Οι άγνωστες περιπέτειες και τα data της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου

Οι άγνωστες περιπέτειες και τα data της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου
Ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε ένας θρύλος. Ως βασιλιάς της Μακεδονίας συνέδεσε το όνομά του με την επική εκστρατεία κατά των Περσών, στην οποία κατάφερε να κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου προς την ανατολή, φτάνοντας μέχρι τις παρυφές της Ινδίας, χωρίς να ηττηθεί σε καμία μάχη.
Ο άθλος του είναι μοναδικός καθώς εκστράτευσε με 30.000 πεζούς και 5.000 ιππείς.

Ο στόλος είχε μόνο 160 πλοία. Οι προμήθειες ήταν μόλις για 30 μέρες και τα 70 τάλαντα που υπήρχαν στο ταμείο της εκστρατείας, ήταν ελάχιστα για το μέγεθος του εγχειρήματος.

Οι Πέρσες μια παντοδύναμη και τεράστια αυτοκρατορία με ατελείωτους πόρους διέθεταν εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, οργάνωση και θησαυρούς για να εξαγοράσουν τα πάντα.

Ο Μ. Αλέξανδρος όμως είχε έναν άρτια εκπαιδευμένο στρατό από τον πατέρα του. Για πρώτη φορά χρησιμοποίησε το ιππικό ως μονάδα κρούσης και τους καταπέλτες που υπήρξαν μια πολεμική καινοτομία.
Οι Μακεδόνες του, αποδείχθηκαν οι πρώτοι καταδρομείς της ιστορίας που έκαναν παράτολμες επιχειρήσεις σε απόκρημνα βράχια και απλησίαστες περιοχές του εχθρού.

Το μηχανικό του έλυνε όλα τα απρόβλεπτα με επινοητικότητα και επιμονή.

Ο ίδιος ορμούσε πρώτος ακόμη και σε αναμετρήσεις που θεωρούνταν χαμένες. Όταν τον έβλεπαν οι άνδρες του, δεν τολμούσαν να μείνουν πίσω και να τον αφήσουν εκτεθειμένο.

Έτσι αμέτρητες πόλεις παραδόθηκαν μπροστά στη φήμη και τη γενναιοδωρία του ενώ ο βασιλιάς Δαρείος Γ΄ στη μάχη της Ισσού, αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή και να αφήσει πίσω τη σύζυγο, τη μητέρα του και πολύτιμα λάφυρα.

Ο Μ. Αλέξανδρος φέρθηκε με ευγένεια στην οικογένειά του και τιμώρησε το δολοφόνο του.

Αντίθετα μετά την πολιορκία της Τύρου, ήταν ιδιαίτερα σκληρός και πούλησε ως σκλάβους 30 χιλιάδες άτομα επειδή είχαν κρεμάσει στα τείχη αιχμάλωτους συμπολεμιστές του, που τους σκότωσαν και τους πέταξαν στη θάλασσα.

Η εκστρατεία έκρυβε πολλές εκπλήξεις και τραγικές εμπειρίες.
Στην Περσέπολη μετά την κατάκτησή της, είδε περίπου 800 ακρωτηριασμένους Έλληνες τεχνίτες.

Οι Πέρσες τους είχαν αφήσει μόνο τα μέλη τους σώματος που χρειάζονταν για να ασκούν την τέχνη τους. Αν και οι Μακεδόνες προθυμοποιήθηκαν να τους βοηθήσουν να επιστρέψουν στις πόλεις τους προτίμησαν να παραμείνουν στην Περσία

Η συνολική επικράτεια της αυτοκρατορίας του, κατά το 323 π.Χ., υπολογίζεται σε 5.200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλάμβανε εκτάσεις από 26 σημερινές χώρες. Συγκεκριμένα περιλάμβανε τμήματα από Ελλάδα, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Κύπρος, Αίγυπτος, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Ινδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Κιργιστάν, Λίβανος, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν. Στις 13 Ιουνίου του 323 π.Χ. και σε ηλικία 33 ετών ο μεγάλος στρατηλάτης αρρώστησε βαριά και πέθανε στη Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β’.

Ο αγώνας για τη βασιλεία

Γιος του βασιλιά Φίλιππου Β΄ και της Ολυμπιάδας, γεννήθηκε στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. στην Πέλλα και τη μόρφωσή του ανέλαβε ο Αριστοτέλης. Ήταν μόλις 20 χρονών, όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του. Ο νεαρός διάδοχος είχε να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό του βασιλείου, τους μνηστήρες του θρόνου και στο εξωτερικό, τους βαρβάρους και άλλες ελληνικές πόλεις που επαναστάτησαν, μόλις πληροφορήθηκαν το θάνατο του Φιλίππου.

Ο Αλέξανδρος έδρασε αποφασιστικά. Μέσα σε έναν χρόνο αντιμετώπισε δυναμικά τις αντιδράσεις των υπόλοιπων ελληνικών δυνάμεων και τις εξεγέρσεις των Θρακών, Τριβαλλών, Γετών και Ιλλυριών.  Έτσι, αναγνωρίστηκε από όλους, ως αρχηγός της εκστρατείας των Ελλήνων κατά των Περσών.
Παρά τη μικρή στρατιωτική δύναμη, ο Μέγας Αλέξανδρος κατάφερε χάρη στην ορμή, τη στρατιωτική εκπαίδευση των Μακεδόνων και την μεγαλοφυή στρατηγική του να συντρίψει τον πανίσχυρο Περσικό στρατό και να απλώσει τα όρια της αυτοκρατορίας του μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου.

Εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου με πορεία κατεύθυνσης, απεικόνιση των σχηματισμών των κύριων μαχών και χρωματική επισήμανση των ιδρυθεισών πόλεων (Πηγή: Wikipedia)

Φέτος η PLAYMOBIL τιμά τον Μακεδόνα βασιλιά παρουσιάζοντας την playmobil εκδοχή του, στο πλαίσιο του κοινωνικού προγράμματος PLAYMOBIL play & give, το οποίο φιλοδοξεί να προσφέρει χαρά και υποστήριξη σε χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα, αφού μέρος των εσόδων πρόκειται να διατεθεί για την ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”.

Η νέα συλλογή της Playmobil περιλαμβάνει τον Μέγα Αλέξανδρο, το αγαπημένο του άλογο, Βουκεφάλα, την ασπίδα και το κράνος του και τον μυθικό θησαυρό της Βεργίνας.

Βουκεφάλας

Ο Βουκεφάλας ήταν το θρυλικό άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ένα από τα πιο γνωστά άλογα στην παγκόσμια ιστορία.

Πολλές φορές περιγράφεται ως σκούρου χρώματος, ψηλό και πολύ δυνατό, όπως άλλωστε τα περισσότερα Θεσσαλικά άλογα εκείνης της εποχής.

Ο Αλέξανδρος λέγεται πως ονόμασε το άλογό του Βουκεφάλα, πολύ πιθανόν από το εύρος του μετώπου του. Όμως, σύμφωνα με το λεξικό του Ησύχιου, το “Βουκεφάλας” δεν ήταν απλά ένα όνομα, αλλά μια κατηγορία θεσσαλικών αλόγων, που έφεραν ένα βούκρανον (βους+κρανίον), δηλαδή ένα κεφάλι βοδιού, ως σήμα κατατεθέν των θεσσαλικών ιπποφορβείων, σταμπαρισμένο με πυρωμένο σίδερο στα καπούλια τους. Έτσι, η ονομασία πιθανώς προκύπτει από τα καπούλια του αλόγου και όχι το κεφάλι του.

Ο Βουκεφάλας συντρόφευσε τον Μέγα Αλέξανδρο για περίπου 20 χρόνια. Όταν πέθανε από φυσικά αίτια, σε ηλικία 30 ετών, ο Αλέξανδρος έδωσε το όνομά του σε μια πόλη της Ασίας.

Χρυσή λάρνακα

Φτιαγμένη ολόκληρη από παχιά ελάσματα χρυσού 24 καρατίων που το συνολικό τους βάρος φτάνει σχεδόν τα 8 κιλά, η λάρνακα, στην οποία είχαν εναποτεθεί τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β’, είναι ένα από τα πολυτιμότερα αντικείμενα του αρχαίου κόσμου.

Όπως μαρτυρούν διάφορα τεχνικά στοιχεία, η λάρνακα δεν δημιουργήθηκε για να τοποθετηθεί στον τάφο, αντιθέτως βρισκόταν σε χρήση, και όντας έργο ενός σπουδαίου χρυσοχόου αποτελούσε ένα ιδιαίτερα πολύτιμο σκεύος του βασιλικού θησαυροφυλακίου, μέσα στο οποίο φυλάγονταν αντικείμενα  ακόμη και πιο πολύτιμα από αυτήν.

Η χρυσή λάρνακα είναι πλούσια διακοσμημένη με κοσμήματα και λουλούδια ενώ στο καπάκι της αναπτύσσεται ένα μεγάλο δεκαεξάκτινο αστέρι. Το χρυσό αστέρι απέκτησε αξία συμβολική και μεταφορική, ώσπου στο τέλος έγινε ο ήλιος – θυρεός των Μακεδόνων βασιλέων.

Ασπίδα & περικεφαλαία Μ. Αλεξάνδρου

Η ασπίδα του Μ. Αλεξάνδρου, που προστάτεψε τον Μακεδόνα βασιλιά από τα χτυπήματα των αντιπάλων του, είχε ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εκείνον, λόγω της παράστασης που ήταν χαραγμένη στο εσωτερικό της. Η παράσταση έδειχνε τον Αχιλλέα να σκοτώνει τη Βασίλισσα των Αµαζόνων, Πενθεσίλεια. Σύμφωνα με τον θρύλο ο Μέγας Αλέξανδρος θεωρούσε τον εαυτό του, απόγονο του Αχιλλέα.

Η περικεφαλαία, όπως την περιέγραψε ο Πλούταρχος, ήταν σφυρήλατη από σίδηρο, τόσο γυαλισμένη που έμοιαζε με ασήμι.

Το επετειακό σετ PLAYMOBIL play & give κυκλοφορεί αποκλειστικά για την ελληνική αγορά σε όλα τα καταστήματα παιχνιδιών. Είναι η προσφορά της εταιρείας στην αφομοίωση της ιστορίας από τα παιδιά με δημιουργικό τρόπο και όπως κάθε χρόνο, μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του θα διατεθεί για την ενίσχυση του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr