Οι άνδρες στη ζωή της Φρειδερίκης. Το κρυφό δωμάτιο στη CIA, η συνάντηση στο σκάφος και η πρόκληση του Φαρούκ

Οι άνδρες στη ζωή της Φρειδερίκης. Το κρυφό δωμάτιο στη CIA, η συνάντηση στο σκάφος και η πρόκληση του Φαρούκ

Μέχρι και τον θάνατό της η βασίλισσα Φρειδερίκη έλεγε συνέχεια πως ο μόνος άνδρας που αγάπησε ήταν ο Παύλος. Αυτό δεν την εμπόδιζε να διατηρεί στενές σχέσεις με ισχυρά πρόσωπα της εποχής που την «καλομάθαιναν» επειδή δε μπορούσαν να αντισταθούν στην ευφυία και τη σαγήνη της.

Η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Μέτρον Κατανοήσεως» εκδόθηκε το 1971 όταν ήταν 53 χρονών. Στα τέσσερα από τα 22 κεφάλαια η Φρειδερίκη της Ελλάδας περιγράφει τους άνδρες που πέρασαν από τη ζωή της και την στιγμάτισαν.

Η γερμανίδα, βασίλισσα «Φρίκη» όπως την αποκαλούσαν οι φανατικοί αντιβασιλικοί, παντρεύτηκε τον Παύλο’ στις 9 Ιανουαρίου του 1938 αν και προτιμούσε τον αδελφό του Γεώργιο που ήταν διάδοχος του θρόνου.

Με τον Παύλο έκαναν τρία παιδιά, τη Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄ και την Πριγκίπισσα Ειρήνη.

Ολόκληρη η βασιλική οικογένεια κατέφυγε προσωρινά στην Κρήτη με εντολή του Τσόρτσιλ, λίγο πριν εισβάλλουν οι Γερμανοί στη χώρα.

Δεν άντεξαν πολύ στο νησί και πριν πέσει και αυτό δραπέτευσαν από τα βουνά μαζί με τον πρωθυπουργό Εμμανουήλ Τσουδερό.

Η πρώτη τους στάση ήταν η Αίγυπτος και ο τελικός προορισμός το Λονδίνο.

Ο Τσόρτσιλ όμως δεν ήθελε δίπλα στη βασιλική οικογένεια την εγγονή του Γερμανού Κάιζερ.

Για το Λονδίνο έφυγαν τελικά μόνο ο βασιλιάς ενώ η Φρειδερίκη και τα δυο τους τότε παιδιά φιλοξενήθηκαν στο Κέιπ Τάουν.

Η καταγωγή της δεν ήταν το μόνο πρόβλημα. Όλοι αντιπαθούσαν τον χαρακτήρα της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός την περιέγραφε στο ημερολόγιό του ως «ευφυή, αλλά δεσποτική» και ως γυναίκα που βρίσκεται μέσα σε όλα αλλά προξενεί «πολλά ερωτηματικά».

Ο «δεύτερος σημαντικότερος άνδρας»

Στο Κέιπ Τάουν γνώρισε τον Γιαν Σματς. Στην αυτοβιογραφία της, τον περιγράφει ως τον δεύτερο σημαντικότερο άνδρα στην ζωή της.

«Ίσως άλλοι να γνώρισαν τον Σματς ως μεγάλο πολιτικό, μεγάλο στρατιώτη και άνθρωπο σκληροτράχηλο. Εγώ τον γνώρισα ως μεγάλο άνθρωπο και ανθρωπιστή, ως μεγάλο προφήτη, στοχαστή, οραματιστή και φιλόσοφο. Με έμαθε επίσης να αγαπώ την ποίηση και να εκτιμώ τη φύση. Με έκανε να θεωρώ σαν ένα πράγμα, όλα όσα έβλεπα», γράφει η Φρειδερίκη.

Ο Γιαν Σματς. Πηγή: Wikipedia

Ο Σματς κατάγονταν από οικογένεια αγροτών Μπόερς και ήταν Νοτιοαφρικανός ηγέτης.

Ήταν κατά 47 χρόνια μεγαλύτερός της, ενώ βάπτισε την μικρότερη κόρη της, Ειρήνη που γεννήθηκε στο Κέιπ Τάουν.

Έκαναν βόλτες μαζί ώρες ολόκληρες. Την προσκαλούσε πολλές φορές να μείνει μαζί του για πολύ καιρό, αν και ήταν και οι δύο παντρεμένοι. Ο στενός τους κύκλος συχνά παρεξηγούσε την «ιδιαίτερη» σχέση που είχαν.

Τις υποψίες περί ερωτικής σχέσης αναζωπύρωσε άλλο ένα γεγονός. Ο Σματς ζήτησε από την Φρειδερίκη και όχι από την γυναίκα του να τον συνοδέψει στον γάμο της βρετανίδας πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον Φίλιππο της Ελλάδας.

Τζορτζ Μάρσαλ

Η Φρειδερίκη αλληλογραφούσε με τον εμπνευστή τον Αμερικανό υπουργό, από τη γνωριμία τους μέχρι και τον θάνατο του Μάρσαλ το 1959. Τους σύστησε ο Τσόρτσιλ στον γάμο της Ελισάβετ και του Φίλιππου το 1947.

Η σχέση τους έγινε αμέσως πολύ στενή. Είχαν διαφορά ηλικίας περίπου σαράντα χρόνια.

«Ποτέ δεν κοίταξα τη φωτογραφία σου χωρίς να αναπολήσω την πρώτη φορά που σε είδα όρθια δίπλα στο τζάκι – πόσο αξέχαστη εντύπωση μου έκανες. Έμεινα απολιθωμένος με τη σκέψη στο πρόσωπό σου. Η παρουσία σου με διεγείρει όσο τίποτε άλλο», της έγραψε σε μία επιστολή.

«Προφανώς θα περίμενε να δει κάποιο πρόσωπο σαν τη γηραιά βασίλισσα Μαίρη», είχε σχολιάσει η Φρειδερίκη.

Ο Τζορτζ Μάρσαλ. Πηγή: Wikipedia

Ο Μάρσαλ βοήθησε στην νίκη του Εθνικού στρατού εναντίον του Δημοκρατικού στέλνοντας στην Ελλάδα τον στρατηγό Τζέιμς βαν Φλιτ ως σύμβουλο. Από την εσωτερική πολιτική μέχρι το Κυπριακό η Φρειδερίκη του ζητούσε συνεχώς χάρες.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Παύλος την προέτρεπε να διατηρήσει σχέσεις μαζί του. Όλοι όμως γνώριζαν πως δεν ήταν γυναίκα που της έλεγαν τι να κάνει. Ο σύζυγός της άλλωστε ήταν περισσότερο αγαθός απ’ ότι εκείνη είχε υπάρξει.

Άλεν Ντάλες

Περίεργη ήταν και η σχέση που είχε η βασίλισσα με τον τότε διοικητή της CIA, Άλεν Ντάλες.

Ο Ντάλες ήταν γνωστός γυναικάς και πολλοί ήθελαν την Φρειδερίκη να είναι μία από τις κατακτήσεις του.

Ο Άλεν Ντάλες. Πηγή: Wikipedia

Η βασίλισσα επισκέφτηκε την Αμερική μαζί με τον γιο της Κωνσταντίνο το 1958. Την ημέρα της επιστροφής, αποφάσισε να παραμείνει στη χώρα για μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, σε μία τυπική επίσκεψη στα κεντρικά της μυστικής υπηρεσίας, η Φρειδερίκη έμεινε μόνη με τον Ντάλες για μία ώρα. Ένας υπάλληλος χτύπησε την πόρτα και αφού δεν πήρε απάντηση μπήκε στο γραφείο αλλά δε βρήκε κανέναν. Είπε ότι άκουσε φωνές δίπλα, στο «μυστικό δωμάτιο». Τότε βγήκαν από εκεί ο Ντάλες και η Φρειδερίκη.

Όπως εξηγεί στην αυτοβιογραφία της, παγιδεύτηκαν πίσω από μία κλειστή πόρτα. Δεν εξηγεί όμως γιατί βρίσκονταν εκεί.

Ένα ακόμη περιστατικό με τους δυο τους ήταν η συνάντησή τους στο σκάφος του Σταύρου Νιάρχου. Λέγεται ότι ο Έλληνας εφοπλιστής ήθελε να κλείσει μια συμφωνία με έναν Αμερικανό αξιωματούχο και χρησιμοποίησε την Φρειδερίκη ως δόλωμα. Πάντως, ο βιογράφος του Ντάλες περιγράφει την παραμονή τους στο σκάφος ως «εξυπηρέτηση των ιδιωτικών τους αναγκών».

Προσπάθησε να αποσιωπήσει το γεγονός λέγοντας ότι ο Ντάλες ήταν καλός φίλος του συζύγου της, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω το περιστατικό.

Διπλωματικό επεισόδιο «στα σκαριά»

Μια ακόμη φορά που η βασίλισσα απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας ήταν όταν βρίσκονταν στην Αίγυπτο.

Πριν ακόμη ο Παύλος φύγει για Λονδίνο, έμειναν στην έπαυλη Mona House στις όχθες του Νείλου.

Εκεί ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Σίρρυ Πασά και τη γυναίκα του.

Η κυβέρνηση του βασιλιά Φαρούκ δεν ήθελε καμία σχέση με τον πόλεμο και προφανώς με φιλοαγγλικές κυβερνήσεις και ζήτησε από την βασιλική οικογένεια να φύγει το συντομότερο.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί και ένα άλλο περιστατικό. Ο Αιγύπτιος βασιλιάς προσπάθησε να αποπλανήσει τη Φρειδερίκη.

Η γυναίκα του διαδόχου είχε πάει να χαιρετήσει την γυναίκα του Φαρούκ και βασίλισσα Φαρίντα, η οποία ως μουσουλμάνα δεν επιτρέπονταν να βρίσκεται στα πάρτυ στον ίδιο χώρο με άλλους άνδρες.

Ο Φαρούκ τότε βρήκε την ευκαιρία και πλάγιασε την Φρειδερίκη λέγοντάς της πόσο θερμός εραστής είναι. Ο γραμματέας του βασιλιά Γεωργίου Α’ που ήταν παρόν, είχε πει ότι η Φρειδερίκη αηδίασε από την συμπεριφορά του. Έδειξε στον Φαρούκ τον Παύλο και του είπε πως αυτός ο ψιλός με τις μεγάλες πλάτες είναι ο άνδρας της και ότι είναι πολύ ερωτευμένη μαζί του. Έτσι την άφησε στην ησυχία της μουρμουρίζοντας πως και αυτός είναι πολύ ερωτευμένος με τη γυναίκα του.

Το θέμα διέρρευσε στον Τύπο στο αμερικανικό περιοδικό Life, με τον ισχυρισμό ότι η Φρειδερίκη τον χαστούκισε.

Ωστόσο, η κυβερνητική διάψευση δεν ήταν αρκετή για τον Φαρούκ. Ήθελε επίσημη απολογία από την ίδια την Φρειδερίκη. Εκείνη όμως τον απείλησε πως αν μιλήσει θα τα πει όλα. Ο Φαρούκ προφανώς φοβήθηκε το διπλωματικό επεισόδιο και το συμβάν έληξε.

Στη λαϊκή φαντασία ειδικά ανάμεσα στους αντιβασιλικούς οι φήμες για τη βασίλισσα και τα κουτσομπολιά οργίαζαν καθώς της χρέωναν σχέσεις τουλάχιστον και με έναν Έλληνα πολιτικό. Τι ισχύει και τι όχι δύσκολα επιβεβαιώνεται. Το σίγουρο είναι, ότι υπήρξε μια παρεμβατική βασίλισσα, που επηρέαζε την πολιτική ζωή και τον άνδρα της, που τελικά είχε την ευθύνη για όλες τις αποφάσεις.

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.