσήφ, Χριστίνα.
Η αυτοκράτειρα δε μπορούσε να δεχτεί τη σχέση ανάμεσα στην κόρη και τη νύφη της. Το ζήτημα θεωρήθηκε «λήξαν», όταν η Ισαβέλλα πέθανε σε ηλικία 20 ετών από ευλογιά.
Ο Ιωσήφ βυθίστηκε στη θλίψη. Η Μαρία Θηρεσία θέλησε να τον παντρέψει γρήγορα, για να αποκτήσει απογόνους. Τον άφησε να διαλέξει ανάμεσα σε δύο νύφες.
«Προτιμώ να μην νυμφευθώ καμία από τις δύο, αλλά αφού μου βάζεις το μαχαίρι στο λαιμό, θα πάρω την Ιωσηφίνα της Βαυαρίας, επειδή από ό,τι ακούω έχει τουλάχιστον ωραίο στήθος».
Τελικά, οι φήμες ήταν πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Ήταν άσχημη με χαλασμένα δόντια και πυώδη έλκη σε όλο της το σώμα.
«Απαιτούν από μένα να αποκτήσω παιδιά. Πώς μπορώ να το κάνω; Αν μπορούσα να ακουμπήσω την άκρη των δαχτύλων μου στο παραμικρό κομμάτι τους σώματός της, που δεν είναι καλυμμένο από σπυράκια, θα προσπαθούσα να αποκτήσω παιδιά», είχε πει ο Ιωσήφ.
Η Ιωσηφίνα πέθανε και αυτή από ευλογιά, με τον διάδοχο του θρόνου να μην στεναχωριέται ιδιαιτέρως.
Η ευλογιά ως λύτρωση και τα αποτυχημένα προξενιά
O αδερφός του Ιωσήφ, Κάρολος, πέθανε πριν πραγματοποιηθεί το συνοικέσιο. Η αδερφή τους, Ελισάβετ, νόσησε από ευλογιά με αποτέλεσμα να έχει αποκτήσει παντού σημάδια. Για αυτό το λόγο δεν την ήθελε κανένας και έμεινε ανύπαντρη.
Ένα άλλο παιδί της οικογένειας, η Ιωσηφίνα, έχασε τη ζωή της από ευλογιά λίγο πριν λογοδοθεί με τον ανήλικο βασιλιά της Νάπολης, ο οποίος φημιζόταν για την ανόητη συμπεριφορά του. Λέγεται ότι ένας άγγλος πρεσβευτής τον βρήκε να αναπαριστά κοροϊδευτικά την κηδεία της, ενώ ήταν ντυμένος ως νεκρή Ιωσηφίνα.
Η νέα σύζυγός του έμελλε να είναι η αδερφή της Ιωσηφίνας, Καρολίνα. Για τον γάμο της είχε πει:
«Παραδέχομαι ειλικρινώς ότι θα προτιμούσα να πεθάνω, παρά να υποχρεωθώ να ζήσω ξανά αυτά που πέρασα».
Άτυχο γάμο είχε και η μικρότερη αδερφή της οικογένειας, Μαρία Αντουανέτα. Η Μαρία Θηρεσία έδωσε το χέρι της κόρης της στον δελφίνο της Γαλλίας -μέλλοντα βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’-, για διπλωματικούς σκοπούς. Ήταν η «επίθεση» της Αυστρίας στον πρώην εχθρό Γαλλία.
Ο Λουδοβίκος είχε φίμωση. Σε συνδυασμό με τον ντροπαλό του χαρακτήρα και τον φόβο του για την εγχείρηση, δεν εκτελούσε τα συζυγικά καθήκοντά του και απέφευγε τη Μαρία Αντουανέτα.
Το 1765 πέθανε ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος
Η Μαρία Θηρεσία ένιωσε συντετριμμένη, παρά τις πολλές και κοινά γνωστές απιστίες του και τον πένθησε ειλικρινά τα επόμενα 15 χρόνια μέχρι το θάνατό της. Αυτοκράτορας εξελέγη ο μεγαλύτερος γιος τους Ιωσήφ Β΄, τον οποίο η Βασίλισσα έκανε συμβασιλέα στις κτήσεις των Αψβούργων .
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia
Με πληροφορίες από «Βασιλικά Σκάνδαλα». Michael Farquhar. Εκδόσεις Ενάλιος
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr