Όχι στο αλκοόλ, τα φιλιά, το σεξ και τα άσεμνα ρούχα. Οδηγός “επιβίωσης” για το Μουντιάλ στο Κατάρ

Όχι στο αλκοόλ, τα φιλιά, το σεξ και τα άσεμνα ρούχα. Οδηγός “επιβίωσης” για το Μουντιάλ στο Κατάρ

Όχι στο αλκοόλ, τα φιλιά, το σεξ και τα άσεμνα ρούχα. Οδηγός “επιβίωσης” για το Μουντιάλ στο Κατάρ

Το Μουντιάλ 2022 είναι ένα διαφορετικό Παγκόσμιο Κύπελλο από πολλές απόψεις. Μία από αυτές είναι και το τι δεν μπορούν να κάνουν οι φίλαθλοι που ταξίδεψαν στο Κατάρ για να παρακολουθήσουν από κοντά το μεγάλο ραντεβού του ποδοσφαίρου.

Διαφορετικοί κανόνες ισχύουν στο Κατάρ για την κατανάλωση αλκοόλ, τον ενδυματολογικό κώδικα, ακόμη και για τις δημόσιες επιδείξεις τρυφερότητας. Και σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις, οι παραβάτες κινδυνεύουν να μπουν σε μπελάδες με τον νόμο.

Το CNN επιχειρεί να χαρτογραφήσει τα βασικά πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν οι φίλαθλοι στο Κατάρ.

Αλκοόλ 

Από τη στιγμή που το Κατάρ ανέλαβε το Μουντιάλ, πριν από 12 χρόνια, το αλκοόλ ήταν ένα επίμαχο ζήτημα.

Η πώληση και κατανάλωση του αλκοόλ είναι υπό αυστηρό έλεγχο στη συγκεκριμένη χώρα. Απαγορεύεται να πίνει κάποιος δημοσίως και οι παραβάτες είναι αντιμέτωποι με τον νόμο. Συγκεκριμένα, μπορεί να τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης έως έξι μήνες και/ ή πρόστιμο έως 824 δολάρια, σύμφωνα με την ταξιδιωτική οδηγία της βρετανικής κυβέρνησης για το Κατάρ.

Τον Σεπτέμβριο η διοργανώτρια χώρα έλεγε ότι θα επιτρέπει στους φιλάθλους με εισιτήριο να αγοράζουν μπίρα με αλκοόλ στα γήπεδα, τρεις ώρες πριν τα ματς και έως μία ώρα μετά το τελευταίο σφύριγμα, αλλά όχι κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όμως, δύο ημέρες πριν από την πρεμιέρα, η FIFA ανακοίνωσε ότι δεν θα πωλείται αλκοόλ στα οχτώ γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρά μόνο σε συγκεκριμένους χώρους για φιλάθλους στην Ντόχα.

Εξαίρεση αποτελούν κάποιοι φίλαθλοι που μπορούν να αγοράσουν πακέτα με τιμή από 950 έως 4.950 δολάρια το ματς, τα οποία προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες, μεταξύ άλλων και η κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, αλκοολούχα ποτά πωλούνται σε κάποια εστιατόρια και μπαρ ξενοδοχείων.

Σεξ και δημόσιες επιδείξεις τρυφερότητας 

Το σεξ εκτός γάμου είναι παράνομο στο Κατάρ και οι δημόσιες επιδείξεις τρυφερότητας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες μπορεί να οδηγήσουν σε σύλληψη.

Το σεξ ανάμεσα σε άνδρες επίσης είναι παράνομο και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τριών ετών. Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε ότι ακόμη και τον Σεπτέμβριο οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν αυθαίρετες συλλήψεις ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, που ήταν αντιμέτωποι με κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Ενδυματολογικός κώδικας 

Στο Κατάρ τέτοια εποχή η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει έως τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Παρά τη ζέστη, όλοι οι επισκέπτες στο Κατάρ «πρέπει να δείχνουν σεβασμό στην τοπική κουλτούρα, αποφεύγοντας τα υπερβολικά αποκαλυπτικά ρούχα δημοσίως», σύμφωνα με τον οργανισμό Τουρισμού της χώρας. Ακόμη, συνιστά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες να καλύπτουν τα γόνατα και τους ώμους τους.

Η ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας συμβουλεύει άνδρες και γυναίκες «να μην φορούν σορτς ή αμάνικα μπλουζάκια όταν πηγαίνουν σε κυβερνητικά κτίρια, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ή εμπορικά κέντρα». Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να τους ζητηθεί να φύγουν ή να μην τους επιτραπεί η είσοδος.

Πάντως, η αμερικανική πρεσβεία στο Κατάρ σημειώνει ότι οι ενδυματολογικοί κανονισμοί μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη γειτονιά ή τον χώρο που επισκέπτεται κάποιος.

Ουσίες 

Η χρήση παράνομων ουσιών στο Κατάρ μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτό αφορά και κατοχή μαριχουάνας, προϊόντων κάνναβης και ατμίσματος.

Υπάρχουν όμως και περιορισμοί σε κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως διεγερτικά, σκευάσματα για το άγχος και ισχυρά αναλγητικά. Οι επισκέπτες συμβουλεύονται να ελέγχουν τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών προτού ταξιδέψουν.

Ελευθερία έκφρασης 

Το Κατάρ βαθμολογείται με 25 στην κλίμακα 0-100 της οργάνωσης Freedom House, που αξιολογεί την πρόσβαση σε πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες. Από τις χώρες που μετέχουν στο φετινό Μουντιάλ, η Σαουδική Αραβία έχει το χαμηλότερο σκορ (7), ενώ το Ιράν βαθμολογείται με 14.

Δεν υπάρχει νομική εγγύηση για την ελευθερία έκφρασης ή την ελευθεροτυπία στο Κατάρ, επισημαίνει η αμερικανική πρεσβεία στη χώρα.

Όποιος καταδικάζεται για «δυσφήμηση, βεβήλωση ή βλασφημία» κατά του ισλάμ, του χριστιανισμού ή του ιουδαϊσμού μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως επτά ετών, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επίσης, είναι παράνομη η δημόσια λατρεία μη ισλαμικών θρησκειών και ο αθεϊσμός.

Τέλος, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ οπαδών είναι κάτι παραπάνω από σύνηθες φαινόμενο στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Όμως, οι βρισιές και οι αγενείς χειρονομίες θεωρούνται άσεμνες πράξεις στο Κατάρ.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.