Οι άγνωστες κατακόμβες της Κορινθίας και τα μυστικά τους. Βρέθηκαν την δεκαετία του 60 και παραμένουν εγκαταλελειμμένες (drone)

Οι άγνωστες κατακόμβες της Κορινθίας και τα μυστικά τους. Βρέθηκαν την δεκαετία του 60 και παραμένουν εγκαταλελειμμένες (drone)

Στα έγκατα των Κεγχρεών της ανατολικής Κορινθίας απλώνεται μία ρωμαϊκή νεκρόπολη, άγνωστη στο ευρύ κοινό και λησμονημένη από την πολιτεία. Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον Κεγχρία, δίδυμο αδελφό του Λέχη, γιό της Πειρήνης και του Ποσειδώνα. 

Πρόκειται για ένα ρωμαϊκό νεκροταφείο με λακκοειδείς και θαλαμωτούς τάφους που χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Ο χώρος εντοπίστηκε το 1962 και κηρύχθηκε αμέσως ως αρχαιολογικός. Παρόλα αυτά, δεν διεξήχθησαν περαιτέρω έρευνες και για πολλά χρόνια αφέθηκε έρμαιο στις επιδρομές των αρχαιοκάπηλων. Συστηματικές ανασκαφές στο σημείο ξεκίνησαν μόλις το 2007.

νεκροταφείο Κεγχρεών, τάφοι, αρχαίοι, ρωμαϊκό, Κορινθία

Το νεκροταφείο Κεγχρεών βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το αρχαίο λιμάνι.

Εκατοντάδες τάφοι

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που διεξήγαγαν τις έρευνες, στις κατακόμβες έχουν ενταφιαστεί τουλάχιστον 800 άνθρωποι που έζησαν και πέθαναν από τα μέσα του 1ου αιώνα έως τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Όπως φαίνεται, το μέρος αποτελούσε το βασικό νεκροταφείο των αρχαίων Κεγχρεών, περιοχής που λόγω του λιμανιού γνώριζε μεγάλη ακμή την εποχή εκείνη. Χτίστηκε σε σημείο που θα ήταν ορατό από τα διερχόμενα πλοία.

Οι θαλαμωτοί τάφοι διατάσσονται γραμμικά σε τέσσερις παράλληλες σειρές. Οι τοίχοι τους ήταν καλυμμένοι με κονίαμα που έφερε πένθιμες νωπογραφίες. Στο εσωτερικό τους, υπήρχαν κτερίσματα για τους νεκρούς: νομίσματα στο στόμα ή πάνω από το στήθος, χρυσά δαχτυλίδια, οστέινες περόνες, πήλινα ειδώλια, μαρμάρινα αγαλματίδια, λύχνοι, μυροδοχεία, καθώς και αμφορείς και οικιακά σκεύη.

Οι εκλιπόντες φορούσαν ρούχα και υποδήματα και τοποθετούνταν στους τύμβους οριζόντια. Υπήρχε ξεχωριστό τμήμα για νεκρούς που αποτεφρώνονταν. Οι τάφοι αυτοί είχαν τη μορφή μικρής κόγχης, μέσα στην οποία τοποθετούταν το τεφροδόχο αγγείο.

Η πρόσβαση είναι ελεύθερη σε όποιον θέλει να εξερευνήσει τις κατακόμβες.

νεκροταφείο Κεγχρεών, τάφοι, αρχαίοι, ρωμαϊκό, Κορινθία

Η πρόσβαση στις αρχαίες κατακόμβες είναι ελεύθερη σε όποιον θέλει να τις εξερευνήσει.

Από την εξέταση των λειψάνων, φαίνεται ότι οι σοροί καίγονταν για αρκετή ώρα σε θερμοκρασίες άνω των 800 βαθμών, σε σημείο πλησίον του νεκροταφείου. Έπειτα, οι πενθούντες περισυνέλλεγαν την τέφρα και μικρή ποσότητα αναγνωρίσιμων οστών και τα τοποθετούσαν μέσα σε τεφροδόχα αγγεία. Τα εν λόγω αγγεία περιστασιακά επαναχρησιμοποιούνταν, καθώς σε κάποια έχουν βρεθεί υπολείμματα καύσης άνω του ενός προσώπου.

Παρόλα αυτά, οι αρχαιολόγοι δηλώνουν με βεβαιότητα ότι η πλειονότητα των νεκρών που θάβονταν στο νεκροταφείο ήταν μέλη ανώτερης κοινωνικής τάξης. Αυτό φανερώνεται τόσο από την επιμέλεια της κατασκευής των τύμβων, όσο και από την πλούσια διακόσμηση.

Σήμερα, οι κατακόμβες της Κορινθίας παραμένουν ανεκμετάλλευτες, αφύλακτες και παρατημένες. Κινδυνεύουν από τους κακόβουλους επισκέπτες, αλλά και τις αναπόφευκτες φθορές του χρόνου.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες που κατέγραψε ο συνεργάτης μας, Up Stories:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.