Η έκθεση σε ακραία θερμικά φαινόμενα συνδέεται με αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την «ταχύτητα» της γήρανσης, σύμφωνα με μελέτη σε 3.800 ανθρώπους στις ΗΠΑ.
Η μελέτη παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ, στην Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση της Γεροντολογικής Εταιρείας της Αμερικής και εντάσσεται σε μία σειρά προσπαθειών που έχουν ως στόχο την κατανόηση των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία από την αύξηση της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με την Εουν Γιονγκ Τσόι από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και εκ των συγγραφέων της μελέτης, «το τίμημα μπορεί να μην εκδηλώνεται άμεσα ως παρατηρήσιμο αποτέλεσμα στην υγεία, ωστόσο, θα μπορούσε να επηρεάσει το σώμα μας σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο».
«Αυτή η βιολογική φθορά θα μπορούσε αργότερα να εξελιχθεί σε αναπηρία», προσθέτει η ερευνήτρια.
Για τις ανάγκες της έρευνας, η Τσόι και οι συνεργάτες της στράφηκαν στο «επιγενετικό ρολόι», μια συλλογή χημικών τροποποιήσεων στο DNA, που τείνουν να μεταβάλλονται καθώς οι άνθρωποι γερνούν.
Ηδη, προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τις αλλαγές σε αυτούς τους δείκτες με το περιβαλλοντικό και κοινωνικό στρες, καθώς επίσης με την εγκυμοσύνη και ορισμένες παθήσεις.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα της περιόδου 2016-17 σχετικά με αυτούς τους δείκτες, από περίπου 3.800 άτομα ηλικίας 56 ετών και άνω.
Στη συνέχεια, αξιοποιώντας στοιχεία από χάρτες θερμοκρασίας των ΗΠΑ, αναζήτησαν συσχετίσεις μεταξύ της κατάστασης των μοριακών δεικτών και του αριθμού των ημερών, σε διάφορες χρονικές περιόδους, κατά τις οποίες ο δείκτης θερμότητας ξεπέρασε είτε τους 26,7 °C είτε τους 32,2 °C.
Ο δείκτης θερμότητας χρησιμοποιείται ως μέτρο της θερμοκρασίας, όπως γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο, συνυπολογίζοντας τόσο την έκθεση στη ζέστη όσο και στην υγρασία.
Η μέτρια θερμότητα επιβαρύνει και την καρδιά
Κατά την έρευνα, συνεκτιμήθηκαν επίσης διάφοροι παράγοντες, όπως η εθνικότητα, ο τόπος κατοικίας, το εισόδημα και το κάπνισμα. Διαπιστώθηκε πως όσοι διαβιούν σε περιοχές με περισσότερες ημέρες ζέστης, κατά τη διάρκεια ενός ή έξι ετών, φαίνονταν «γηραιότεροι» από εκείνους που είχαν βιώσει πιο δροσερό καιρό.
Σύμφωνα με μια μέτρηση, κάθε αύξηση των ζεστών ημερών, σε ποσοστό 10%, προσέθετε άλλα 0,12 έτη στη μοριακή ηλικία των συμμετεχόντων στην έρευνα. Η ανάλυση ενός άλλου συνόλου μοριακών δεικτών έδειξε ότι οι κάτοικοι περιοχών με υψηλές θερμοκρασίες γερνούσαν έως και 0,6% γρηγορότερα. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως και η μικρότερη έκθεση στη ζέστη, σε επίπεδο ημερών ή μηνών, δεν συσχετίστηκε με διαφορές σε αυτούς τους δείκτες.
Η μελέτη δεν εξέτασε εάν οι συμμετέχοντες ήταν έκθετοι σε κλιματισμό ή πόσο χρόνο περνούσαν έξω. Επιπλέον, δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τις ατομικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων στις ζεστές θερμοκρασίες. Η συσχέτιση της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες με την ταχύτητα γήρανσης παραμένει ένα ζητούμενο για την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να αποκλειστεί η καθοριστική επιρροή κάποιου άλλου παράγοντα.
Σύμφωνα με τη Λίντα Ενροθ, από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε στη Φινλανδία, είναι σημαντικό να διερευνηθούν τέτοιες πιθανές συνδέσεις, ωστόσο, η μελέτη συνιστά ήδη «μια νέα προσέγγιση». «Είναι μια νέα προσέγγιση και ένας νέος τρόπος σκέψης που σίγουρα χρειάζεται», αναφέρει. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς μας επηρεάζει αυτή η ζέστη», προσθέτει.
Πηγή: Nature
Ειδήσεις σήμερα:
- Σήμερα το «τελευταίο αντίο» στην Καίτη Γκρέυ. Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της
- Σάλος σε κρουαζιερόπλοιο στην Αυστραλία με στολές Κου Κλουξ Κλαν κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr