Η βασίλισσα Όλγα και ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ απέκτησαν 8 παιδιά. Ωστόσο, δεν είχαν όλα ευτυχή κατάληξη.
Ένα χρόνο μετά το γάμο τους, το 1868, το ζευγάρι έκανε το πρώτο παιδί, τον Κωνσταντίνο Α΄ και η νέα δυναστεία απέκτησε διάδοχο. «Είμαστε στην εποχή της Μεγάλης Ιδέας, επομένως για αυτό πήρε το όνομα. Επιπλέον, λέγεται ότι το έδωσε η Όλγα επειδή Κωνσταντίνο έλεγαν τον αγαπημένο της αδερφό», ανέφερε στη Μηχανή του Χρόνου ο ιστορικός και συγγραφέας Κώστας Σταματόπουλος.
Η βασίλισσα, που μεγάλωσε στη Μεγάλη Αυλή της πανίσχυρης τσαρικής Ρωσίας, πάντρεψε τρία παιδιά με συγγενείς της. Ο πρίγκιπας Νικόλαος παντρεύτηκε τη Μεγάλη Δούκισσα Ελένη Βλαδιμήροβνα της Ρωσίας, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα τον μεγάλο ηγεμόνα της Ρωσίας, Παύλο και η πριγκίπισσα Μαρία τον μεγάλο ηγεμόνα της Ρωσίας Γεώργιο Μιχαήλοβιτς.
«Εκείνη την εποχή, οι αιμομιξίες ήταν σύνηθες φαινόμενο. Η Όλγα πάντρεψε έναν γιο και δύο κόρες, με μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας των Ρομανώφ. Ήξερε πολύ καλά τι σήμαινε σε οικονομικό επίπεδο η ρωσική αυτοκρατορική αυλή. Η Μαρία και η Αλεξάνδρα στην ουσία παντρεύτηκαν τα ξαδέρφια τους.»
Ο πρίγκιπας Γεώργιος έγινε ναύαρχος και Ύπατος Αρμοστής στην Κρήτη. Ο πρίγκιπας Ανδρέας παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ και απέκτησαν 5 παιδιά, εκ των οποίων ο ένας γιος ήταν ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, που παντρεύτηκε την βασίλισσα Ελισσάβετ της Μεγάλης Βρετανίας. Τέλος, ο πρίγκιπας Χριστόφορος παντρεύτηκε με την Νάνσυ Στιούαρτ Γουόρθινγκτον Λίντς, πλούσια Αμερικανίδα κληρονόμο.
Οι πρόωροι θάνατοι των 2 παιδιών
Οι δυστυχίες της βασίλισσας Όλγας ξεκίνησαν το 1880, όταν έχασε την κόρη της Όλγα σε ηλικία μόλις έξι μηνών. Το δεύτερο παιδί που έχασε ήταν η Αλεξάνδρα, στην οποία οι έλληνες πολίτες είχαν αδυναμία, λόγω του χαρακτήρα της.
«Η Αλεξάνδρα ήταν το τρίτο παιδί της βασίλισσας Όλγας και του βασιλιά Γεωργίου. Γεννήθηκε το 1870. Ήταν μία κοπέλα ξανθιά με γαλάζια μάτια, πολύ όμορφη και πολύ δημοφιλής, διότι έβγαινε χωρίς φρουρούς, πήγαινε σε γιορτές με φίλους», ανέφερε στη Μτχ η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου.
«Την Πρωτοχρονιά διοργάνωνε αποκριάτικους χορούς σε ένα κτήμα που είχε αγοράσει ο πατέρας της κοντά στο λιμάνι του Πειραιά».
Η 18χρονη Αλεξάνδρα παντρεύτηκε τον αδερφό του τσάρου Αλέξανδρου Γ’, τον Παύλο. Ο Γεώργιος δεν ήθελε να φύγει η κόρη του και να πάει στην Αγία Πετρούπολη. Έλεγε ότι θα βρεθεί ένας καλός γαμπρός και εδώ. Όμως, η Όλγα είχε άλλα σχέδια.
Ο γάμος έγινε στην Αγία Πετρούπολη και η Αλεξάνδρα μετοίκησε στη Ρωσία. Έπαθε κατάθλιψη και ζούσε μοναχικά, καθώς ο σύζυγός της, ο οποίος ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερος, έλειπε μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Η Αλεξάνδρα γέννησε ένα κοριτσάκι που το ονόμασαν Μαρία. Δεν πέρασαν όμως πολλοί μήνες και έμεινε πάλι έγκυος. Ενώ ο άντρας της είχε επισκεφτεί τον αδερφό του, αποφάσισε να κάνει μια βόλτα στο ποτάμι.
Όταν πήγε να μπει στη βάρκα, γλίστρησε, έπεσε και χτύπησε το πόδι της. Από το ατύχημα προκλήθηκε πρόωρος τοκετός και την ώρα της γέννας η Αλεξάνδρα έχασε τη ζωή της.
Η Όλγα και ο Γεώργιος έμαθαν τα τραγικά νέα στην Κοπεγχάγη. «Έφυγαν αμέσως για να πάνε στην Αγία Πετρούπολη. Αλλά δυστυχώς όταν έφτασαν είχε πεθάνει. Η Όλγα ζήτησε να της δώσουν το τελευταίο φόρεμα που φορούσε η Αλεξάνδρα. Είχε κρατήσει και τα ρουχαλάκια της μικρής Όλγας. Ήταν τα κειμήλια της βασίλισσας τα οποία δεν ήθελε να χωριστεί ποτέ», ανέφερε η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου.
Στη μνήμη της η Όλγα έχτισε το νοσοκομείο που φέρει το όνομά της.
Λίγα χρόνια μετά η Όλγα θρηνούσε τον εγγονό της Αλέξανδρο, μόνη της στην Ελλάδα, αφού η υπόλοιπη οικογένεια ήταν εξόριστη.
Είναι ο Βασιλιάς που τον δάγκωσε μια μαϊμού, η οποία, ίσως επηρέασε ανυπολόγιστα το μέλλον της Ελλάδας.
Το παρόν κείμενο αποτελεί τμήμα της μεγάλης έρευνας της Μηχανής του Χρόνου για την εκπομπή Όλγα. Η Ρομανώφ που έγινε βασίλισσα της Ελλάδας. Δείτε το τρέιλερ εδώ
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ