Ο βασιλιάς των θεών Δίας πάνω από τον ναό του! Μια υπέροχη φωτογραφία στον νυχτερινό ουρανό που δείχνει τις αστρονομικές γνώσεις των αρχαίων και την άγνωστη πόλη της αρχαιότητας “Στράτο”

Ο βασιλιάς των θεών Δίας πάνω από τον ναό του! Μια υπέροχη φωτογραφία στον νυχτερινό ουρανό που δείχνει τις αστρονομικές γνώσεις των αρχαίων και την άγνωστη πόλη της αρχαιότητας “Στράτο”
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον φυσικό Άγγελο Μακρή, που διακρίνεται στις νυχτερινές λήψεις του ουρανού, σε ένα σχετικά άγνωστο αρχαιολογικό χώρο, με πλούσια ιστορία.

Είναι η αρχαία πόλη που έχει την ασυνήθιστη ονομασία Στράτος, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, εκεί γινόταν η στρατολόγηση και η συγκρότηση των Ακαρνάνων σε στρατεύματα.

Απέκτησε στρατηγική σημασία τον 5ο π.Χ. αιώνα, αν και η περιοχή είχε κατοικηθεί από την υστεροελλαδική εποχή. 

Είναι η πόλη που ο τρομερός στρατός της Σπάρτης απέτυχε δυο φορές να κατακτήσει, απόδειξη της ισχυρής στρατιωτικής της αξίας.

Τελικά την υπέταξε ο Μακεδόνας Βασιλιάς Κάσσανδρος και αργότερα στα χρόνια της παρακμής της, την υπέταξαν ο Αιτωλοί και οι Ρωμαίοι.

Η παρακμή

Η παρακμή της άρχισε όταν η Ρωμαίοι ίδρυσαν την Νικόπολη, κοντά στη σημερινή Πρέβεζα.

Ο πληθυσμός της Νικόπολης έφθασε τα 150 χιλιάδες άτομα, με βίαιη συνένωση πολλών πόλεων της Ηπείρου και έτσι η Στράτος υποβαθμίστηκε, αλλά δεν έχασε την ιστορική της αξία.

Άλλωστε παρέμεναν εμβληματικά τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης που βρίσκονταν δεξιά και αριστερά του δρόμου που συνέδεε την κεντρική Ακαρνανία και την αρχαία Λιμναία (σημερινή Αμφιλοχία). Οι τάφοι, ήταν σε σχήμα κιβωτίου ή “μακεδονικοί”.

Την περίοδο της ακμής της, σε περίοπτη θέση δέσποζε ο αρχαίος Ναός του Στρατίου Διός.

dias_stratos

Σήμερα σώζονται πέντε σφόνδυλοι των κιόνων της βόρειας πλευράς και τμήμα ενός της ανατολικής. Ο αστροφωτογράφος  Άγγελος Μακρής κατάφερε να καταγράψει τον πλανήτη Δία πάνω από τον αρχαίο ναό του Στρατίου Διός στην Αιτωλοακαρνανία. Παράλληλα φαίνονται και άλλοι δυο πλανήτες, ο Άρης και ο Κρόνος σε μια ανοιξιάτικη ουράνια σύνοδο.

Ναός δωρικού ρυθμού, ήταν λίγο μεγαλύτερος από τον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο. Στα ερείπια αυτού του ναού ο φωτογράφος Άγγελος Μακρής απαθανάτισε πριν από λίγες ημέρες, ένα θεαματικό ουράνιο φαινόμενο.

Την ανοιξιάτικη σύνοδο τριών πλανητών: του Δία, του Άρη και του Κρόνου.

Η εικόνα έχει το δικό της συμβολισμό καθώς ο πλανήτης Δίας βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον αρχαίο ναό που είχαν αφιερώσει στον βασιλιά των Θεών και λίγο πιο αριστερά, βλέπουμε τον ανατέλλοντα αστερισμό του Σκορπιού.

Φαίνονται ακόμη ο Άρης και ο Κρόνος. Μια “αληθινή” μάζωξη αρχαίων θεών με τη μορφή πλανητών!

Η Στράτος  κατά τον Θουκυδίδη ήταν η «πόλιν μεγίστη της Ακαρνανίας». Χτισμένη στη δυτική όχθη του Αχελώου, ήταν η πρωτεύουσα των Αρχαίων Ακαρνάνων, λόγω της  νευραλγικής γεωγραφικής και στρατιωτικής της θέσης.

Περίφημο είναι και το αρχαίο θέατρο της Στράτου,  που κατασκευάστηκε στο τέλος του 4ου π. Χ. αιώνα.

theatro_stratos

Το θέατρο της Αρχαίας Στράτου, χωρητικότητας περίπου 7.000 θεατών.

Aggelos Makris Nightscapes_arxaio theatro Stratou 2φωτογραφίες Άγγελος Μακρής

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο φωτογράφος που ξενυχτά κάτω από τα αστέρια και κάνει διάσημο διεθνώς τον νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας και τα μνημεία της. Θαυμασμός για τα «πεφταστέρια» πάνω από αρχαία θέατρα, λιμάνια, καταρράκτες και βυθισμένες εκκλησίες (φωτο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.