Η ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν «γυρίζει» τη χώρα 20 χρόνια πίσω, όπως εύστοχα περιγράφουν ξένοι διπλωμάτες και αναλυτές. Δυο δεκαετίες, στην ουσία χαμένες, από κάθε άποψη -τόσο για τη χώρα όσο και για τους πολίτες της, κυρίως για τις γυναίκες.
Όπως φαίνεται από τις εικόνες και τα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, οι εκπρόσωποι του «ασθενούς φύλου» είναι εκείνες που μένουν πίσω, καθώς οι άντρες επιλέγουν να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο τη χώρα -ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να… κρεμαστούν σαν τα «τσαμπιά» από ένα αεροπλάνο που αναχωρεί από την Καμπούλ, την ώρα που αυτό απογειώνεται.
Την ώρα που η διεθνής κοινότητα επιλέγει να αποστρέψει το βλέμμα της και να καταδικάσει με… ευχολόγια, ενώ θα έπρεπε να είχε προλάβει καταστάσεις, για τις γυναίκες ο φόβος επιστρέφει. Ήδη, από τις αρχές Ιουλίου, όταν οι Ταλιμπάν άρχισαν να καταλαμβάνουν τις πρώτες επαρχίες στο Αφγανιστάν, ξεκίνησε και ο «εφιάλτης» για τις εργαζόμενες γυναίκες. Μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στην τράπεζα Azizi Bank στην Κανταχάρ και διέταξαν εννέα εργαζόμενες να φύγουν.
Ταλιμπάν με τα όπλα στα χέρια συνόδεψαν τις εργαζόμενες στα σπίτια τους και τις διέταξαν να μην επιστρέψουν στην εργασία τους, όπως αποκαλύπτει το δίκτυο Al Jazeera. Μάλιστα, όπως δήλωσαν στο δίκτυο τρεις εργαζόμενες και ο διευθυντής της τράπεζας, οι Ταλιμπάν τις πληροφόρησαν πως αρσενικά μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση τους στην τράπεζα.
«Είναι πράγματι παράξενο να μην σου επιτρέπουν να εργαστείς, αλλά τώρα αυτό συμβαίνει», δήλωσε στο Reuters η 43χρονη Νουρ Κατέρα, μια από τις εργαζόμενες στην τράπεζα Azizi Bank. Το περιστατικό είναι ενδεικτικό για το τι πρόκειται να συμβεί από δω και πέρα στις γυναίκες του Αφγανιστάν, έπειτα από 20 χρόνια αγώνων για ίσα δικαιώματα.
Από το 1996 μέχρι και το 2001, την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να εργαστούν, τα νεαρά κορίτσια απαγορεύοταν να πάνε σχολείο και ήταν υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες η κάλυψη του προσώπου, ενώ για να βγουν έξω έπρεπε να συνοδεύονται από άρρεν μέλος της οικογένειάς τους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με αναφορές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2001, οι οκτώ κανόνες που ίσχυαν για τις γυναίκες, έχοντας επιβληθεί από το καθεστώς των Ταλιμπάν, ήταν οι εξής:
1. Έπρεπε να είναι καλυμμένες με ενδύματα από την κορφή ως τα νύχια.
2. Δεν τους επιτρεπόταν να εργαστούν, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
3. Δεν τους επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο.
4. Είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.
5. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους, χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα-μέλος της οικογένειάς τους.
6. Όταν έβγαιναν έξω, έμπαιναν σε ειδικά λεωφορεία, ενώ για να μπουν σε ταξί, θα έπρεπε και πάλι να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, συγγενή τους.
7. Γενικά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κυκλοφορούν στον δρόμο, χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, ποθυ να είναι συγγενικό τους πρόσωπο.
8. Τα παράθυρα των σπιτιών τους έπρεπε να είναι βαμμένα, προκειμένου να μην μπορεί κανένας περαστικός απ’ έξω να δει στο εσωτερικό τους.
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν «γενική αμνηστία» για όλους τους κρατικούς λειτουργούς
«Κηρύχθηκε γενική αμνηστία για όλους (…), συνεπώς οφείλετε να επιστρέψετε με πλήρη εμπιστοσύνη στις καθημερινές συνήθειές σας», αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Η Ευρώπη χρειάζεται να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για Αφγανούς πρόσφυγες
Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την υποδοχή προσφύγων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και επίσης να αποφύγει τις ανεξέλεγκτες ροές παράτυπων μεταναστών, δηλώνει σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη που παραχώρησε.
«Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα πρέπει αναπόφευκτα να εξοπλιστεί για ανθρωπιστικούς διαδρόμους και οργανωμένη υποδοχή, επίσης να αποφύγει τις ανεξέλεγκτες ροές παράτυπων μεταναστών. Ή τουλάχιστον θα πρέπει να το πράξουν οι χώρες που έχουν τη σχετική βούληση», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα il Messaggero.
Υπενθυμίζεται, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν σήμερα έκτακτη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να συζητήσουν για τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
Το Facebook καταργεί τους λογαριασμούς των Ταλιμπάν
Στην ανακοίνωσή του το δημοφιλές Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρει ότι διαθέτει μία αφοσιωμένη ομάδα ειδικών για το Αφγανιστάν που παρακολουθεί και αποσύρει περιεχόμενο το οποίο συνδέεται με τους Ταλιμπάν.
«Οι Ταλιμπάν αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ και τους έχουμε απαγορεύσει την πρόσβαση στις υπηρεσίες μας στη βάση των πολιτικών Επικίνδυνων Οργανισμών» ανέφερε στο BBC εκπρόσωπος του Facebook. «Αυτό σημαίνει ότι θα αποσύρουμε όλους τους λογαριασμούς που διατηρούνται από Ταλιμπάν ή εκ μέρους αυτών, που τους εξυμνούν, τους στηρίζουν ή τους εκπροσωπούν» συμπλήρωσε.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα μέλη των Ταλιμπάν συνηθίζουν να προβάλουν τα προπαγανδιστικά τους σχέδια μέσα από τη διάσημη πλατφόρμα δικτύωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το Facebook, σύμφωνα με το BBC, προχώρησε στην κίνηση αυτή, προκειμένου να ανακόψει κάθε επικοινωνία των Ταλιμπάν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC
Ειδήσεις σήμερα:
- Γιατί θυμόμαστε τις κακές αναμνήσεις και ξεχνάμε τις καλές; Πώς εκπαιδεύεται το μυαλό στη θετική σκέψη
- Νέος πρόεδρος της Βουλής με 257 ψήφους ο Νικήτας Κακλαμάνης
- Σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από ανακοπή καρδιάς ο Μίμης Δομάζος
- «Η ΕΕ είναι πολύ κακή μαζί μας». Απειλές Τραμπ με δασμούς σε ΕΕ, Κίνα, Καναδά και Μεξικό
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ