Ο βομβαρδισμός του Λονδίνου από τη Λουφτβάφε. Η βόμβα άνοιξε κρατήρα που «ρούφηξε» ένα λεωφορείο. Δεκάδες άμαχοι πνίγηκαν από τα νερά κατεστραμένου αγωγού

Ο βομβαρδισμός του Λονδίνου από τη Λουφτβάφε. Η βόμβα άνοιξε κρατήρα που «ρούφηξε» ένα λεωφορείο. Δεκάδες άμαχοι πνίγηκαν από τα νερά κατεστραμένου αγωγού
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο υπόγειος σιδηροδρομικός σταθμός του Μπάλχαμ χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο. Οι αεροπορικές επιδρομές της Λουφτβάφε είχαν ενταθεί. Χτυπούσαν άμαχους για να κάμψουν το ηθικό των Βρετανών. Χιλιάδες πολίτες κάθε νύχτα κατέβαιναν και κρύβονταν στα καταφύγια, στους σταθμούς του μετρό.

Στις 14 Οκτωβρίου 1940 τα αεροσκάφη της Λουφτβάφε ρίχνουν βόμβα 1,5 τόνου στο δρόμο πάνω από τον σταθμό. Ένας τεράστιος κρατήρας ανοίγει και «καταπίνει»  διερχόμενο διώροφο λεωφορείο, χωρίς να τραυματιστεί κάποιος  από τους επιβαίνοντες.

Κάτω από το  έδαφος όμως βρισκόταν σε εξέλιξη, πολύνεκρη τραγωδία.

Η βόρεια πλατφόρμα της σήραγγας κατέρρευσε. Ο αγωγός ύδρευσης έσπασε και το τούνελ γέμισε χώματα και νερό.

london2

Το νερό πέρασε από τις στοές στη νότια πλατφόρμα. Επικράτησε πανικός.

Εξήντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων από πνιγμό.

Περισσότεροι από 400 κατάφεραν να διαφύγουν.

london3

Μόνο οι αυτόπτες μάρτυρες γνώριζαν τι είχε συμβεί . Η κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την είδηση για τους δεκάδες νεκρούς, φοβούμενη ότι οι πολίτες θα σταματούσαν να χρησιμοποιούν τους υπόγειους σταθμούς ως καταφύγιο.

london4

Το νέο ωστόσο άρχισε να κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα.

Όσοι περνούσαν από το σημείο έβλεπαν την καταστροφή.

Οι εργασίες αποκατάστασης του σταθμού διήρκεσαν περισσότερο από 2,5 μήνες.

london5

Οι τελευταίοι σοροί βρέθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το κρύο και οι 68 νεκροί κράτησαν μακριά τους πολίτες από τα καταφύγια για τους επόμενους μήνες.

Τον Οκτώβριο του 2000 τοποθετήθηκε στον χώρο έκδοσης εισιτηρίων, πλακέτα που έγραφε: «Στη μνήμη των πολιτών και εργαζομένων του σταθμού που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Blitz, τη νύχτα της 14ης Οκτωβρίου 1940».

Η τραγωδία του Μπάλχαμ δεν ήταν η μόνη κατα τη διάρκεια του Blitz, δηλαδή της επιχείρησης συστηματικού βομβαρδισμού της Βρετανίας από τη Λουφτβάφε.

Το 1941, 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σταθμό Μπανκ όταν μια βόμβα χτύπησε το εκδοτήριο εισιτηρίων και πέρασε στην πλατφόρμα.

Η επιχείρηση Blitz άρχισε τον Σεπτέμβριο του 1940 και διήρκεσε μέχρι τον Μάιο του 1941.

Μέσα στους πρώτους δύο μήνες των βομβαρδισμών, οι Γερμανοί χτύπησαν τη Βρετανία με περίπου ένα εκατομμύριο βόμβες.

rafΔιαβάστε στη “ΜτΧ”:  ΡΑΦ εναντίον Λουφτβάφε. Η τιτανομαχία στον αέρα ανάμεσα στα δυο επίλεκτα σώματα. Πως οι Άγγλοι κατάφεραν να καλύψουν την διαφορά και να επικρατήσουν στον αέρα

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr