Οι χιονοπτώσεις στο αστικό περιβάλλον ξαφνιάζουν, αλλά δεν αποτελούν πρωτόγνωρο γεγονός. Συνήθως δημιουργούν τοπικά προβλήματα, αλλά εγκυμονούν και κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή.
Τον Ιανουάριο του 1981, Αθήνα και προάστια δοκιμάστηκαν. Στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν και αφέθηκαν στην τύχη τους, αφού δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο.
Πυκνές χιονονιφάδες ξεκίνησαν να πέφτουν το βράδυ της Τρίτης 27 προς Τετάρτη 28 Ιανουαρίου. Ο συναγερμός είχε “σημάνει” αρκετές ημέρες νωρίτερα, όταν οι χιονοπτώσεις επηρέασαν περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπως η Φλώρινα και η Ροδόπη, αλλά και στο νότο, στην Αχαΐα. Χιλιάδες χωριά ανά την επικράτεια αποκλείστηκαν και κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
“Σιγά ρε, μην κάνετε και σκι”
“Μέσα σε λίγη ώρα, η Αθήνα ήταν κατάλευκη, δίνοντας την όψη πρωτεύουσας του Βορρά. Η Αττική θύμιζε ελβετικό τοπίο“, έγραφε ο τύπος της εποχής.
Η Ομόνοια, η Ακρόπολη και η Πλάκα “ντύθηκαν στα λευκά”. Οι οδηγοί έβλεπαν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητά τους να έχουν σκεπαστεί από χιόνι.
“Άσπρισαν οι γέρικες κολώνες και στου Δία το “τέμενος” και στης Αθήνας τον “περίβλεπτο” ναό“, διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα.
Μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με την ψυχή τους την χιονοεπιδρομή. Στο Κολωνάκι, μια παρέα αγοριών και κοριτσιών “τό’ ριξαν στο κυνηγητό και τον χιονοπόλεμο στην πλατεία“, περιέγραφε το ρεπορτάζ. Ένας διερχόμενος τους φώναξε: “Σιγά ρε, μην κάνετε και σκι“.
“Η Αθήνα δεν ξέρει να ζει με το χιόνι”
Τα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν. Οι Αμπελόκηποι, η Καλλιθέα και ο Πειραιάς έμειναν χωρίς ρεύμα από την υπερφόρτωση των γραμμών της ΔΕΗ και τα βραχυκυκλώματα.
Διακόσια άτομα παγιδεύτηκαν σε ασανσέρ και οι σταθμοί πρώτων βοηθειών υπολειτουργούσαν. Τα βόρεια προάστια επλήγησαν περισσότερο από τον “λευκό εισβολέα”, και το χιόνι έφτασε τα 30 εκατοστά. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι εφημερίδες υπήρξαν ακόμα και θύματα:
Ένας 74χρονος συνταξιούχος στα Σεπόλια, ένας 66χρονος στο Νέο Ψυχικό και ένας οδηγός της αγγλικής πρεσβείας στο Παλαιό Ψυχικό πέθαναν λόγω του ψύχους.
Το μποτιλιάρισμα στην Eθνική Oδό
Σε όλους σχεδόν τους δρόμους του λεκανοπεδίου επικρατούσε κυριολεκτικά κομφούζιο. Στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, πάνω από 2.500 οδηγοί εγκλωβίστηκαν. Η αγανάκτησή τους ήταν μεγάλη, καθώς η αναμονή πολλών έφτασε ακόμη και τις τρεις μέρες.
“Είναι σαν να προσπαθείς ν’ αδειάσεις ένα ωκεανό μ’ ένα κουτάλι του γλυκού“, ήταν η περιπαικτική απάντηση κάποιων οδηγών για τις ελλείψεις σε μπουλντόζες και εκχιονιστικά μηχανήματα.
Ο τύπος στηλίτευσε την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και συμπέρανε πως “η Αθήνα δεν ξέρει να ζει με το χιόνι“.
Επίσης, μεγάλη αναστάτωση και σύγχυση επικράτησε για το θέμα των σχολείων στην Αττική. Το Υπουργείο Παιδείας και η τοπική αυτοδιοίκηση καθυστέρησαν να ανακοινώσουν επίσημα τί θα γινόταν με τη λειτουργεία των σχολείων.
Οι γονείς ρωτούσαν εναγωνίως αν θα κλείσουν, αλλά, για αρκετές ώρες, δεν έπαιρναν σαφή απάντηση. Τελικά, κάποια σχολεία έκλεισαν και λιγοστά λειτούργησαν πλημμελώς.
Στις 30 Ιανουαρίου, η θεομηνία είχε υποχωρήσει, αλλά τα προβλήματα παρέμεναν. Ειδικά στην επαρχία, οι καταστροφές στις καλλιέργειες ήταν τεράστιες και χρειάστηκαν πολλές ημέρες για να αποκατασταθεί η λειτουργία των συγκοινωνιών.
Δείτε περισσότερα πλάνα της χιονισμένης Αθήνας του 1981 (εκ παραδρομής στην εισαγωγή αναφέρεται το 1982) στο παρακάτω έγχρωμο βουβό φιλμ. Αναρτήθηκε από το ψηφιακό αποθετήριο ερασιτεχνικών φιλμ Aylon Film Archives:
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
- Ο Πούτιν ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik. «Δεν μπορεί να αναχαιτιστεί»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ