Το Μάιο του 1944 ο Τζώρτζ Λέιν (George Lane), Βρετανός κομάντο στάλθηκε στη Γαλλία. Αποστολή του ήταν να συλλέξει πληροφορίες για τα αμυντικά έργα των Γερμανών στη Νορμανδία. Στις 6 Ιουνίου 1944 οι Σύμμαχοι είχαν προγραμματίσει την απόβασή τους εκεί και κάθε πληροφορία θα τους ήταν χρήσιμη. Καθώς είχε εκτελέσει με επιτυχία και άλλες αποστολές στα εχθρικά μετόπισθεν, θεωρήθηκε ως ο πλέον κατάλληλος για να φέρει σε πέρας και αυτή την επικίνδυνη και κρίσιμη αποστολή
του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Όμως, τη νύχτα της 18ης προς 19η Μαΐου, ο Τζώρτζ Λέιν συνελήφθη από τους Γερμανούς.
Ο Λέιν οδηγήθηκε στον στρατάρχη Έρβιν Ρόμελ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα αμυντικά έργα στις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού (γνωστά ως το “Τείχος του Ατλαντικού”). Ο Χίτλερ είχε τοποθετήσει τον Ρόμελ σε αυτή τη θέση για να εμποδίσει οποιαδήποτε απόπειρα των Συμμάχων να αποβιβαστούν από τη Βρετανία στις ακτές της Γαλλίας.
Ο Χίτλερ είχε εκδώσει διαταγή βάσει της οποίας όσοι κομάντο των Συμμάχων συλλαμβάνονταν δεν θα αναγνωρίζονταν ως αιχμάλωτοι πολέμου και θα εκτελούνταν. Ο Ρόμελ δεν εφάρμοσε ποτέ αυτή τη διαταγή.
Έτσι, ο Λέιν δεν εκτελέστηκε και μετά τον πόλεμο αποκάλυψε τι είχε συμβεί.
Ο Λέιν πίνει τσάι με τον Ρόμελ
Όταν μπήκε στο γραφείο του, ο Ρόμελ σηκώθηκε όρθιος και είπε στον Λέιν να πιούν μαζί τσάι.
Ο Λέιν τότε έκατσε απέναντι από τον Ρόμελ ο οποίος του προσέφερε ένα φλιτζάνι τσάι. Έτσι ξεκίνησε μία ενδιαφέρουσα και σίγουρα ασυνήθιστη συζήτηση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ρόμελ προσπαθούσε να εκμαιεύσει με έμμεσο τρόπο πληροφορίες από τον Τζώρτζ Λέιν ενώ ο δεύτερος παρίστανε τον άσχετο.
Ο Ρόμελ νόμιζε ότι ο Λέιν ήταν Άγγλος, ενώ αυτός είχε γεννηθεί στην Ουγγαρία από Εβραίους γονείς και είχε καταφύγει στη Βρετανία ως πολιτικός πρόσφυγας. Ο Λέιν ήξερε γερμανικά αλλά απέφυγε να το αποκαλύψει στον Ρόμελ.
Έτσι ο διάλογος έγινε στα αγγλικά -γλώσσα που ο Ρόμελ γνώριζε. Ο Λέιν μιλούσε τα αγγλικά με ουγγρική προφορά αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν από την Ουαλία προκειμένου να μην υποψιαστεί ο συνομιλητής του, την εβραϊκή καταγωγή του.
Πολλά χρόνια αργότερα ο Λέιν δημοσιοποίησε κάποιες από τις κουβέντες που αντάλλαξε με τον Γερμανό στρατάρχη, όπως τις θυμόταν.
Ο διάλογος μεταξύ Λέιν και Ρόμελ
Ρόμελ: -Ώστε είσαι ένας από αυτούς τους γκάγκστερ κομάντο;
Λέιν: -Δεν γνωρίζω για τι πράγμα μιλάτε. Είμαι στρατιώτης και οι κομάντο είναι οι καλύτεροι στρατιώτες.
Ρόμελ: -Πρέπει να καταλάβεις ότι είσαι σε πολύ δύσκολη θέση. Όλοι φαίνεται να θεωρούν ότι είσαι σαμποτέρ.
Λέιν: -Αν ο Στρατάρχης πίστευε ότι ήμουν σαμποτέρ δεν θα μου είχε κάνει την τιμή να με προσκαλέσει εδώ.
Ρόμελ: -Ώστε νομίζεις ότι είσαι προσκεκλημένος μου.
Λέιν: -Μάλιστα κύριε και πρέπει να πω ότι νιώθω μεγάλη τιμή.
Ρόμελ: -Η Βρετανία και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να πολεμούν μεταξύ τους, να συμμαχήσουν και να πολεμήσουν μαζί τη Σοβιετική Ένωση.
Λέιν: -Δεν πιστεύω ότι οι χώρες μας θα μπορούν να είναι σύμμαχοι, πόσο μάλλον εξαιτίας του τρόπου που οι Γερμανοί συμπεριφέρονται στους Εβραίους.
Ρόμελ: -Τώρα μιλάς για πολιτική. Είμαστε στρατιώτες, δεν μας απασχολεί η πολιτική.
Ο Λέιν δεν εκτελείται χάρις στον Ρόμελ
Κάποια στιγμή τελείωσε η συζήτηση μεταξύ του γερμανού στρατάρχη και του βρετανού κομάντο. Δύο στρατιώτες πήραν τον Λέιν, ο οποίος κατέληξε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Γερμανία και όχι απέναντι από εκτελεστικό απόσπασμα.
Αργότερα, στη διάρκεια μίας μεταφοράς του, ο Λέιν κατάφερε να δραπετεύσει από τους Γερμανούς και να κρυφθεί σ’ ένα νοσοκομείο μέχρι που η περιοχή κατελήφθη από τους Αμερικανούς.
Ο Λέιν παρασημορήθηκε με το Στρατιωτικό Σταυρό (Military Cross), για τη δράση του ως κομάντο πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του συνταγματάρχη. Έζησε μέχρι 95 χρονών και απεβίωσε το 2010.
Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Τζώρτζ Λέιν πίστευε ότι δεν εκτελέστηκε ως σαμποτέρ και θεωρήθηκε αιχμάλωτος πολέμου, μετά από παρέμβαση του Ρόμελ, που συστηματικά απέφευγε την εμπλοκή του σε εγκλήματα πολέμου.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ