«Ομελέτα, ω έχεις τόσο ωραία πόδια. Ομελέτα… Ω, μωρό μου, πόσο λατρεύω τα πόδια σου». Οι αρχικοί στίχοι του Yesterday των Beatles δεν θύμιζαν σε τίποτα το μελαγχολικό και ερωτικό κομμάτι που έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα σπουδαιότερα όλων των εποχών.
Ως δημιουργοί του διάσημου τραγουδιού αναγράφονται ο Τζον Λένον και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το Yesterday είναι γραμμένο εξ ολοκλήρου από τον ΜακΚάρτνεϊ. Τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου “Help”, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1965, ήταν γραμμένα είτε από τον έναν είτε από τον άλλο. Μία συμφωνία όμως που είχαν υπογράψει το 1962, τους υποχρέωνε να τα πιστώνονται όλα από κοινού. Μάλιστα, παρά τις διαμαρτυρίες του ΜακΚάρτνεϊ, το όνομα του Λένον μπήκε πρώτο.
Παρόλα αυτά, ο Τζον Λένον δεν προσπάθησε ποτέ να διεκδικήσει μέρος των ευσήμων. Είχε δηλώσει πολλές φορές ότι θεωρούσε το Yesterday ως το καλύτερο κομμάτι του Πολ. Αλλά και ο Πολ παραδεχόταν ότι ήταν το αγαπημένο του. Ήταν ίσως το μοναδικό τραγούδι του οποίου η σύνθεση είχε γίνει τόσο αβίαστα. Όπως είχε πει σε συνέντευξή του, ξύπνησε ένα πρωί έχοντας στο κεφάλι του τη μελωδία, σαν να την είχε ονειρευτεί. Όταν άρχισε να το σιγοτραγουδά, οι στίχοι επίσης του ήρθαν κατευθείαν.
“Scrambled eggs, Oh you’ve got such lovely legs, Scrambled eggs. Oh, my baby, how I love your legs.”
Δίχως να το σκεφτεί πολύ, το ονόμασε «Scrambled Eggs» (Ομελέτα). Το γεγονός ότι η μελωδία του είχε έρθει τόσο αυθόρμητα του προκαλούσε ανησυχία. Ήταν πεπεισμένος ότι την είχε ακούσει από κάπου και άθελά του την αντέγραψε, όπως συμβαίνει μερικές φορές στους καλλιτέχνες. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που το κομμάτι άργησε σχεδόν δύο χρόνια να ηχογραφηθεί. Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ έπαιζε το τραγούδι σε παραγωγούς, συνθέτες και μουσικούς, ρωτώντας τους αν η μουσική τους θύμιζε κάποιο τραγούδι. Αφού είδε ότι λάμβανε τη μία αρνητική απάντηση μετά την άλλη, ένιωσε την ασφάλεια που ήθελε για να το κυκλοφορήσει.
Εν τω μεταξύ, είχε δουλέψει περισσότερο τους στίχους.
Το μετονόμασε σε Yesterday -κατά άλλους, ο Λένον ήταν αυτός που σκαρφίστηκε τον τίτλο-, και αφαίρεσε κάθε αναφορά σε ομελέτες και πόδια.
Εν τέλει, τα «σκαθάρια» ηχογράφησαν το κομμάτι το 1964 και το συμπεριέλαβαν στο πέμπτο άλμπουμ τους με τίτλο “Help!” που βγήκε στα δισκοπωλεία ένα χρόνο μετά. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Το Yesterday έγινε ανάρπαστο. Κατέχει το ρεκόρ Γκίνες ως το πιο πολυδιασκευασμένο τραγούδι στην ιστορία, με πάνω από 3.000 καλλιτέχνες παγκοσμίως να έχουν κυκλοφορήσει τη δική τους εκδοχή. Ανάμεσα στις πιο αξιοσημείωτες είναι εκείνες του Έλβις Πρίσλεϊ, των Boyz II Men, του Φρανκ Σινάτρα, αλλά και της Νανάς Μούσχουρη.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: pixabay
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τρία διάσημα τραγούδια που κατηγορήθηκαν ότι είναι αντιγραφές. Η δικαστική απόφαση που έκρινε ένοχο τον καλλιτέχνη, αλλά αναγνώρισε ότι «το αντέγραψε υποσυνείδητα»
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
- Επίθεση με μαχαίρι στη Βάρκιζα. Eκτός κινδύνου ο τραυματίας. Διέφυγαν οι τέσσερις δράστες και αναζητούνται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ