Ο Μοχάμεντ Φαρίς αποτελεί για τη Συρία έναν εθνικό ήρωα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαλέπι, το ταξίδι του στο διάστημα του άλλαξε τη ζωή και την οπτική για τα πράγματα. Διαφώνησε με τον Άσαντ και έφυγε ως πρόσφυγας στην Τουρκία.
Το ταξίδι του στο όνειρο
Το 1985 μαζί με 4 άλλους συναδέλφους του ,επιλέχτηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διαστημικής της Σοβιετικής ένωσης «Interkosmos».
Το 1987 το άπιαστο όνειρο για τη Μέση Ανατολή έγινε πραγματικότητα. Ο Φαρίς έγινε ο πρώτος Άραβας αστροναύτης που συμμετείχε σε ταξίδι στο διάστημα.
Λίγο μετά την επιστροφή του στη Γη, ο Φαρίς, περιέγραψε πώς αυτό το ταξίδι του άλλαξε τη ζωή.
«Εκείνες οι επτά ημέρες, 23 ώρες και πέντε λεπτά μου άλλαξαν τη ζωή. Όταν βλέπεις ολόκληρο τον κόσμο από το παράθυρο σου δεν υπάρχει “εμείς” και “αυτοί”. H γη από το διάστημα είναι σαν μία μπάλα, δεν έχει σύνορα. Και αυτό είναι το υπέροχο. Από ψηλά η Γη είναι ένα σπίτι, μία οικογένεια». Εκείνη ήταν η στιγμή που ο Σύρος αστροναύτης αποφάσισε να παραιτηθεί από τον στρατό και να κάνει προτεραιότητά του να εκπαιδεύσει τους συμπατριώτες του σχετικά με την επιστήμη και την αστρονομία, προκειμένου να «κληροδοτήσει την προνομιούχα εμπειρία που έζησε».
Η βράβευση από τον πρόεδρο της Συρίας και η κόντρα τους
Ο Φαρίς βραβεύτηκε από το πρόεδρο τα Συρίας Χαφέζ Αλ Άσαντ (πατέρα του Μπασάρ ΑΛ Άσαντ), με το βραβείο του τάγματος Λένιν. Μάλιστα ζήτησε να δημιουργηθεί στη Συρία οργανισμός διαστήματος, έτσι ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι Σύροι το παράδειγμα του. Η άρνηση του προέδρου τον εξόργισε. Όπως είπε: η αμορφωσιά του λαού και ο διαχωρισμός του σε στρώματα, είναι τα όπλα που έχουν οι δικτάτορες για να παραμείνουν στην εξουσία.
Ο Φαρίς δούλεψε ως αξιωματικός της Συριακής αεροπορίας. Μόλις ανέλαβε πρόεδρος της Συρίας ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο θρύλος της Συρίας, έσπευσε να τον συναντήσει, και να τον πείσει για τη δημιουργία διαστημικού οργανισμού. Ωστόσο από τη πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι ο Μπασάρ ΑΛ Άσαντ ήταν ίδιος ο πατέρας του και έτσι εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια.
Η συμμετοχή του στις διαδηλώσεις του 2011 και η φυγή του από τη χώρα
Ο Φαρίς συμμετείχε ενεργά στις διαδηλώσεις κατά του Άσαντ το 2011 , ωστόσο η γενίκευση του πολέμου το 2012 τον ανάγκασαν να καταφύγει με την οικογένεια του στην Τουρκία ως πρόσφυγας. Πολλοί Ρώσοι συνάδελφοι του του είπαν να καταφύγει και να ζητήσει άσυλο στη Ρωσία. Εκείνος όμως αρνήθηκε καθώς θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει το ίδιο μερίδιο ευθύνης με τον πρόεδρο Άσαντ για τα δεινά του Συριακού λαού.
Παράλληλα εξέφρασε την οργή του για τη διεθνή κοινότητα που δεν επενέβη όταν έπρεπε για να σταματήσει τα δεινά του Συριακού λαού. Σήμερα ο Φαρίς ζει στη Κωνσταντινούπολη με την οικογένεια του ως πρόσφυγας και είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού της Συρίας για τη Δημοκρατική Αλλαγή, ενός κινήματος που αγωνίζεται κατά του καθεστώτος Άσαντ. Τονίζει σε όλους τους τόνους ότι εάν η Ευρώπη δε θέλει πρόσφυγες πρέπει να συμβάλλει να σταματήσει ο πόλεμος στη χώρα.
«Εάν η Ευρώπη δεν θέλει τους πρόσφυγες τότε θα πρέπει να βοηθήσουν να σταματήσει ο πόλεμος. Το όνειρό μου είναι να γυρίσω πίσω στην χώρα μου και να δω τα παιδιά μου να παίζουν έξω χωρίς το φόβο των βομβών», ανέφερε σε συνέντευξη που είχε δώσει στη βρετανική εφημερίδα “Guardian”.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Νιλ Άρμστρονγκ περπάτησε στη σελήνη, με αποζημίωση για τα «εκτός έδρας» μόλις 8 δολάρια. Μετά από 8 μέρες στο διάστημα, έκαστος αστροναύτης πήρε 64 δολάρια αποζημίωση
Ειδήσεις σήμερα:
- Πωλήθηκε το «καταραμένο μέγαρο» της Βενετίας «Κα Ντάριο». Έχει συνδεθεί με δυστυχήματα, δολοφονίες και χρεοκοπίες των ιδιοκτητών
- Πρώην υπάλληλος της Louboutin στο Παρίσι έκλεψε προϊόντα αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και τα μεταπωλούσε
- Το Ιράν ανοίγει “κλινική θεραπείας” για τις γυναίκες που αρνούνται να φορούν χιτζάμπ
- Νότια Αφρική. H κυβέρνηση «παγίδευσε» 4.000 εργάτες σε παράνομο ορυχείο. Χωρίς νερό και τροφή μέχρι να τους συλλάβουν
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ