Οι αδικημένοι ήρωες του 1821 στη Μηχανή του χρόνου. Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στις σκοτεινές στιγμές της ελληνικής επανάστασης του 1821 παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 1 Απριλίου στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY.
Το επεισόδιο μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή 7 Απριλίου στις 17:00 το απόγευμα. Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.
Ο Νικηταράς, ο αποκαλούμενος Τουρκοφάγος, ήταν ο ανιψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ο πιο τίμιος αγωνιστής της επανάστασης. Συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες μάχες του πολέμου και ξεχώρισε για την ανδρεία, αλλά και τη φιλευσπλαχνία του. Στα χρόνια του Όθωνα, όμως, ο Νικηταράς φυλακίστηκε, δικάστηκε και βασανίστηκε σκληρά για συνωμοσία σε βάρος του βασιλιά. Οι κακουχίες επιδείνωσαν την κατάσταση της υγείας του και τυφλώθηκε. Δεν έλαβε πολεμική σύνταξη και έτσι κατέληξε να ζητιανεύει στον Πειραιά. Μάλιστα το σπίτι του βγήκε σε δημοπρασία.
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, το Λιοντάρι της Ρούμελης που κατάφερε με 120 άνδρες να καθηλώσει τη στρατιά του Ομέρ Βρυώνη στο Χάνι της Γραβιάς, μπήκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας, κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και συνελήφθη από το πρωτοποπαλίκαρό του, Γιάννη Γκούρα. Φυλακίστηκε στην Ακρόπολη και πριν δικαστεί, δολοφονήθηκε.
Η Μαντώ Μαυρογένους ξόδεψε όλη την περιουσία της για τον αγώνα, αλλά έπεσε θύμα πολιτικών συνωμοσιών και η φήμη της αμαυρώθηκε. Πέθανε πάμφτωχη και εγκαταλελειμμένη, αφού ποτέ δεν της δόθηκε αποζημίωση.
Η Μαντώ δεν ήταν η μοναδική αγωνίστρια που αγνοήθηκε από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Η κακή οικονομική κατάσταση και οι ανύπαρκτες δομές είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες πολεμιστές να πεθάνουν στην κυριολεξία «στη ψάθα», χωρίς καμία ανταμοιβή για τους αγώνες τους.
Στην εκπομπή μιλούν:
Γεώργιος Πραχαλιάς – Τακτικό Μέλος Εταιρείας Πελ/κων Σπουδών
Μαρία Ευθυμίου – Καθηγήτρια Ιστορίας Παν/μιο Αθηνών
Βαγγέλης Ν. Δρακόπουλος – Ιστορικός
Ευθυμία Παπασπύρου – Διευθύντρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
Δημήτρης Σταθακόπουλος – Μέλος Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821
Γιάννης Γρυντάκης – Καθηγητής Ιστορίας Παν/μιο Αθηνών
Απόστολος Διαμάντης – Ιστορικός
Θανάσης Χρήστου – Καθηγητής Ιστορίας Παν/μιο Πελοποννήσου
Ελένη Αντωναράκου – Ιστορικός
Ρεγγίνα Κατσιμάρδου – Επιστημονική Συνεργάτης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
Νικολέτα Ζυγούρη – Ιστορικός
Αννίτα Πρασσά – Διδάκτωρ Ιστορίας
Ειρήνη Καλαμάρη – Συγγραφέας
Δημήτρης Μάλεσης – Διδάκτωρ Ιστορίας Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Μιχάλης Σωτηρόπουλος – Ιστορικός
Στις αναπαραστάσεις συμμετείχαν:
Η ομάδα αναβίωσης «Φρουρά Ναυπλίου»: Χρήστος Λαγιόπουλος, Κώστας Σατόλιας. Η ομάδα αναβίωσης «Άγημα Καρατζά»: Γιάννης Μπάρλος, Ανδρέας Γιαννόπουλος, Πάνος Γεωργακογιάννης.
Η Εταιρεία Πολιτισμού και Κοινωνικής Ψυχαγωγίας «Προσκήνιο”: Πρόεδρος Κωνσταντίνος Σπηλιώτης. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Δήμος Μητροσύλης, Ρένα Λύκου, Ρούλα Σαλταπήδα, Φώτης Μίλης, Σάκης Κακαράντζας, Ιωάννης Σκούρας, Γιώργος Δημόπουλος.
Το «Εργαστήρι Ελληνικού Χορού Ναυπλίου»: Χρήστος Λεβέντης (διδάσκαλος), Γιάννης Μητροβγένης, Νικηφόρος Σταθάς, Τάσος Μάλλιος.
Ειδήσεις σήμερα:
- Αυτά είναι τα password που πρέπει να αλλάξετε άμεσα. Στην Ελλάδα, πρώτο στη λίστα των ακατάλληλων είναι το «123456»
- Τουρκία. Τουλάχιστον 66 οι νεκροί από φωτιά σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν 238 άνθρωποι (βίντεο)
- Κεφαλονιά. 42χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών απανθρακώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της
- Τι ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που αποσύρει ξανά ο Τραμπ. Ποιες οι συνέπειες
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ