Τον Μάιο του 1910, οι Ευρωπαίοι βασιλείς συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για την κηδεία του βασιλιά Εδουάρδου Ζ’. Μεταξύ των πενθούντων ήταν εννέα βασιλιάδες, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο.
Στην ιστορική πόζα διακρίνονται όρθιοι από αριστερά προς τα δεξιά:
Ο βασιλιάς Haakon VII της Νορβηγίας, ο Τσάρος Φερδινάνδος των Βουλγάρων, ο βασιλιάς Μανουέλ Β΄ της Πορτογαλίας και του Αλγκάρβε, ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας και της Πρωσίας, ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ των Ελλήνων και ο βασιλιάς Αλβέρτος Α΄ των Βέλγων.
Καθισμένοι, από αριστερά προς τα δεξιά: ο Βασιλιάς Αλφόνσος ΙΓΙΙ της Ισπανίας, ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε’ του Ηνωμένου Βασιλείου και ο βασιλιάς Φρειδερίκος Η’ της Δανίας.
Ίσως είναι η μοναδική φωτογραφία εννέα βασιλέων της Ευρώπης που τραβήχτηκε ποτέ. Από τους εννέα ηγεμόνες που απεικονίζονται, οι τέσσερις στη συνέχεια καθαιρέθηκαν και ο βασιλιάς Γεώργιος δολοφονήθηκε στην Θεσσαλονίκη.
Σήμερα δεν θα ήταν δυνατό να τραβηχτεί μια τέτοια φωτογραφία, καθώς τέσσερις μοναρχίες δεν επιβίωσαν στον 20ο αιώνα: Βουλγαρία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ελλάδα.
Μόνο πέντε από τις εννέα μοναρχίες που εκπροσωπούνται στην αναμνηστική φωτογραφία εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα: η Νορβηγία, η Ισπανία (χάρη σε μια αποκατάσταση μετά από σχεδόν μισό αιώνα χωρίς βασιλιά), το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και το Βέλγιο.
Το Βασιλικό σόι
Υπάρχουν πολλοί οικογενειακοί δεσμοί που αποτυπώνονται σε αυτή την εικόνα και “χτίζουν” το γενεαλογικό δέντρο των αποκαλούμενων γαλαζοαίματων.
Για παράδειγμα, ο Frederik VIII της Δανίας (κάτω δεξιά) ήταν ο πατέρας του Haakon VII της Νορβηγίας (πάνω αριστερά), ενώ ο Wilhelm II της Γερμανίας (πάνω, 3ος από δεξιά) ήταν ο πρώτος ξάδερφος και του Γεωργίου Ε’ του Ηνωμένου Βασιλείου ( κάτω κέντρο).
Επειδή η βασίλισσα Maud της Νορβηγίας ήταν σύζυγος του Haakon VII της Νορβηγίας και αδερφή του Γεωργίου Ε’ του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε τον Haakon VII της Νορβηγίας και τον Γεώργιο Ε’ του Ηνωμένου Βασιλείου κουνιάδους.
Ο Γεώργιος Ε’ του Ηνωμένου Βασιλείου και η μητέρα της βασίλισσας Μοντ της Νορβηγίας ήταν παρεμπιπτόντως η Αλεξάνδρα της Δανίας, αδελφή του Φρειδερίκου Η’ της Δανίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Φρειδερίκος Η’ της Δανίας ήταν επίσης θείος του Γεωργίου Ε’ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Γεώργιος ήταν εγγονός της Βασίλισσας Βικτωρίας και του Πρίγκιπα Αλβέρτου και πρώτος ξάδερφος του Τσάρου Νικολάου Β’ της Ρωσίας και του Κάιζερ Γουλιέλμου Β’ της Γερμανίας.
Η κηδεία του βασιλιά Εδουάρδου Ζ’ ήταν η τελευταία φορά που όλοι οι μεγάλοι ευρωπαίοι μονάρχες συναντήθηκαν πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον ίδιο πόλεμο που θα έληγε οριστικά τις περισσότερες μοναρχικές γραμμές της Ευρώπης. Ήξεραν όλοι ότι ερχόταν πόλεμος και τι θα γινόταν μεταξύ τους.
Μετά την φωτογράφηση, η Βρετανία και το Βέλγιο βρέθηκαν σε πόλεμο κόντρα στη Γερμανία και τη Βουλγαρία.
Βλέποντας αυτή την εικόνα συνειδητοποιεί κανείς σε ποιό βαθμό ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ήταν αποτέλεσμα των εθνικών εγωισμών που ενσάρκωσαν οι μονάρχες. Και πόσο ανόητα φέρθηκαν χωρίς αίσθηση τιμής ή καθήκοντος απέναντι στα κράτη τους.
Πηγή άντλησης πληροφοριών και φωτογραφίες: Rare Historical Photos
Ειδήσεις σήμερα:
- Συγγενής θύματος στα Τέμπη κατέθεσε αίτημα εκταφής. Πείραμα για την έκρηξη από έλαια σιλικόνης και τη δημιουργία πυρόσφαιρας
- Έναντι 6,2 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε η διάσημη μπανάνα του εκκεντρικού καλλιτέχνη Κατελάν. Ο συμβολισμός και το μήνυμα
- Ανεξαρτητοποιήθηκαν απο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τζάκρη και Πούλου. Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
- Ο «Νέος Μεταμφιεσμένος σε Έρωτα» του Τσαρούχη πωλήθηκε 572 χιλ. ευρω σε δημοπρασία στο Παρίσι
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ