Απόσπασμα από: Μύθοι παράλληλοι, ζεύγη ιστοριών με πρωταγωνιστές των Μουντιάλ, του Νάσου Κατσώχη, Εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ
Ο κοντός και ευτραφής στράικερ, με 1,68 ύψος, ανήκει οπωσδήποτε στους μεγάλους παίχτες της ιστορίας, τόσο του γερμανικού όσο και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Πρόκειται σίγουρα για έναν από τους μεγαλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών. Από τους συμπατριώτες του, μόνο ο Γκερντ Μίλερ μπορεί να καυχιέται ότι τον ξεπέρασε.
Ένας “ρομαντικός” του ποδοσφαίρου
Ο Ούβε Ζέελερ υπήρξε χαρακτηριστικό παράδειγμα παίχτη της ρομαντικής εποχής. Παρά τις δελεαστικές προτάσεις που είχε δεχτεί από ιταλικούς και ισπανικούς συλλόγους, παρέμεινε πιστός σε όλη του την καριέρα στην ομάδα της γενέτειράς του, το Αμβούργο.
Για 18 ολόκληρα χρόνια, από το 1954 έως τι 1972.
“Είμαι ένας ακόμη οπαδός της. Το Αμβούργο είναι το σπίτι μου”, είχε δηλώσει κάποτε, σφραγίζοντας με αυτή του τη δήλωση την ακατάλυτη αφοσίωσή του στον σύλλογο με τον οποίο κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα Γερμανίας, το 1960 και ένα κύπελλο το 1963.
Παράλληλα, αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα στο εναρκτήριο Πρωτάθλημα του 1964, όπως και καλύτερος Γερμανός παίχτης τρεις φορές.
Εκεί όμως που πραγματικά ξεχώρισε και άφησε τα διαπιστευτήριά του είναι με την Εθνική της χώρας του και βέβαια πάνω από όλα στην κορυφαία όλων των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική απέναντι στη Γαλλία τον Οκτώβριο του 1954, στα 17 του.
Λίγους μήνες αργότερα μετά τον άθλο των συμπατριωτών του, που είχαν κατακτήσει τον αξέχαστο τελικό της Βέρνης, απέναντι στην ανώτερη Ουγγαρία, τον πρώτο τους παγκόσμιο εθνικό τίτλο.
Για πρώτη φορά αγωνίστηκε σε Μουντιάλ στα γήπεδα της Σουηδίας, το 1958, όπου η Δυτική Γερμανία κλήθηκε να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει τέσσερα χρόνια πριν.
Πέτυχε μάλιστα και δύο γκολ, στα ματς της πρώτης φάσης απέναντι στην Αργεντινή και στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η Γερμανία έφτασε πάλι ψηλά, αλλά στον ημιτελικό αποκλείστηκε από τη διοργανώτρια Σουηδία, ενώ στον μικρό τελικό έχασε από τη Γαλλία των Κοπά και Φοντέν.
Τέσσερα χρόνια μετά, στα γήπεδα της Χιλής, η Δυτική Γερμανία έφτασε στα προημιτελικά, όπου όμως δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο των σκληροτράχηλων Γιουγκοσλάβων.
Ο Ούβε Ζέελερ πέτυχε πάλι δύο γκολ, σε ματς της πρώτης φάσης απέναντι σε Ελβετία και Χιλή.
Επόμενο Μουντιάλ, της Αγγλίας, το καλοκαίρι του 1966.
Το πιο αμφισβητούμενο γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ
Ο Ζέελερ ήταν πλέον αρχηγός μιας πολύ καλής Εθνικής που πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις.
Πέτυχε δύο γκολ εναντίον της Ισπανίας στην πρώτη φάση και εναντίον της Ουρουγουάης στα προημιτελικά.
Επίσης, έδωσε και τέσσερις τελικές πάσες συνολικά, βοηθώντας τους συμπαίχτες του σε τελικές προσπάθειες.
Και η Δυτική Γερμανία έφτασε στον μεγάλο τελικό, στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, απέναντι στην οικοδέσποινα και μεγάλη Αγγλία, του Μπόμπυ Μουρ και του Μπόμπυ Τσάρλτον.
Σε ένα άκρως δραματικό αγώνα, που έμελλε να περάσει στην ποδοσφαιρική “αιωνιότητα”, η Δυτική Γερμανία προηγήθηκε, ισοφαρίστηκε, δέχθηκε άλλο ένα γκολ και ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση, έπειτα από το γκολ της ισοφάρισης σε 2-2 του Γερμανού Βόλφγκανγκ Βέμπερ στο τελευταίο λεπτό.
Δόθηκε απρόσμενα έτσι μία παράταση στην ευκαιρία του Ούβε να υψώσει ως αρχηγός το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τρόπαιο.
Πολλοί παίχτες τους, ωστόσο, έδειχναν εξουθενωμένοι από το κυνήγι τις ισοφάρισης.
Η παράταση ήταν δραματική. Και στο 101′ έγινε η φάση του αγώνα, αλλά και του αιώνα.
Θα μνημονεύεται και θα συζητιέται πάντα, όσο θα υπάρχει ποδόσφαιρο.
Ο Άγγλος Τζεφ Χαρστ πέτυχε το δεύτερο γκολ του στο αγώνα, αλλά και το πιο αμφισβητούμενο στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.
Η μπάλα χτύπησε στο πάνω δοκάρι και αναπήδησε στο ύψος και στο όριο της γραμμής του τέρματος.
Τόσο οριακά, που να μη μπορεί κανείς με την πρώτη ματιά να καταλάβει αν την είχε περάσει.
Οι Άγγλοι πανηγύριζαν, οι Γερμανοί φυσικά διαμαρτύρονταν έντονα, αλλά ο ελβετός διαιτητής Ντίεστ είχε αμφιβολίες και δίστασε να δείξει γκολ.
Ζήτησε τη συμβουλή του αζέρου βοηθού του Μπαχράμοφ, που είχε κατεβασμένο το “σημαιάκι”.
Αφού ήρθε σε συνεννόηση μαζί του, τελικά κατακύρωσε το γκολ.
Η Αγγλία προηγήθηκε 3-2 μέσα σε πανδαιμόνιο και είχε πια το σαφές ψυχολογικό προβάδισμα.
Και ο Τζεφ Χαρστ, ο ήρωας της βραδιάς, λίγα λεπτά μετά ολοκλήρωσε με χατ-τρικ την επικράτηση των Άγγλων στο τελευταίο λεπτό της παράτασης.
Η Αγγλία ήταν Πρωταθλήτρια Κόσμου για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Ο Ούβε Ζέελερ αποχώρησε από το γήπεδο απογοητευμένος και η φωτογραφική λήψη του γεγονότος, με τον παίχτη να συνοδεύεται από άγγλους αστυνομικούς και σε απόλυτη αντίθεση, μια αγγλική μπάντα να παιανίζει για τον μεγάλο θρίαμβο των “λιονταριών”, έδωσε μια από τις σημαντικότερες ποδοσφαιρικές φωτογραφίες όλων των εποχών.
Ο ίδιος στις συνεντεύξεις του πάντα θα θεωρεί ότι το δεύτερο γκολ του Χαρστ δεν πέρασε τη γραμμή.
Το ίδιο πιστεύουν και οι περισσότεροι θεατές.
Η εκδίκηση των “πάντσερ”
Η “national mannschaft” πάντως είχε μπει σε τροχιά μεγάλων επιτυχιών διαθέτοντας μια εξαιρετική ομάδα, η οποία τέσσερα χρόνια μετά, στο Μουντιάλ του Μεξικού, είχε ένα Ζέελερ πιο έμπειρο από ποτέ, αλλά και έναν ώριμο Μπεκενμπάουερ, καθώς και τον τεράστιο σκόρερ Γκερντ Μίλερ στην ακμή του.
Ο Ούβε πέτυχε τρία γκολ συνολικά και έγινε ο μοναδικός μέχρι τώρα παίχτης μαζί με τον μυθικό Πελέ που έχει σκοράρει σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα.
Σκόραρε, μάλιστα, στον αξέχαστο προημιτελικό απέναντι στην Αγγλία, που υπερασπίστηκε ο στέμμα της.
Η Γερμανία έκανε τεράστια ανατροπή, παίρνοντας παράλληλα εκδίκηση για τον τελικό του Γουέμπλεϊ, τέσσερα χρόνια πριν.
Από 0-2 σε 3-2, και ο Ζέελερ πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης με εκείνη την αξιομνημόνευτη κεφαλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού, χωρίς να βλέπει το τέρμα.
Έκανε, όμως, μεγάλη εμφάνιση και στον ημιτελικό απέναντι στην Ιταλία, σε έναν αγώνα που έχει μείνει στην ιστορία ως το “ματς του αιώνα”, εξαιτίας της ανεπανάληπτης εξέλιξής του στην παράταση.
Το σκορ έγινε 3-3 στο 110′ και ενώ η τηλεόραση προέβαλε το ριπλέι του τρίτου γερμανικού γκολ από τον Γκερντ Μίλερ, ο Τζιάνι Ριβέρα είχε ήδη πετύχει το νικητήριο 4-3 για τους Ιταλούς!
Δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια όπου η Δ. Γερμανία λύγισε στην παράταση, δεχόμενη μάλιστα και στα δύο ματς από τέσσερα γκολ.
Την πρώτη φορά στον τελικό του Γουέμπλεϊ, τώρα στον ημιτελικό του σταδίου “Ατζέκα”.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού η Γερμανία αρκέστηκε πια στην κατάληψη της τρίτης θέσης, κερδίζοντας στον μικρό τελικό την Ουρουγουάη μ 1-0.
Τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά
Ο Ούβε Ζέελερ συνολικά είχε φτάσει τα 10 γκολ σε τελικές φάσεις των Μουντιάλ, σε 21 εμφανίσεις.
Αλλά, όντας πια 34 χρόνων, δεν έλαβε μέρος και στο επόμενο Μουντιάλ, το οποίο μάλιστα πραγματοποιήθηκε στη χώρα του.
Και ήταν περισσότερο από άτυχος.
Γιατί, ενώ συμμετείχε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, πράγμα που ο κάθε ποδοσφαιριστής θα ζήλευε και που ελάχιστοι είχαν καταφέρει, ενώ διακρίθηκε τόσο πολύ σε όσα συμμετείχε, δεν κέρδισε ποτέ το πολυπόθητο τρόπαιο.
Η ειρωνεία είναι ότι η Γερμανία είχε κερδίσει το μουντιάλ πριν την πρώτη του συμμετοχή και το ξανακέρδισε όταν σταμάτησε να αγωνίζεται στην εθνική.
Αν ο άσος του Αμβούργου είχε κατακτήσει ένα έστω Παγκόσμιο Κύπελλο, το status του στο παγκόσμιο ποδοσφαίρο θα ήταν ακόμη πιο ισχυρό.
Συνολικά, ο Ούβε Ζέελερ πέτυχε 43 γκολ σε 72 αγώνες με την Εθνική της χώρας του, ενώ με τον μοναδικό του σύλλογο, το Αμβούργο, πέτυχε 406 σε 472.
Αν μη τι άλλο, ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου.
Δεν γέμιζε το μάτι εμφανισιακά.
Γέμιζε όμως τα αντίπαλα δίχτυα με γκολ. Και μάλιστα κατά συρροή…
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: «Το Θαύμα της Βέρνης». Πώς οι Γερμανοί νίκησαν στον τελικό του Μουντιάλ την αήττητη ομάδα των Μαγυάρων του Πούσκας. Η ακύρωση του γκολ της ισοφάρισης και οι φήμες για χρήση παράνομων ουσιών…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr