Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους των ΗΠΑ το 2001 σημάδεψε την σύγχρονη ιστορία. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, όμως, είναι ότι η επίθεση είχε προϊστορία και ένας από τους πύργους είχε χτυπηθεί οκτώ χρόνια νωρίτερα, το 1993.
Η βομβιστική επίθεση στο Νότιο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου έγινε το πρωί της 26ης Φεβρουαρίου 1993. Τότε έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες να τραυματίστηκαν. Η βόμβα τοποθετήθηκε στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του πύργου. Η επίθεση αποδόθηκε στην οργάνωση του Αιγύπτιου Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν, που έμεινε γνωστός ως ο “τυφλός σεΐχης”. Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 240 χρόνων.
Η επίθεση έγινε σε ώρα αιχμής. Οι συντονισμένες προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης κατάφεραν να απεγκλωβίσουν εκατοντάδες ανθρώπους από το πολυόροφο κτήριο.
Το μεσημέρι εκείνης της μέρας, λίγο μετά τις 12:00, ο συναγερμός του πολυόροφου πύργου ξεκίνησε να χτυπά. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας νόμισαν πως πρόκειται για μια κινητοποίηση ρουτίνας, αλλά γρήγορα διαψεύστηκαν. Μέσα σε τρία λεπτά, ο καπνός έφτασε μέχρι τον 33ο όροφο, ενώ τα τηλεφωνήματα εγκλωβισμένων ανθρώπων έπεφταν βροχή. Η έκρηξη προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος σε ολόκληρο το συγκρότημα. Τα φώτα έσβησαν, οι ανελκυστήρες σταμάτησαν να λειτουργούν και οι τηλεοράσεις έσβησαν. Οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης δεν έμειναν αλώβητες από την έκρηξη και στα πρώτα είκοσι λεπτά λειτουργίας έκλεισαν.
Μέσα στο κτήριο βρίσκονταν πάνω από 55.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Οι περισσότεροι ήταν συντονισμένοι στο ραδιόφωνο αφού η τηλεοπτική μετάδοση είχε διακοπεί. Λέγεται πως ένας από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς κάλεσε τους πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα να σπάσουν τα τζάμια, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο τόσο για τους ίδιους όσο και για τα συνεργεία διάσωσης.
H επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου διήρκεσε περίπου δώδεκα ώρες. Επισκέπτες που βρίσκονταν στο ψηλότερο σημείο, στον 107ο όροφο, για να θαυμάσουν τη θέα, καλέστηκαν να φύγουν από το κτήριο με τις σκάλες. Το Λιμενικό της Νέας Υόρκης και εξειδικευμένο προσωπικό έμειναν στο κτήριο για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό ανθρώπων. Διασώστες προσγειώνονταν από ελικόπτερα στην οροφή του πύργου, για να σώσουν τους εργαζόμενους των πάνω ορόφων. Τα συνεργεία διάσωσης καλέστηκαν να ελέγξουν ένα προς ένα τα 210 ασανσέρ του κτηρίου, απεγκλωβίζοντας έτσι αρκετά άτομα που είχαν κλειστεί σε 45 από αυτά. Ανάμεσα τους και 72 μαθητές με τους καθηγητές τους.
Οι υπεύθυνοι και τα θύματα της επίθεσης
Μετά το τέλος της επίθεσης, ανακαλύφθηκε πως η έκρηξη προκλήθηκε από ένα ενοικιασμένο βαν στο υπόγειο γκαράζ του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, το οποίο ήταν φορτωμένο με 550 κιλά εκρηκτικού υλικού. Δύο χρόνια αργότερα, το 1995, ο αιγύπτιος Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν, ή αλλίως ο “τυφλός σεΐχης”, μαζί με ακόμη εννέα άτομα, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Το 1998 καταδικάστηκε ακόμη ένα άτομο, ο οποίος φέρεται ως ο εγκέφαλος της επίθεσης, ο Ραμσί Γιουσέφ. Λέγεται μάλιστα πως ο Γιουσέφ σχεδίαζε την ίδια χρονιά έντεκα ταυτόχρονες εκρήξεις επιβατικών αεροσκαφών.
Στις 26 Φεβρουαρίου 1993 περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσα τους και 88 πυροσβέστες, ενώ έξι άτομα απεβίωσαν.
Δείτε το ντοκιμαντέρ για την επίθεση της 26ης Φεβρουαρίου 1993:
Αρχική φωτογραφία : Αστυνομικοί στο υπόγειο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, στον χώρο που πραγματοποιήθηκε η έκρηξη. (Πηγή φωτογραφίας: Britannica)
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: 11η Σεπτεμβρίου «Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο». Οι θεωρίες συνωμοσίας που αμφισβητούν ότι έγινε η επίθεση και το επιχείρημα της εισβολής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ