Το 1936, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, πέντε αθλητές προκρίθηκαν στην τελική φάση του άλματος επί κοντώ. Ανάμεσά τους ήταν οι δύο Ιάπωνες, ο Σουχέι Νισίντα και ο Σουέο Όε.
Οι πέντε αθλητές είχαν καταφέρει να πηδήξουν στα 4,15 μέτρα, αρκετά εντυπωσιακό ύψος για τα δεδομένα της εποχής. Το στάδιο ήταν γεμάτο και οι 25.000 θεατές και παρακολουθούσαν τον αγώνα με κομμένη την ανάσα.
Ο αμερικανός Ερλ Μέντοουζ πήδηξε στα 4,35 ενώ αργότερα προσπάθησε να περάσει τα 4,45 χωρίς επιτυχία. Ωστόσο, είχε κατακτήσει την πρώτη θέση, παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο.
Οι υπόλοιποι αθλητές διαγωνίστηκαν για τη δεύτερη και τρίτη θέση. Οι Νισίντα και Όε ήταν αυτοί που προκρίθηκαν. Όμως, είχαν ισόβαθμη επίδοση και έπρεπε να καθοριστεί ποιος θα έπαιρνε το ασημένιο και ποιος το χάλκινο μετάλλιο.
Οι δυο τους δεν ήταν μόνο συμπατριώτες. Ήταν πολύ καλοί φίλοι. Για αυτό, αρνήθηκαν να αγωνιστούν περαιτέρω. Πρότειναν μάλιστα να πάρουν και οι δύο το ασημένιο μετάλλιο.
Το αίτημά τους απορρίφθηκε και η ιαπωνική αποστολή κλήθηκε να πάρει την απόφαση για το ποιος θα διεκδικήσει τη δεύτερη και ποιος την τρίτη θέση.
Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση, συμφωνήθηκε ότι ο Νισίντα θα πάρει το ασημένιο μετάλλιο, γιατί είχε σημειώσει 4,25μ. με την πρώτη προσπάθεια. Ο Όε θα έπαιρνε το χάλκινο, γιατί χρειάστηκε δύο προσπάθειες για να πηδήξει σε αυτό το ύψος.
Οι δύο φίλοι δε χάρηκαν με την απόφαση. Όταν επέστρεψαν στην Ιαπωνία, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Έκοψαν τα δύο μετάλλια στη μέση και ένωσαν το μισό ασημένιο με το μισό χάλκινο. Έγιναν γνωστά ως «Τα Μετάλλια της Φιλίας».
Ο Όε πέθανε το 1941, στον πόλεμο και ο Νισίντα το 1997. Το μετάλλιο του Όε κατέχει ιδιώτης, ενώ του Νισίντα βρίσκεται στο πανεπιστήμιο Γουασέντα.
Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2021, ο Μουτάζ Μπαρσίμ από το Κατάρ και ο ιταλός Τζιάνμάρκο Ταμπέρι, οι οποίοι ήταν φίλοι περισσότερο από μια δεκαετία, είχαν πηδήξει και οι δύο στα 2,37μ. στο άλμα εις ύψος.
Οι αθλητές δέχθηκαν την πρόταση να προχωρήσουν σε ένα ακόμα άλμα, για να κριθεί ποιος θα πάρει την πρώτη και ποιος τη δεύτερη θέση. Ο Μπαρσίμ πρότεινε να πάρουν και οι δύο το χρυσό.
Μόλις ο υπεύθυνος τους είπε ότι μπορεί να συμβεί, ο Τάμπερι δέχτηκε αμέσως. Οι δύο αθλητές αγκαλιάστηκαν, πριν τρέξουν να πανηγυρίσουν.
«Κοιταχτήκαμε και δεν σκεφτήκαμε καν τι ήταν σωστό να κάνουμε εκείνη τη στιγμή. Υπήρχε ένα συναίσθημα που μας ώθησε να το κάνουμε. Τα καταφέραμε», εξήγησε ο Ταμπέρι σε συνέντευξη στο Olympics.com.
«Είμαστε υπέροχοι φίλοι από το 2010 και ήμουν στο γάμο του, και αυτός θα είναι ο γάμος μου», είπε.
«Εκείνη τη στιγμή με έναν φίλο, δεν μπορείς να πάρεις άλλη απόφαση και οι άνθρωποι βλέπουν, ένιωσαν ότι υπήρχε κάτι αληθινό πίσω από αυτό. Γι’ αυτό όλοι διασκέδασαν τόσο πολύ εκείνη τη στιγμή», πρόσθεσε.
«Αυτό είναι πέρα από τον αθλητισμό», είχε αναφέρει ο Barshim, σύμφωνα με το Associated Press . «Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρουμε στη νέα γενιά».
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ