Η φωτογραφία τραβήχτηκε από Γερμανό πολεμικό ανταποκριτή και δείχνει έναν αιχμάλωτο στρατιώτη να αψηφά τις διαταγές των Ναζί δεσμωτών του, που επιβάλουν στους κρατούμενους να είναι καθιστοί την ώρα της επιθεώρησης.
Ο στρατιώτης φέρεται να είναι ο Οράτιος Γκρήσλεϋ, ο οποίος στέκεται όρθιος μπροστά στο Χίμλερ προς έκπληξη των Γερμανών αξιωματικών για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησης. Δεν φορά το πουκάμισό του για να του δείξει τα σκελετωμένα του πλευρά.
Ο θαρραλέος αιχμάλωτος κοιτά επίμονα στα μάτια τον στενό συνεργάτη του Χίτλερ και του ζητά περισσότερο φαγητό για τον ίδιο και τους συγκρατούμενούς του.
Δραπέτης για τον έρωτα
Ο Γκρήσλεϋ αποκάλυψε την ιστορία του μετά την απελευθέρωση και είπε πως κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, κατάφερε να δραπετεύσει πάνω από 200 φορές για να συναντήσει την αγαπημένη του. Μια Γερμανίδα, την Rosa Rauchbach. Κάθε φορά όμως, επέστρεφε στο στρατόπεδο επειδή όλες οι χώρες γύρω από το στρατόπεδο ήταν υπό γερμανική κατοχή και κάθε προσπάθεια διαφυγής θα κατέληγε σε σίγουρη αποτυχία.
Ήταν τόσο ερωτευμένος που ρίσκαρε τη ζωή του για να βλέπει την αγαπημένη του Rosa.
Η αιχμαλωσία
Ο Οράτιος Γκρήσλεϋ αιχμαλωτίστηκε απο τους Γερμανούς στην μάχη της Δουνκέρκης στη Γαλλία το 1940, όπου οι συμμαχικές δυνάμεις ηττήθηκαν. Ήταν μόλις 21 ετών.
Πρωτογνώρισε την Rosa σε λατομείο στην Σιλεσία περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας όπου έκανε καταναγκαστική εργασία ως αιχμάλωτος πολέμου και αυτή εργαζόταν ως μεταφράστρια.
Όταν ο βρετανός μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή για να εργαστεί σε εργοστάσιο που υπήρχε μέσα, η Γερμανίδα Rosa τον ακολούθησε χωρίς όμως να έχει πρόσβαση στη φυλακή. Έτσι αυτός σχεδόν κάθε δεύτερο βράδυ επί δυόμισι χρόνια έβγαινε κρυφά αφαιρώντας τα ξύλινα κάγκελα του κελιού του και πήγαινε να τη συναντήσει. Επιστρέφοντας τα τοποθετούσε πάλι στη θέση τους για να μην γίνεται αντιληπτός.
Το ξαφνικό τέλος
Ο Βρετανός καταγόταν από το Ibstock του Leicestershire και όταν απελευθερώθηκε στις 24 Μαΐου το 1945 επέστρεψε στην πατρίδα του. Εξακολουθούσε να παίρνει γράμματα από τη Rosa, που πλέον εργαζόταν ως μεταφράστρια για τους Αμερικανούς.
Η αλληλογραφία σταμάτησε απότομα και ο Βρετανός πληροφορήθηκε ότι η Rosa πέθανε κατά τη διάρκεια ενός τοκετού. Δεν έμαθε ποτέ αν το παιδί ήταν δικό του.
Ο Greasley παντρεύτηκε τη Brenda και έζησε μαζί της στην περιοχή Costa Blanca της Ισπανίας, όπου και πέθανε σε ηλικία 91 ετών.
Η ιστορία του έγινε βιβλίο το 2008 με τίτλο ” Τα πουλιά κελαηδούν στην κόλαση” από τον Ken Scott και ταινία με τους Robert Pattinson και Alex Pettyfer.
Οι αμφισβητίες
Η περίφημη φωτογραφία με τον Χίμλερ αμφισβητήθηκε από τον Βρετανό ιστορικό και δημοσιογράφο Guy Walters που ισχυρίστηκε ότι στη φωτογραφία δεν είναι ο Γκρήσλεϋ, αλλά ένας Σοβιετικός, όπως φαίνεται από το καπέλο που φορά και ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας το 1941 για λόγους προπαγάνδας.
Επίσης αμφισβητήθηκαν οι αποδράσεις του, πράγμα που προκάλεσε την οργή της συζύγου του Brenda, η οποία δήλωσε ότι “η ιστορία του Horace είναι πέρα για πέρα αληθινή, ο Guy Walters δεν ήταν εκεί”.
Πηγή: birminghammail.co.uk & mirror.co.uk
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Ειδήσεις σήμερα:
- Βρετανία. Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατομμύρια λίρες. «Φθηνότερη» από την κηδεία της μητέρας του Ελισάβετ
- Πώς θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα. Τι λένε 8 μετεωρολογικά κέντρα
- Κυνηγός χτύπησε και εγκατέλειψε γεράκι στην Εύβοια
- Συνελήφθη 16χρονος για εκδικητική πορνογραφία. Παραποιούσε τις φωτογραφίες των κοριτσιών και τις διακινούσε
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ