Όταν ο Τόμας Έντισον, βρισκόταν σε αδιέξοδο κατά τη διάρκεια των ευρεσιτεχνιών του, συνήθιζε να κοιμάται, κρατώντας μια ατσάλινη μπάλα ή κάποιο άλλο αντικείμενο παρόμοιου βάρους.
Καθώς πήγαινε να αποκοιμηθεί και οι μύες του χαλάρωναν, η μπάλα έπεφτε στο πάτωμα και τον ξυπνούσε. Τότε, επέστρεφε στη μελέτη και, όπως έλεγε, ήταν περισσότερο διαυγής και με μεγαλύτερη έμπνευση. Την ίδια πρακτική εφάρμοζε και ο Σαλβαντόρ Νταλί. Μόνο που αντί για μπάλα, κρατούσε ένα βαρύ μεταλλικό κλειδί.
Τουλάχιστον εκατό χρόνια μετά, μία επιστημονική ομάδα αποφάσισε να επαναλάβει το “κόλπο” των Έντισον και Νταλί και διαπίστωσε πως ο διάσημος Αμερικανός εφευρέτης είχε δίκιο.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στο Science Advances, έδειξε ότι πράγματι η υπναγωγία, δηλαδή το στάδιο μεταξύ της “συνειδητότητας” και του ύπνου, μπορεί να αυξήσει τη δημιουργικότητα του ατόμου.
Το πείραμα
Στο πείραμα συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εθελοντές, οι οποίοι μπορούσαν να κοιμούνται εύκολα. Η ερευνητική ομάδα τους έδωσε ένα μαθηματικό τεστ, στο οποίο καλούνταν να μετατρέψουν τις σειρές οκτώ ψηφίων σε νέες σειρές επτά ψηφίων, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους κανόνες, όπως “επαναλάβετε τον αριθμό αν το προηγούμενο και το επόμενο ψηφίο είναι πανομοιότυπα”.
Για να λυθεί ευκολότερα ο μαθηματικός γρίφος, υπήρχε και ένα κόλπο, το οποίο οι ερευνητές κράτησαν κρυφό από τους συμμετέχοντες. Ήθελαν να δουν, αν θα μπορούσαν να το εντοπίσουν μόνοι τους.
Όσοι δεν κατάφεραν να το βρουν μετά από 30 δοκιμές, υποβάλλονταν σε υποχρεωτικό διάλειμμα 20 λεπτών. Τους τοποθετούσαν σε μια καρέκλα, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, και τους έκλειναν τα μάτια.
Ο καθένας κρατούσε ένα πλαστικό μπουκάλι στο δεξί του χέρι ενώ οι ερευνητές κατέγραφαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα με κράνη ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, τα οποία μετρούν τα ηλεκτρικά κύματα που παράγονται από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.
Τους είπαν επίσης, μόλις το μπουκάλι πέσει, να αναφέρουν φωναχτά τι είδαν στον “ύπνο” τους.
Οι περισσότεροι από αυτούς που κοιμήθηκαν ανέφεραν διάφορα οράματα. Αριθμούς που χόρευαν, γεωμετρικά σχήματα, το ρωμαϊκό Κολοσσαίο, ένα δωμάτιο νοσοκομείου με ένα άλογο και διάφορα άλλα. Μετά το διάλειμμα, οι συμμετέχοντες επέστρεφαν στον γρίφο.
Τα αποτελέσματα
Οι ερευνητές δεν εντόπισαν καμία σχέση μεταξύ του περιεχομένου των οραμάτων και της απόδοσής τους. Εξετάζοντας, όμως, την εγκεφαλική τους δραστηριότητα, διαπίστωσαν ότι “όσοι κοιμήθηκαν και διέκοψαν τον ύπνο τους στο πρώτο στάδιο, ήταν τρεις φορές καλύτεροι στην εύρεση του κρυφού κόλπου σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν ξύπνιοι”.
Είκοσι στους 24 από αυτούς που κοιμήθηκαν (83%) βρήκαν τη λύση ενώ από αυτούς που παρέμειναν ξύπνιοι, μόνο 15 από τους 59 (30%) κατάφεραν να λύσουν το μαθηματικό πρόβλημα.
Η τεχνική δεν λειτούργησε για όσους έφτασαν σε μεταγενέστερα στάδια ύπνου.
Ο νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Northwestern, Ken Paller, δήλωσε:
“Πρόκειται για μια θαυμάσια μελέτη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, ότι το σύντομο πέρασμα από το στάδιο του βαθύ ύπνου βοηθά στη δημιουργικότητα, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά λεπτομερώς τις επιπτώσεις του ύπνου στην επίλυση προβλημάτων, από την στιγμή της έναρξής του.
Όταν βρισκόμαστε, δηλαδή, στο πρώτο στάδιο ύπνου”.
H νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Παρισιού, Ντελφίν Οντιέτ, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε:
Ήμουν αρκετά έκπληκτη που σχεδόν κανένας επιστήμονας δεν έχει μελετήσει αυτήν τη φάση ύπνου τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Η διαίσθηση του Έντισον ήταν κάπως σωστή. Τώρα, όμως, έχουμε πολλά περισσότερα να εξερευνήσουμε”.
Πηγή: Science Advances
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ