Το 1988 ο Νίκολας Γουίντον ήταν καλεσμένος στην τσεχική πρεσβεία στο Λονδίνο. Την εκδήλωση κάλυπτε το τηλεοπτικό δίκτυο ΒΒC. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές στιγμές της βρετανικής τηλεόρασης.
Ο 79χρονος τότε Γουίντον καθόταν ανάμεσα στο κοινό μαζί με τη γυναίκα του. Δεν γνώριζε ποιοι καθόταν δίπλα του και απολάμβανε τη βραδιά. Ξαφνικά η παρουσιάστρια ζήτησε από τους καλεσμένους να σηκωθούν όρθιοι σε περίπτωση που χρωστούσαν τη ζωή τους στον Γουίντον. Οι 200 άνθρωποι που κάθονταν στο αμφιθέατρο σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και ο Γουίντον ξέσπασε σε κλάματα.
Ήταν οι απόγονοι των εκατοντάδων παιδιών από την Τσεχοσλοβακία, τα οποία είχε σώσει ο Γουίντον πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μέχρι τότε κανένας δεν γνώριζε τη δράση του. Το 1988 η γυναίκα του ανακάλυψε τυχαία έναν χαρτοφύλακα στη σοφίτα του σπιτιού, στον οποίο είχε καταγράψει τα ονόματα δεκάδων παιδιών που είχε σώσει από τα χέρια των Ναζί.
Έγραφε τα ονόματα των παιδιών, των γονιών τους και των οικογενειών που τα υιοθέτησαν. Ο βρετανικός Τύπος τον αποκάλεσε “Βρετανό Σίντλερ” και η ιστορία του έγινε ταινία με τίτλο “Nicky’s Family”.
“Tα παιδιά του Γουίντον”
Ο Γουίντον ήταν Γερμανοεβραίος και είχε μεγαλώσει στο Λονδίνο.
Μόλις τελείωσε το σχολείο, δούλεψε σε τράπεζες στο Αμβούργο, το Βερολίνο και στη Γαλλία και τη δεκαετία του ’30 επέστρεψε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως χρηματιστής.
Είχε αριστερές πεποιθήσεις και πήρε μέρος στο εργατικό κόμμα.
Ήταν η εποχή που η Ευρώπη ανησυχούσε, καθώς οι Ναζί ανέβαιναν στην εξουσία και το ενδεχόμενο του πολέμου άρχισε να γίνεται ορατό.
Ένας φίλος του, ο Μάρτιν Μπλέικ τον κάλεσε στην Πράγα για να τον βοηθήσει να σώσουν εβραιόπουλα από τους Ναζί οι οποίοι επρόκειτο να καταλάβουν τα εδάφη. Πριν να κλείσουν τα σύνορα των χωρών ο Γουίντον έδωσε μάχη με τον χρόνο και ανέλαβε να βρει ανάδοχες οικογένειες στο Λονδίνο για εβραιόπουλα κάτω των 17 ετών.
Οι διώξεις κατά των Εβραίων είχαν ήδη ξεκινήσει και τα παιδιά θα κατέληγαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το σχέδιο είχε την κωδική ονομασία “Kindertransport”, οργανώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και έγινε υπό άκρα μυστικότητα.
Ο Γουίντον προσπάθησε να σώσει όσο περισσότερα εβραιόπουλα μπορούσε.
Στις 14 Μαρτίου 1939 μετέφερε τα πρώτα παιδιά με αεροπλάνο στο Λονδίνο.
Τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν με τρένο και στη συνέχεια με πλοίο μέσω της θάλασσας της Μάγχης, με τους θετούς γονείς να τα περιμένουν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου.
Υπολογίζεται ότι έως τον Αύγουστο του 1939 είχε καταφέρει να διασώσει 669 παιδιά.
Μόλις οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία η βρετανική κυβέρνηση σταμάτησε το σχέδιο διάσωσης.
Ο Γουίντον πολέμησε κατά των Γερμανών και μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε έναν παγκόσμιο οργανισμό για πρόσφυγες, παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά. Το τρίτο του παιδί έπασχε από σύνδρομο Down και πέθανε στα έξι του χρόνια από μηνιγγίτιδα.
Μετά την εκπομπή του ΒΒC έγινε γνωστός ο ηρωισμός του και η προσφορά του στην ανθρωπότητα και τιμήθηκε από τη βασιλική οικογένεια. Άγαλμα του Γουίντον στήθηκε στον κεντρικό σταθμό της Πράγας, στο οποίο απεικονίζεται να κρατάει στην αγκαλιά του παιδιά. Σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότερα από 6.000 απόγονοι των παιδιών που έσωσε ο βρετανός Σίντλερ.
Δείτε το βίντεο από την ιστορική εκπομπή του ΒΒC “Αυτή είναι η ζωή”:
Πηγή αρχικής φωτογραφίας Wkimediamtx Commons
Ειδήσεις σήμερα:
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
- Επίθεση με μαχαίρι στη Βάρκιζα. Eκτός κινδύνου ο τραυματίας. Διέφυγαν οι τέσσερις δράστες και αναζητούνται
- Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε το ταξίδι του. Παρακολουθήστε LIVE την πορεία του
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Έρχονται τρεις ημέρες με χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ